COMUNICAT DE PRESĂ

Anul VIII, nr. 2, 1 – 29 februarie 2016

Servicii pentru migranți oferite de noul centru satelit NEXUS Paris

Comunicat de Presă

NEXUS ParisVilleneuve-Saint-Georges, Franța, 12 februarie 2016. – a fost lansat Centrul Satelit NEXUS Paris – un centru ce vine în sprijinul comunității de migranți din regiunea capitalei franceze, originari din Republica Moldova și România. NEXUS Paris reprezintă o extensiune a rețelei de centre NEXUS, inițiată în Republica Moldova de către organizația non-guvernamentală International Agency for Source Country Information  (IASCI) din Austria în cadrul proiectului/inițiativei NEXUS Moldova (www.nexusnet.md), finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Totodată, NEXUS Paris este primul centru satelit pilot creat peste hotarele Republicii Moldova.

Activitatea Centrului va fi asigurată de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris, Franța, în parteneriat cu IASCI în calitate de agenție implementatoare a inițiativei NEXUS Moldova.

Reușita procesului de integrare a migranților în societatea țării-gazdă depinde de o serie de factori, care țin în primul rînd de accesul la informație. Astfel, prin lansarea NEXUS Paris migranții originari din Republica Moldova și din România vor dispune de un sprijin esențial care le va facilita procesul de integrare în țara-gazdă pentru obținerea scopului propus, oferindu-le și informații utile privind eventuala reîntoarcere în țara lor de origine.

Pentru început, NEXUS Paris va pune la dispoziția comunității de migranți următoarele patru tipuri de servicii: (i) Cursuri de limbă franceză; (ii) Consultație juridică; (iii) Orientare pentru tineri; și (iv) Consiliere pentru angajarea în cîmpul muncii. Aceste servicii, oferite în mod gratuit clienților-migranți, vor favoriza o adaptare eficientă la specificul țării de destinație, prin cunoașterea limbii vorbite în țara de destinație, orientarea adecvată prin sistemul administrației publice, ghidarea tinerilor aflați în plin proces educativ și consilierea pentru o încadrare profesională de succes.

Serviciile enumerate mai sus vor fi asigurate de AIM atît cu sprijinul partenerului principal, IASCI/NEXUS Moldova, cît și cu cel al partenerilor locali – Primăria orașului Villeneuve-Saint-Georges (departamentul Val-de-Marne, 94) și Asociația Culturală a Bisericii Ortodoxe „Sfîntul Gheorghe și Sfînta Treime” din aceeași localitate.

În lunile ce urmează NEXUS Paris își va extinde spectrul de servicii specifice, deocamdată pentru migranții din Republica Moldova, prin care vor oferi răspunsuri la diverse aspecte legate de migrație, indiferent dacă aceștia abia au ajuns în Franța, sau dacă muncesc deja aici, sau dacă planifică să plece înapoi în Moldova. Pînă atunci, moldovenii aflați peste hotare pot adresa întrebări către Centrul NEXUS Moldova Virtual, la www.nexusnet.md, sau pot vizita unul din centrele NEXUS din Chișinău, Cahul, Edineț și Ungheni. Misiunea NEXUS Moldova este să ajute moldovenii să-și atingă obiectivele lor personale legate de migrație – de la faza de dinaintea plecării pînă la reîntoarcere – printr-o platformă integrată și orientată pe piață, care le oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete din partea partenerilor NEXUS. Esența modelului NEXUS Moldova o constituie sprijinirea migrației circulare, adică a unei migrații bazată pe plecare și muncă peste hotare în condiții legale și sigure, precum și revenirea la baștină după atingerea scopului propus. Pe scurt, NEXUS ajută cetățenii moldoveni să migreze pregătiți și să revină mulțumiți în țara lor – Republica Moldova.

Liderii Asociației pentru Integrarea Migranților (AIM), care va asigura funcționalitatea Centrului NEXUS Paris  – Doina Guzun, Svetlana Revineala, Mihai Dobrin și Dorin Dușciac – și-au exprimat speranța că acest model de ajutor acordat migranților va fi replicat cu succes și în alte regiuni din Franța, și chiar în alte țări ale Uniunii Europene. Membrii AIM consideră că cererea pentru astfel de servicii în regiunea pariziană este foarte mare, iar numărul de beneficiari ai proiectului va depăși cifra de 1000 de persoane în fiecare an.