FRANȚA
De la Strasbourg la Chișinău: o punte culturală, economică și socială
Asociația „Alsace – Moldavie” este o organizație nonprofit, care a văzut lumina zilei oficial în data de 17 septembrie 2018. Președintele Asociației, Jean-Claude Million, este profesor de management la Universitatea din Strasbourg (IUT Louis Pasteur SCHILTIGHEIM) și are o relație specială cu Republica Moldova, fiind implicat pe parcursul activității sale profesionale în mai multe proiecte de mobilitate internațională precum ERASMUS+ și altele. Ca urmare a întrevederilor cu mai mulți parteneri implicați în cooperarea internațională, inclusiv dl Emmanuel SKOULIOS, Directorul Alianței Franceze din Republica Moldova și Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Franco-Moldave, dl Gérard STAEDEL, Președintele Uniunii Internaționale a Alsacienilor din lume, și cu susținerea acestora a fost constituită Asociația „Alsace-Moldavie”. La ora actuală, asociația integrează francezi, precum și moldoveni din diasporă care locuiesc în Alsacia.
Scopul Asociației este de a promova Alsacia în Republica Moldova și Moldova în Alsacia, de a favoriza toate formele de schimb și cooperare între aceste două teritorii, fie ele de ordin economic, cultural, social, științific, academic, ca parte a promovării Francofoniei.

Unul din obiectivele asociației este intermedierea și organizarea unor cooperări de tipul înfrățire între comunități alsaciene și moldovenești. În acest sens, AAM își propune să faciliteze și să însoțească aceste municipalități în implementarea diferitor proiecte practice de cooperare. Intervenția asociației va fi însoțită de proiecte de dezvoltare socială și locală (urbanism, infrastructură, economie etc.), oferindu-le expertiză din Alsacia, inclusiv, dacă este necesar, prin facilitarea accesului la resursele europene pentru astfel de proiecte. În acest sens, drept exemplu, asociația a reușit să adune împreună reprezentanți ai orașelor Ialoveni și Ribeauvillé din Alsacia, care au agreat un acord de principiu pentru a oficializa o înfrățire. Este un prim exemplu concret de impact al asociației.
În data de 26 ianuarie curent, la Strasbourg, asociația „Alsace – Moldavie” a organizat Conferința „De la Strasbourg la Chișinău: o punte culturală, economică și socială”. La eveniment au participat în jur de 60 de persoane, atât reprezentanți din comunitatea moldovenească din Alsacia, cât și alsacieni și prieteni de diferite naționalități stabiliți în Alsacia, printre care oficiali de nivel înalt precum deputați, ambasadori, directori de întreprinderi, reprezentanți ai Consiliului Europei cum ar fi: reprezentanta permanentă pe lângă Consiliul Europei, dna Ambasador Corina Călugăru, membrul Adunării Naționale franceze și Vice-președintele Grupului de Prietenie Franco – Moldav, deputatul Frédéric Reiss, dl Emmanuel Skoulios, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie France-Moldavie și Director al Alianței Franceze din Republica Moldova, dl Gérard Staedel, Președinte al Uniunii Internaționale a Alsacienilor în lume, dna Victoria Dunford, fondatoarea MAD-AID, decorată de către regina Elisabeta a Marii Britanii pentru proiectele sociale pe care le face pentru Republica Moldova, părintele Vasile Iorgulescu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe românești din Strasbourg, Alsacia.
Scopul conferinței a fost de a face un prim pas pentru a construi o punte între Alsacia și Moldova, pentru a aduce mai aproape aceste două teritorii diferite, pentru a le permite să se cunoască mai bine, să se descopere, să facă schimb de experiență și să se îmbogățească reciproc, atât pe plan cultural, economic, cât și social. Participanții au împărtășit experiențele lor de colaborare între Republica Moldova și Alsacia, au adus exemple practice și au încurajat consolidarea legăturilor de prietenie dintre aceste două teritorii și dezvoltarea în continuare a relațiilor de parteneriat.
Evenimentul a deschis ușa unor noi colaborări între cetățeni și organizații moldovenești și alsaciene. Asociația va continua eforturile de a asigura schimburi economice, mai ales în domeniile în care Moldova are avantaje comparative, cum ar fi, desigur, viticultura, dar și domenii noi, ca IT-ul.
De menționat că Vice-președintele asociației este dna Felicia Cojocaru, originară din Chișinău, stabilită de mai bine de șapte ani la Strasbourg, Alsacia. A activat mulți ani în cadrul Guvernului Republicii Moldova, în domeniul relații internaționale, politici de decentralizare și autonomie locală. A exercitat concomitent și funcția de Secretar al Delegației naționale a Republicii Moldova la Congresul puterilor locale și regionale al Consiliului Europei. După o perioadă de activitate ca funcționar public în Republica Moldova, a hotărât să-și continue studiile în Franța, la Universitatea din Strasbourg, Institutul de Studii Politice. Apoi, a continuat activitatea în calitate de funcționar internațional la Consiliul Europei, activând de curând la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Depune multă inimă și crede într-un viitor frumos al asociației care este la început de cale.