ARTICOL

GRECIA

Diaspora din Atena a debutat cu primul său spectacol

În prag de iarnă și pe final de an, Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” a realizat cel de-al treilea proiect cultural preconizat pentru perioada de activitate a anului 2018, cu titlul Teatrul de animație „Păpușile care spun povești” .

Într-o atmosferă de basm, plină de amintiri cu gust de copilărie și casă, cuprinzând valori cu conotație populară dar și creștină, s-a desfășurat cu mare succes primul spectacol al teatrului de animație „Fata babei și fata moșneagului”, adaptat după Ion Creangă, scenografia și construcția păpușilor Olga Martinova, aranjament muzical Ivan Moraru, vioară Lilia Sprîncean și cu participarea actorilor amatori din diaspora Alina Bîzdîga, Galina Brodescu, Igor Sprîncean, Mihaela Ungureanu, Olga Bătrîncea, Svetlana Lisagor Vergis, Tudor Sprîncean.

La eveniment au fost prezenți Anastasia Vangheli, soția ambasadorului Republicii Moldova în Grecia Anatol Vangheli, preotul Sergiu Toia, lucrătorii ambasadei cu copiii, reprezentanți ai asociațiilor colegiale și peste 45 de spectatori, părinți și copii. Anastasia Vangheli a transmis organizatorilor și oaspeților evenimentului un mesaj de salut și felicitări din partea Excelenței sale, Ambasadorului Republicii Moldova în Grecia, remarcând susținere și apreciere din partea ambasadei pentru implementarea noului proiect. De asemenea, Anastasia Vangheli a făcut un elogiu actorilor pentru prestația profesională și pentru munca depusă cu dedicație și responsabilitate.

Preotul Sergiu Toia, la rândul său, a salutat inițiativa și a remarcat importanța valorificării potențialului diasporei în astfel de activități.

Proiectul inedit și în premieră „Păpușile care spun povești” este o activitate planificată pentru implementare în următorii ani cu implicarea membrilor comunității diasporale.
„S-au dovedit că educaţia artistică, în general, şi cea teatrală, în mod particular, în contextul învăţământului nevocaţional, au reale contribuţii la dezvoltarea personalităţii şi facilitează învăţarea. Ea presupunând o activitate caracterizată prin complexitate; determină un impact substanţial asupra abilităţilor: cognitive, motrice, emoţionale şi sociale ale individului implicat. Într-o societate cu apetit pentru „entertainment”, metodele şi tehnicile folosite în educaţie trebuie să ţină cont de această alternativă şi să încerce să fie atractivă.”* Regândirea educației – Comisia Europeană (2012)

Scopurile și obiectivele proiectului: de a depista și „recruta”  talente sau amatori cu abilități teatrale și specialiști în domeniul cultural din diaspora: actori, pedagogi, instrumentiști, filologi și de a le oferi spațiu pentru afirmare profesională. Iar prin ei, oamenii noștri, să menținem și să promovăm valorile Moldovei și frumosul ei; cultura, obiceiurile, tradițiile, dansul, muzica, folclorul, portul național și, nu în ultimul rând, scopul proiectului este de a promova identitatea Europeană a diasporei moldovenești stabilită în Grecia, regiunea Attika.

Activitățile programate: prezentarea poveștilor lui Ion Creangă în limba română, în cadrul comunității; prezentarea poveștilor lui Ion Creangă în limba greacă, în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar și primar din școlile grecești; promovarea imaginii Republicii Moldova; valorificarea literaturii și limbii române; programarea și organizarea spectacolelor; susținerea unor dezbateri asupra proiectului; prezentarea păpușilor și a membrilor grupului de actori – amatori în cadrul unor întruniri; discuții și analize despre rolul, importanța și impactul implicării personale în proiect; mediatizarea activității grupului de păpușari în mass media autohtonă și din Grecia, rețelele de socializare; colaborări.

Beneficiarii proiectului: copiii și părinții din diaspora stabilită în regiunea Attika, Grecia. Copiii, pedagogii și părinții din instituțiile preșcolare și primare Grecești. Resursele  proiectului: păpuși confecționate de Olga Martinova, pedagog, păpușar stabilit la Atena.

Svetlana Lisagor Vergis, Atena

*Proiect Diaspora Grecia 2018-2019, inițiator și coordonator de proiect Svetlana Lisagor Vergis, Un.A.I.