ARTICOL

Anul VII, Nr. 3, 1-31 mai 2015

OLGA COPTU – Candidat la funcția de Prima al orașului Cimișlia

Interviu

olga-coptu2Șef Direcția Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora

Biroul Relații Interetnice al Guvernului RM

Președinte, fondator, manager de proiecte Asociația Obștească „FAMILII MIGRANTE”

Profesor Discipline predate: Istorie și educație civică Liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău

Licențiată în Științe Politice și Relații Internaționale

Licențiată în Istorie

OBIECTIVELE sale pentru Cimișlia sunt:

Un oraș curat şi modern

Îmbunătățirea calității vieții cimișlienilor, în toate aspectele ei

PROGRAMUL său

  1. Crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri
  2. Asistență socială și protecția familiei
  3. Siguranţa publică
  4. Oprirea dezvoltării haotice a orașului, amenajarea inteligentă a orașului

5.Transparenţă în activitate și implicarea cetățenilor în administrarea orașului

  1. Crearea spațiilor de agrement, în care oamenii ar putea să comunice și să-şi petreacă timpul liber,astfel interacționând cu orașul în sine
  2. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în oraș

Interviu

  1. Cum intenționați să rezolvați problema inexistenței unei piețe agro-alimentară?

Piaţa agro-alimentară în Cimișlia există numai la nivel de proiect. Situl primăriei ne informeză că „pentru stimularea şi organizarea agriculturii în regiune s-a fondat întreprinderea municipală Piaţa agro-alimentară din Cimişlia cu o suprafaţă de teren de 2,637 ha, localizată în zona centrală a oraşului Cimişia”. Acesta, conform proiectului, urma să asigure condiţiile necesare pentru colectarea, prelucrarea şi realizarea produselor agricole. Suma alocată din bugetul de stat este de 1mln lei. Din păcate în R. Moldova multe lucruri bune, sunt realizate prost. Am vizitat suprafața de teren unde urmează să fie această piață și am constatat că accesul către acest teren este foarte îngust, iar accesul către o piață presupune investiții, export și transport de mare tonaj care ar asigura logistica cel puțin pentru zona noastră. Presupun că vom rediscuta acest proiect și vom găsi soluții viabile pentru a asigura orășenilor o piață agricolă de perspectivă.

  1. Ce proiect aveți pentru iluminatul public și alte probleme de siguranță în oraș?

Securitatea este cel mai important aspect al vieții fiecărui om. Îmi doresc ca oamenii să fie în siguranță la Cimișlia, iar iluminarea stradală reprezintă un aspect importnat pentru că ea contribuie la diminuarea criminalității și sporește gradul de securitate al orașelor. Din acest motiv este foarte important să iluminăm cartierele care au un grad sporit de criminalitate, locurile întunecate din zone abandonate sau nepopulate. Sunt convinsă că orice persoană va fi în siguranță doar atunci cînd vom moderniza orașul nostru, vom începe de la iluminatul stradal econom. Există  multe alternative moderne, care trebuie realizate calculat. Una din soluții ar putea fi iluminarea LED pentru Cimișlia. Există companii și proiecte în țară care valorifică eficiența energetică. Însă nu este suficient să aduci lumină în cartier, este necesar ca cimișlienii să aibă un mod de viață destoinic, ceea ce le-ar permite și ilumina desinestătător a ogrăzilor sau vecinătatea casei de locuit.

  1. Care este proiectul dumneavoastră pentru salubrizarea orașului?

Cimișlia are nevoie de  un sistem de management al deșeurilor menajere solide, bine pus la punct. Este necesară lichidarea gunoiştei vechi, neautorizate și amenajarea unei gunoiști care să corespundă realității din zonă. Dacă eventual la Cimișlia vor fi stocate deșeurile din zona de Sud a țării, atunci planificarea gunoiștei se va face la scară națională, având în vedere prevederile Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023 elaborată de către Ministerul Mediului. Cert este că la Cimișlia se impune construcția unei gunoiști moderne, cu implicarea parteneriatului public privat, colectarea diferențiată a deșeurilor și un serviciu de prelucrare a lor, ceea ce va asigura câteva locuri de muncă și va mări gradul de curățenie a orașului. Problema gunoiștei nu mai poate fi amânată.

  1. Cum intentionați să-i ajutați pe cimișlieni să-și poată petrece timpul liber la ei în oraș, mergând la un spectacol, cinemataograf, sau la o plimbare?

Astăzi se dezvoltă acele orașe în care locuitorii se implică , nu putem aștepta soluții de la alții, este necesar să facem noi schimbări în oraș. Îmi propun asigurarea unei guvernări publice pentru Cimișlia, prin care cetățenii să se implice direct în rezolvarea problemelor și în schimbarea orașului. Aici vorbesc despre implicarea responsabilă a cetățenilor. Deasemenea autoritatea publică locală trebuie să creeze condiții și posibilități pentru oamenii ce ar putea face o schimbare în Cimișlia, pentru cei care au un proiect economic, cultural sau social. Este binevenit să atragem acești oameni, ca ei să rămână în oraș și să aplice ideile lor anume la Cimișlia. Unul din proiectele pe care le propun este transformarea Casei de Cultura în Teatru- cinema, după modelul celor pe care le-am văzut în Italia. Cel mai des în orașele noastre nu se pune accent pe crearea spațiilor de agrement, în care oamenii ar putea să comunice și să petreacă timpul. Este deosebit de grav, timpul liber trebuie petrecut frumos, este important să cultivăm în societate deprinderea de a interacționa om cu om și om oraș. De exemplu prin organizarea de evenimente în localitate, care pot dobândi un specific local.

Cimișlia este o localitate în care am putea dezvolta ciclismul, promovarea intensă și asiduă a ciclismului este, de asemenea, una dintre priorități.

  1. Cum vedeți dumneavoastră Cimișlia peste 4 ani?

  Un oraș mai frumos, un oraș cu care să ne mândrim.