ARTICOL

Anul VIII, nr. 7, 1 – 31 decembrie 2016

Optimizarea impozitului pe venit în Italia: cum să economisiți pe impozite?

O veste bună și o oportunitate extraordinară pentru concetățenii noștri care muncesc în Italia: acum, completând declarația anuală pe venit vă puteți folosi de scutirile și facilitățile fiscale garantate de statul italian, inclusiv scutiri pentru persoane aflate la întreținere, care au rămas acasă!

 

Cine se poate folosi de beneficiile fiscale?

Orice angajat, care este încadrat oficial în câmpul muncii din Italia, inclusiv lucrătorii la domiciliu (asistente medicale, menajere, bone etc.), pot conta pe facilitățile fiscale. Pentru a le obține trebuie să întruniți niște condiții obligatorii.

În primul rând, trebuie să fie depusă declarația de impozit pe venit. Formularul 730 se depune până la 7 iulie și formularul Unico până la 30 septembrie. Ambele tipuri de declarații vor fi completate în baza datelor despre venituri acumulate în perioada de raportare, drept dovadă servește documentul emis de angajator – Certificazione Sostitutiva Unica.

În al doilea rând, este necesar să prezentați alte documente care confirmă dreptul la scutiri și facilități fiscale. Acestea sunt documente prin care se atestă starea civilă și existența persoanelor care se află la întreținerea angajatului. Despre ele vom vorbi mai jos.

 

Despre ce fel de economie vorbim?

Totul depinde de venitul cumulativ al familiei (venitul casei), care este luat în considerație. În Italia, există o limită – o cifră maximă a venitului familiei, la atingerea căreia soții nu sunt eligibili pentru orice scutire. Veniturile familiei au o importanță deosebită pentru stabilirea scutirilor fiscale pentru un soț aflat la întreținerea altuia.

Există de asemenea o diferență în mărimea scutirii de întreținere a copiilor în vârstă de până la 3 ani și copiii mai mari – 1200 și respectiv 950 euro anual. În cazul în care unul dintre copii are grad de invaliditate, scutirea este majorată cu 200 €, pentru copii sub 3ani – 400 de euro. Dacă aveți mai mult de trei copii, scutirea pentru fiecare copil se majorează cu alți 200 euro.

În plus, în cazul în care soții cresc mai mult de patru copii minori, se va stabili o scutire suplimentară la venitul familiei în sumă de 1200 euro.

Mărimea exactă a scutirilor se va defini doar cunoscând toate circumstanțele, având în vedere că impozitarea în Italia poate fi foarte avantajoasă pentru angajați, pe lângă faptul că schimbarea permanentă a condițiilor își găsește reflectarea în legislația fiscală.

Un alt bonus oferit de către statul italian este bonus garantat de până la 960 euro pentru angajații care au declarat venituri mai mari de 8000 de euro.

 

Cum să obțineți scutiri de întreținere?

Ca să demonstrați eligibilitatea pentru a solicita scutirea de impozite pentru persoane aflate la întreținere, este necesar să prezentați dovezi de:

  1. existența acestora;
  2. lipsa venitului sau un venit mic al persoanelor întreținute.

Pentru a dovedi existența unor persoane aflate la întreținere, care trăiesc în străinătate, în Italia este necesar să prezentați documente, cum ar fi:

─ certificatul de căsătorie;

─ certificatul de divorț;

─ certificatul de deces al soțului;

─ certificatele de naștere ale copiilor;

─ certificate care constată starea sănătății ale membrilor familiei, în cazul în care acesta este o condiție pentru stabilirea unor scutiri mai mari etc.

Este practic imposibil să furnizăm o listă exhaustivă a documentelor care pot fi solicitate, deoarece totul depinde de specificul situației individuale a solicitantului.

Din acest motiv, Compania Onoris Legis SRL este gata să vă ofere consultație individuală gratuită, ori Vă sfătuim să Vă adresați la un profesionist calificat în domeniu care vă poate ajuta să acumulați toate documentele de care aveți nevoie în cel mai scurt timp posibil.

A dovedi existența venitului persoanelor dependente devine necesar atunci când este vorba de întreținerea soțului, părinților, fraților și altor rude. O persoană la întreținere nu trebuie să obțină un venit anual de peste 2,840.51 euro, pentru a vă garanta dreptul la scutirea respectivă.

Scutirea pentru persoanele întreținute poate fi solicitată după producerea evenimentelor relevante: căsătorie, naștere, adopție și altele. Scutirea, în acest caz, se va calcula în funcție de raportul de timp, când aceste circumstanțe au avut loc și durata întreagă a anului fiscal.

 

Unde se obțin documentele necesare și în ce formă?

Evident, documentele originale emise de un stat străin nu pot fi prezentate autorităților fiscale pentru a obține scutiri și facilități. Pentru a permite acest lucru, trebuie să fie obținută o formă corespunzătoare de documente, cum ar fi extrasul multilingv de pe actul de căsătorie, extrasul multilingv de pe actul de naștere, extrasul multilingv de pe actul de deces, altele.

În alt caz, va fi necesară supralegalizarea sau apostilarea documentului și traducerea în limba italiană a acestuia, pentru a fi depus la autoritățile italiene sau prezentat angajatorului.

Actele de stare civilă necesare sau duplicatele lor, în caz de pierdere sau deteriorare a originalului, sunt emise de oficiul stării civile. Cu toate acestea, pentru unele documente va fi necesar să Vă adresați la arhivă sau alte autorități competente.

Pentru a Vă face sarcina mai ușoară și a Vă ajuta să economisiți timp, compania juridică Onoris Legis SRL este la dispoziția Dvs., pentru Vă oferi asistență juridică calificată, precum și a prelua organizarea și executarea, având procura din numele Dvs., a tuturor acțiunilor și procedurilor necesare, inclusiv livrarea documentelor și înmânarea personală cu consimțământul Dvs.

Cu regret, constatăm că până în prezent foarte puțini din concetățenii noștri cunosc și se folosesc de această oportunitate de a economisi o sumă semnificativă din impozitele percepute în Italia. Aceasta înseamnă că banii care ar fi putut fi economisiți nu vor ajunge și nu vor susține familiile acestora – principalul motiv pentru care cetățenii noștri decid să-și părăsească patria.

Scopul nostru este să transmitem aceste informații către Dvs., prietenii, cunoscuții care muncesc alături de Dvs. și care se confruntă cu probleme similare. Consultantul nostru este disponibil în orice moment pentru a prelua întrebarea Dvs. sau a Vă contacta foarte curând, dacă lăsați un mesaj pe site-ul nostru, pentru a vă furniza informații detaliate cu privire la acest subiect. Pentru informație suplimentară puteți consulta site-ul www.acte-moldova.com