COMUNICAT DE PRESĂ

Anul VIII, nr. 6, 1 – 31 octombrie 2016

„Alegătorii de peste hotare”, o campanie de informare în diasporă cu participarea Biroului pentru Relații cu Diaspora

Campania de informare „Alegătorii de peste hotare” – organizată în perioada septembrie-octombrie 2016 la inițiativa Institutului Internațional Republican, împreună cu Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – s-a încheiat pe 16 octombrie, la Haga, Olanda.

alegatorii

În cadrul acestei inițiative au avut loc întâlniri cu diaspora în 11 orașe din Italia, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Grecia și Belgia. La întâlnirile cu diaspora din partea BRD au participat Olga Coptu, șefa BRD; Liuba Valcov, șefă-adjunctă a BRD și Dorin Toma, șeful Direcției Analiză și Programe.

Campania „Alegătorii de peste hotare” a avut scopul de a asigura accesul cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare la informații cu privire la ziua alegerilor, precum și de a colecta opiniile membrilor diasporei cu privire la procedurile de vot.

alegatorii2

Subiectele abordate la întâlniri au ținut de specificul organizării alegerilor în străinătate, procedura de vot, aspecte practice de aplicare a noii proceduri electorale, dar și de drepturile, obligațiile cetățenilor în calitate de alegători.

Cea mai des întâlnită solicitare parvenită de la concetățenii noștri la aceste întâlniri a fost posibilitatea de a vota la alegeri cu pașapoarte moldovenești expirate. De asemenea, același subiect a fost abordat și la Congresul Diasporei de pe 19-20 august 2016.

În acest context, BRD a expediat pe 23 septembrie 2016 o notă informativă Prim-ministrului Pavel Filip în care solicita examinarea următoarelor cerințe formulate de membrii diasporei:

– Derogarea de la lege și permiterea votului în 30 octombrie inclusiv în baza pașaportului expirat;

– Extinderea actelor în baza cărora se permite exercitarea dreptului la vot, cel puțin și/sau cu buletinul de identitate;

– Să fie permis pe viitor semnarea listelor de subscripție și de către membrii diasporei;

– În viitor să fie efectuate modificări în Codul Electoral, luându-se în calcul necesitățile diasporei și reieșind din actualitatea lor.

Olga Coptu, șefa BRD: „Am obținut pentru diasporă, inclusiv datorită comunicării permanente cu colegii de la CEC, permiterea votării în baza pașaportului expirat. Dar mai avem încă de lucru. Împreună cu partenerii programului „Alegătorii de peste hotare” am convenit asupra unor propuneri în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a dreptului de vot pentru membrii diasporei, între care elaborarea unui proiect al noului Cod Electoral. Acesta ar urma să conțină capitole distincte dedicate votului peste hotarele țării, votului electronic și/sau votului prin corespondență, ținând cont de solicitările din diasporă și de realitatea migrațională a țării noastre.”

„Codul Electoral este depășit. În condițiile în care avem o treime din populația cu drept de vot peste hotare, acesta trebuie actualizat și ajustat la nevoile și cerințele inclusiv ale celor plecați, astfel încât să le respectăm dreptul la vot”, a afirmat dna Coptu.

Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre pe 14 octombrie 2016, conform căreia cetățenii moldoveni de peste hotare pot vota în baza pașaportului expirat ce conține numărul de identificare de stat (IDNP). Astfel, cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua alegerilor pot vota în baza următoarelor acte:

– pașaport al cetățeanului Republicii Moldova valabil;

– pașaport al cetățeanului Republicii Moldova cu termen de valabilitate expirat, dar care conține cod numeric personal;

– livretul de marinar.

NU ESTE PERMISĂ VOTAREA ÎN BAZA BULETINULUI DE IDENTITATE.

În cadrul aceleiași campanii, BRD a tipărit și distribuit 22.500 de flyere informative cu privire la alegerile prezidențiale la punctele de traversare a frontierei de stat, prin intermediul Departamentului Poliției de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne. Aceleași materiale au fost distribuite și în trenurile internaționale, la Gara Feroviară Chișinău.

La întâlnirile cu diaspora în cadrul campaniei „Alegătorii de peste hotare”, cetățenii Republicii Moldova au fost informați și despre activitatea, proiectele și programele BRD.

Sursa: brd.gov.md