ARTICOL

Anul VI, Nr. 13, 16-30 septembrie 2014

Reintegrarea migrantilor întorși – realități

Un articol de Tamara Șchiopu

Reintegrarea migrantilor întor i   realit  i.Patria nu se alege. Este o constatare și o realitate, pe care unii reușesc să o ignore. Eu nu reușesc. Pe cât de bine și sigură mă simt acolo în bătrâna Anglie pe atât de dornică și datoare mă simt aici în Moldova.

Și fiindcă nimeni nu mă așteaptă în Moldova cu serviciu și oferte, eu încerc să creez acest serviciu singură.  BOSTANIADA Festival Etno GastronomicTM este  unul din proiectele mele active în Moldova, care la sigur mă ține preocupată și într-o călătorie de descoperiri și lecții necontenite. Unele mai placute, decât altele. Unele mai complicate decât altele.

Dar acolo, departe, am învățat că nimic nu se dă ușor și din inerție, că pentru totul trebuie să investești. Să investești mai mult timp, decât bani, e adevărat.

Dar acolo, departe, am învățat și că o idie originală și cu potențial are șanse de viitor, pentru care trebuie și să lupți.

Lupta mea pentru idea Bostaniadei, pentru principiile sale de a proteja producătorul autohton, voluntarul, cauza socială a devenit deja ridicolă în Moldova.  Producătorii, voluntarii, ONG-urile  deocamdată prea puțin cunosc curentele „subterane” de organziare, presiunile din partea cumetrilor, partidelor și corporațiilor avide de câștig ușor, pe seama ideei originale.

Denumirea Bostaniada mi-a fost furată din primul an, în mod obraznic și ilogic, fără șanse de aplicare, în schimb creând un prejudiciu enorm atât festivalului (citește – producătorilor autohtoni), cât și mie personal. Pentru că acum, în loc să mă ocup de organizare, eu trebuie să ma ocup de pregătiri pentru litigii costisitoare.

De ce? De ce stau să plătesc sume mari pentru a-mi apăra ceia ce-mi aparține? De ce nu mă întorc în Anglia mea să mă ocup de familia mea, să mă ocup de serviciul meu, bine merci? Pentru că „patria nu se alege”? Pentru că nu am făcut niciun rău în ceia ce fac? Pentru că vreau să confirm, că am dreptate?

Probabil că sunteți încurcați… Vă zic. Dacă și veniți în Moldova cu o idee năstrușnic de interesantă, și credeți că are potențial, asigurați-vă din timp că o protejați prin lege, în toate categoriile de mărci comerciale posibile. Veți cheltui un pic mai mult, însă veți economisi mult mai mult, pentru că nu va trebui să vă angajați avocați să vă apere drepturile legitime. Pentru că produsul vostru se va bucura de libertatea de a fi promovat și dezvoltat.

BOSTANIADA Festival Etno GastronomicTM este în impas. Promovarea este împiedicată pe net, tv și radio. Daca și va supraviețui pe 28 septembrie, va fi datorită oamenilor simpli, care îl așteaptă, care doresc să vină la o sărbătoare și să susțină un sat întreg și o întreagă comunitate de producători. Vă rog să mă ajutați! Spuneti la toți prietenii și rudele să vină la Lozova duminica 28 septembrie. Să sfidăm interesele corporative și să ne bucurăm de simplețe și dăruire de sine. Vă mulțumesc.

Tamara Șchiopu, Marea Britanie

www.bostaniada.md