ARTICOL

Cu grijă pentru oameni!

Indemnizații majorate pentru familii, ajutoare financiare pentru pensionari și persoane cu venituri modeste, dar și medicamente compensate în totalitate de către stat. Aceste proiecte, cu un important impact social, au fost anunțate de către președintele Partidului Democrat din Moldova după ședința din această săptămână a formațiunii.

Indemnizaţia unică la naștere va fi majorată substanțial

Vlad Plahotniuc a anunțat în cadrul briefingului de presă majorarea substanţială a indemnizației unice acordată la naștere.

„Un subiect discutat astăzi în ședință, s-a referit la susținerea de către guvernarea democrată a copiilor și a familiilor și, în mod special, am discutat despre indemnizația unică, pe care statul o dă la nașterea fiecărui copil. Această indemnizație unică este astăzi de 6.303 lei, dar am și aici o veste bună: că situația economică ne permite să venim cu o propunere de majorare substanțială a acesteia, de la 6.303 lei – la 10 mii de lei pentru fiecare copil născut. Pe lângă această indemnizație unică pentru fiecare copil născut, statul acordă, deja de câteva luni, și produse de primă necesitate, în valoare de 1.500 de lei, în cadrul programului guvernamental „O nouă viață”, a declarat Vlad Plahotniuc.

„Tot în sprijinul familiilor care au copii venim cu un alt program, foarte important, la care se lucrează de ceva timp. Astfel, s-a decis ca pentru fiecare copil din Republica Moldova familiile să primească lunar câte 200 de lei, până la vârsta de 18 ani”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

Medicamente compensate în totalitate de stat

Mai multe medicamente de primă necesitate vor fi oferite în mod gratuit tuturor categoriilor de cetățeni. Statul va compensa complet, în proporție de 100%, un medicament esențial pentru cele mai răspândite maladii. „Când am preluat guvernarea în 2016, lista de medicamente parțial compensate conținea aproximativ 80 de tipuri de substanțe medicinale. În timpul guvernării democrate, noi am mărit numărul de medicamente compensate de la 80 până la 150 de tipuri. De asemenea, noi am asigurat eliberarea gratis a medicamentelor, cu rețeta de la medic, pentru toți copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Suplimentar, un șir de medicamente de primă necesitate vor fi oferite în mod gratuit, pentru toate categoriile de cetățeni și avem posibilitatea să implementăm această măsură chiar din luna februarie. Mai exact, am decis ca pentru fiecare dintre cele mai răspândite maladii, precum și cele cu risc sporit, să existe cel puțin un preparat medicinal esențial, care să fie oferit absolut gratis, adică statul să-l compenseze complet, în proporție de 100%.

Ceea ce facem noi acum, este să ne îndeplinim datoria și programul de guvernare, așa cum am făcut de trei ani încoace, de când am pornit toate proiectele importante pentru cetățeni”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Ajutor unic de Paști pentru pensionari

Vlad Plahotniuc a anunțat, de asemenea, că pensionarii și alte categorii sociale cu venituri de până la 2.000 de lei vor beneficia de ajutor unic pentru sărbătorile de Paşte, în valoare de 600 de lei.

„Un angajament important al nostru este grija pentru pensionari, care mulți ani au fost ignorați de guvernările precedente. Noi, guvernarea democrată, le-am mărit recent pensiile cu 10 la sută și fac precizarea, că, în aprilie, le vom indexa din nou pensiile, chiar dacă sunt unii politicieni din opoziție, care încearcă să-i mintă pe pensionari că nu vor mai primi indexarea din aprilie. Nu este adevărat, pensiile vor fi indexate, așa cum este planificat. Mai mult, noi vom continua să oferim ajutoare de sărbători și, în ședința de astăzi, am decis să oferim din nou un ajutor de 600 de lei, de această dată – de sărbătorile de Paști, pentru pensionari și alte categorii sociale cu venituri de până la 2 mii de lei”, a menţionat Vlad Plahotniuc.

Amintim că peste 500.000 de vârstnici, care au pensii mai mici de 2.000 de lei, au primit indemnizații unice de 600 de lei şi pentru sărbătorile de iarnă.

Totodată, încă aproape 61.000 de persoane care încasează alocaţii sociale de stat, altele decât cele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei, au beneficiat de ajutorul unic de sărbătorile de iarnă, în valoare de 600 de lei.

„Toate aceste proiecte: ajutorul de Paști de 600 de lei, dublarea compensațiilor pentru plata căldurii de la 350 până la 700 lei, mărirea indemnizației unice la nașterea copilului de la 6.303 la 10 mii de lei și alocația lunară pentru fiecare copil, în valoare de 200 lei, până la vârsta de 18 ani, sunt deja pregătite și, în câteva săptămâni, când se va convoca o ședință a Parlamentului, le vom vota în prima lectură, în a doua lectură, conform legii, le vom vota în următorul legislativ.” a spus Vlad Plahotniuc.

Încă 50 de mii de familii vor beneficia de ajutor din partea Guvernului pentru perioada rece a anului

Din 2019, încă 50 de mii de familii din țară vor primi lunar un ajutor pentru perioada rece a anului, în valoare de 350 de lei. În prezent, de acest suport beneficiază deja aproximativ 200 de mii de familii. Pentru a majora numărul de beneficiari, executivul a aprobat modificări la Regulamentul privind modul de stabilire şi plată a ajutorului social.

Documentul vine să sporească susținerea socială a familiilor defavorizate, inclusiv a familiilor, care au în componența sa pensionari cu pensii mai mici de 2 mii de lei. Potrivit proiectului, la calcularea venitului acestora nu va mai fi luat în considerare suportul unic de 600 de lei, care se acordă în prezent pensionarilor și beneficiarilor de alocații sociale de stat sub 2000 de lei.

Totodată, a fost majorat coeficientul de multiplicare, de la 1,6 la 1,95, aplicat la stabilirea venitului lunar minim garantat care oferă dreptul de a beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului.

Mijloacele financiare pentru implementarea proiectului au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2019.

Andrian Candu: Opoziția încearcă să creeze impresia și percepția că alegerile parlamentare vor fi fraudate

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, în cadrul ședinței săptămânale a partidului, că alegerile parlamentare din februarie nu vor fi fraudate, cum încearcă opoziția să creeze impresie cetățenilor, dar vor fi organizate liber și corect. „Cu regret, suntem martorii unor procese nocive care au fost lansate de liderii opoziției. Acest bloc al șomerilor promovează ideea și încearcă să creeze o percepție că alegerile parlamentare vor fi fraudate. Ei nu fac altceva decât, de pe acum, să își caute scuze și să creeze scuze pentru faptul că vor pierde alegerile și ei înțeleg acest lucru. După cum vedeți, la fiecare ocazie, ei vorbesc că guvernarea va frauda alegerile, dar de fapt până în prezent niciodată nu au fost aduse probe. Ca să înțeleagă foarte bine și cetățeanul ce înseamnă chemarea opoziției la aceste alegeri. Asta înseamnă că va fi haos, asta înseamnă că după o perioadă de trei ani de zile de stabilitate politică și economică, în care s-a reușit să facă drumuri, să se majoreze salarii și pensii va urma o perioadă de haos, va urma o instabilitate economică și nu vă vom putea plăti pensiile și salariile, deoarece nu va exista un guvern”, a spus Andrian Candu.

„Vreau să subliniez faptul că autoritățile Republicii Moldova, cele care sunt implicate, depun toate eforturile ca aceste alegeri să fie desfășurate liber și corect. Iar speculații și acuzații false noi am mai auzit”, a adăugat Candu.

Precizări privind referendumul din ziua alegerilor parlamentare

Andrian Candu a făcut câteva precizări și despre referendum pentru toți cetățenii Republicii Moldova. „Vrem să ne consultăm cu cetățenii dacă este bine sau nu ca Parlamentul Republicii Moldova să aibă 61 de deputați în loc de 101, adică să reducem numărul deputaților, ca parlamentul să fie mai eficient și mai puțin costisitor. Este stranie abordarea celor de la ACUM, care acum jumătate de an vorbeau si colectau semnături, militând că este o idee bună ca să avem mai puțini deputați. Acum însă cei din blocul ACUM nu fac altceva decât să ceară cetățenilor să boicoteze referendumul și să nu participe la el. Să înțelegem că manipulau și speculau și nu erau sinceri cu cetățenii? Să înțelegem că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt împotriva acestei idei?”, s-a întrebat Andrian Candu.

„De asemenea, se aud voci din partea opoziției că partenerii noștri europeni nu vor fi de acord cu retragerea mandatului deputaților. Vreau să vă spun: dacă ideea va fi susținută de cetățenii Republicii Moldova, noi imediat vom consulta Comisia de la Veneția pentru a promova voința cetățenilor.

Și, în final, cu referire la acest subiect, vreau să menționez că acest referendum este organizat în cadrul alegerilor parlamentare, deoarece costurile sunt mai mici și aceste întrebări sunt legate de Parlament”, a declarat Andrian Candu.