duminică, mai 28, 2023
AcasăComunicat de presaComerțul și mobilitatea umană la frontiera moldo-ucraineană vor fi facilitate cu suportul...

Comerțul și mobilitatea umană la frontiera moldo-ucraineană vor fi facilitate cu suportul UE

Autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina s-au întâlnit miercuri, 24 iunie, online, pentru a lansa oficial proiectul “UE pentru securitatea frontierelor” (“EU 4 Border Security”) și pentru a discuta progresele realizate în cadrul proiectului și a planifica acțiunile următoare.

Prin acest proiect, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova și Ucraina în facilitarea comerțului și a mobilității umane la frontiera comună, prevenind și combătând contrabanda și alte infracțiuni transfrontaliere, criminalitatea și corupția, contribuind astfel la securitatea, stabilitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii.

În special, proiectul va susține ambele țări să îmbunătățească condițiile pentru circulația liberă și sigură a persoanelor, mărfurilor și vehiculelor peste frontiera comună prin instituirea unui sistem automat de schimb de informații despre călători și vehicule. Până la sfârșitul anului 2021, sistemul, bazat pe recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare a vehiculelor, va fi pilotat la patru puncte de trecere a frontierei, care procesează în medie aproape 1.000 de unități de vehicule de marfă pe zi: Otaci – Mohyliv-Podilskyi, Tudora – Starokazachie, Criva – Mamaliga, și Vulcănești – Vinogradovca.

De asemenea, proiectul va susține autoritățile de frontieră din Republica Moldova și Ucraina cu echipamente specializate necesare, precum bărci cu motor și docuri plutitoare, precum și alte echipamente de supraveghere pentru îmbunătățirea capacităților de detectare, urmărire și combatere a infracțiunilor la frontera acvatică comună. În prezent, supravegherea a aproximativ o treime din frontiera acvatică/albastră între Moldova și Ucraina este realizată exclusiv de pe segmentul terestru din cauza lipsei de personal instruit, echipament special și mijloace de transport.

În plus, autoritățile de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina vor beneficia de instruiri tehnice și vizite de studiu.

Proiectul “UE pentru securitatea frontierelor” (“EU 4 Border Security”) este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OIM, Agenția ONU pentru Migrație, Misiunile în Moldova și Ucraina, din ianuarie 2020 până în decembrie 2021, în cooperare cu Misiunea de Asistență la Frontieră a Uniunii Europene în Ucraina și Moldova (EUBAM). Proiectul, cu un buget total de 3,5 milioane EUR, va sprijini autoritățile vamale și de frontieră din ambele state la nivel central și la frontiera comună.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Dna Diana Bojenco, OIM Moldova la dbojenco@iom.int sau la +373 22 23 29 40 (ext. 114) sau 

Dna Varvara Zhluktenko, OIM Ucraina la vzhluktenko@iom.int sau la +38 044 568 50 15/+38 067 447 97 92.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments