ARTICOL

AUSTRIA

„Dialog literar”, la Viena

Pe 31 ianuarie curent, membrii comunității vorbitoare de limbă română au fost invitați la un eveniment cultural intitulat „Dialog literar”, organizat de Asociația „ProMoldova”, cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în Austria și a altor parteneri și oameni de bună credință: Consulatul Onorific al Republicii Moldova la St. Pölten, Bukowina Restaurant, Five Plus Art Gallery, Via Vinum și Bank Austria Salon.

Seara muzical-literară s-a desfășurat în Sala Barocă din incinta vechii primării din Viena (Barocksaal Altes Haus Wien).

Dialogul literar a oferit oportunitatea doritorilor de a cunoaște mai aproape două nume titrate pe piața literaturii române basarabene: Igor Guzun și Pavel Păduraru.

Autorii au propus publicului mai multe titluri de carte: Igor Guzun – „Vinil”, „Bine” și „Adio, lucruri”, Pavel Păduraru – „Moartea lui Igor Alexandrovici” și „Karlik”, pe marginea cărora s-a discutat într-o ambianță plăcută și relaxată. S-au dat autografe, s-au pus întrebări, au fost împărtășite relatări de suflet și secvențe din culisele scrierii titlurilor prezentate.

Prezența autorilor la eveniment a constituit o mare bucurie pentru comunitate, fiind gura de aer proaspăt care ne lipsește.

Cei care nu au reușit să fie prezenți mai pot procura încă volumele autorilor, adresându-se echipei „ProMoldova”.
În a doua parte a evenimentului, trei tineri muzicieni moldoveni au susținut un program muzical instrumental de zile mari. Maria Bunea (chitară), Marius Malanețchi (violoncel) și Valentin Malanețchi (pian) studiază muzica în Austria, fiind studenți la diferite universități de profil. Publicul a putut audia într-o interpretare excepțională fragmente din Schubert, Kreisler, Porumbescu sau de Falla.

Seara de suflet s-a încheiat cu o degustare de vinuri moldovenești, bucate bune și vorbă lungă, așa cum îi este moldoveanului drag.

Asociația „ProMoldova” aduce mulțumiri Excelenței Sale, dlui Victor Osipov, Ambasador al RM în Austria, oficialităților austriece de resort, dlui Marcus Strohmeier, Consul Onorific al RM la St.Pölten, dlui Valentin Țăruş, Director al Five Plus Art Gallery, Familiei Bejenaru, antreprenorii firmei Viavinum, precum și dnei Lenuța Ursaciuc, proprietara Restaurantului Bukowina.
Se aduc mulțumiri celor care au răspuns invitației noastre. Iar cei care nu au reușit să ni se alăture, au ocazia să participe la următoarele evenimente. Vă așteptăm cu drag!

Echipa „ProMoldova“