ARTICOL

Anul VIII, nr. 7, 1 – 31 decembrie 2016

FRANȚA

Seminar juridic pentru cetățenii din regiunea pariziană

Un articol de Dorin Dușciac

seminar-juridicPe data de 10 decembrie 2016, în orașul Villeneuve-Saint-Georges din apropierea Parisului s-a desfășurat un Seminar de abilitare juridică pentru cetățenii Republicii Moldova, pe tema Drepturilor și obligațiilor angajatorilor din Franța. Evenimentul a fost organizat de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris și a avut ca obiectiv principal prezentarea principalelor prevederi legale din dreptul muncii din Franța din perspectiva unui angajator, cu precizările de rigoare valabile în cazul cetățenilor originari din Republica Moldova și/sau România. Dna Svetlana Revineală, membră a Baroului de Avocați din Paris, a prezentat audienței principalele aspecte legate de respectarea Codului Muncii francez, în procesul de angajare, de declarare a contribuțiilor fiscale obligatorii, de prezentare a bilanțului contabil etc. Pe parcursul seminarului, dna Revineală a fost ajutată de către Lesea Roibu, studentă la Contabilitate și Audit, membră a Asociației AIM.

Din discuțiile care au avut loc pe parcursul Seminarului juridic cu participanții beneficiari, am dedus caracterul deosebit de util al informației prezentate. Răspunsurile la întrebările celor prezenți au demonstrat încă o dată faptul că, în condițiile unei birocratizari importante a funcționării structurilor economice din Franța, astfel de evenimente sunt deosebit de utile pentru a clarifica aspectele cele mai importante și a orienta antreprenorii și angajatorii către identificarea unor soluții corecte, legale și eficiente în activitatea lor.

A doua parte a Seminarului juridic, consacrată drepturilor și obligațiilor angajaților din Franța, va avea loc în luna februarie a anului viitor. Aceste seminare se încadrează în seria de evenimente organizate de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM), în scopul de a contribui la o mai bună informare și abilitare profesională a diasporei.

 

Pentru Gazeta Basarabiei

Dorin Dușciac

Paris, Franța