ARTICOL

Anul VIII, nr. 7, 1 – 31 decembrie 2016

O nouă șansă, de a fi mai buni…

Un articol de Olga Coptu

olga-coptu2A devenit deja o tradiție să fim mai buni de Crăciun, de mici îi învățăm pe copiii noștri să fie cuminți cu ocazia venirii lui Moș Nicolae, altfel vor găsi o nuia în loc de dulciuri. Însă, de multe ori, uităm să fim mai buni tot anul, mai onești, mai corecți tot timpul… Uităm să facem acte de caritate în afara sărbătorilor, nu ne implicăm civic și suntem eroi, doar în turul doi.

Suntem obișnuiți să criticăm cu ușurință, să caracterizăm sau să judecăm oamenii din jurul nostru. Dar cine suntem noi să dăm cu atâta nonșalanță aprecieri? Cei mai aprigi apărători sau atacatori sunt de regulă cei care nu cunosc mai nimic despre activitatea unei persoane sau a unei structuri/instituții, iar necunoașterea generează intoleranță, frică și duplicitate.

Acum, la răscrucea dintre ani, ar trebui să dăm dovadă de mai mult curaj, de asumare individuală a răspunderii, pentru că printre noi cam rar se zice „mea culpa”. E timpul să inversăm tendințele: nu e nevoie doar de reforme, voință politică sau factori de decizie, fiecare dintre noi poate face schimbarea, la nivel de societate. Să plasăm adevărul în locul minciunii, să înlocuim neîncrederea cu încrederea, lipsa de responsabilitate cu responsabilitatea, iar toleranța și solidaritatea să devină normalitate. A venit timpul să trăim altfel: fără minciună, fără ură, fără populism.

Îmi doresc ca în noul an să construim împreună o societate mai bună, mai umană și mai responsabilă. Îndrăzniți să credeți!

La mulţi ani celor care sunt în țară și moldovenilor de oriunde!

Olga Coptu