ARTICOL

Anul VI, Nr. 14, 1-15 octombrie 2014

Diaspora, aliat firesc al Republicii Moldova

Un articol de Ala Mândâcanu

Continuare din nr. precedent

Diaspora și  Politica…

Ala MindicanuAm convingerea că ieșirea sesizabilă a Diasporei pro-europene la vot se va întâmpla doar dacă partidele democratice vor reuși să-și păstreze unitatea în campania care se anunță foarte dificilă.  Mesajul  adresat liderilor partidelor pro-europene în Apel este să depășească disensiunile, ambițiile și interesele înguste  în numele viitorului european al Republicii Moldova, altfel diaspora va boicota alegerile prin absenteism masiv. Să nu uitam că ceea ce se întâmplă  în  Ucraina, agresată  militar și informațional de către Rusia, se poate repeta și în Republica Moldova…

Cred că acest lucru îl simt nu doar cei din Diaspora, ci şi alegătorii de rând care au votat pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană. E prea mare pericolul ce ne paste, e prea aproape Ucraina şi prea e dornică Rusia să restabilească imperiul…

La 28 noiembrie 2010 formaţiunile pro-europene au luat în diasporă 80-85%  din sufragii. Noi am fi vrut foarte mult ca acum să putem repeta această performanţă. Dacă punem pe cântar viitorul european şi ambiţiile personale, cred că e clar care trebuie sa tragă mai greu…

Partidele aflate la guvernare timp de patru ani au fost capabile să se unească pentru a semna Acordul de Asociere la UE, Regimul liberalizat de vize, au reușit să adopte şi să implementeze o parte din reformele necesare pentru integrarea noastră în spațiul juridic, economic şi social al UE.

Dar dacă astăzi liderii lor nu se vor înţelege între ei, dacă vor continua conflictele în interiorul echipelor, dacă bănuielile de corupţie la cel mai înalt nivel vor persista în societate, dacă cei care au demonstrat eficienţă şi au susţinere din partea alegătorilor atât în Republica Moldova, cât şi în afara ei, nu se vor regăsi în liste la locurile cuvenite,  Diaspora va fi absentă la urnele de vot. Şi acest lucru nu se va întâmpla pentru că liderii asociațiilor din Diasporă vor promova ideea neparticipării, ci pentru că cetățenii care au crezut la un moment dat în guvernarea pro-europeana şi au apreciat eforturile comune ale tuturor componentelor sale şi realizările despre care am vorbit mai sus, se vor decepționa și nu vor mai crede promisiunilor… Şi atunci vor avea de câştigat cei care optează pentru uniunea vamală, ceea ce ar constitui un eșec  dureros pentru întreaga societate.

Dezastrul poate fi evitat numai dacă liderii partidelor vor da dovadă de maturitate şi responsabilitate maximă.

Diaspora și societatea civilă…

Auzim adesea:  veniți acasă, societatea are nevoie de voi… Dar când venim, fie pentru un timp, fie pentru totdeauna, constatăm că  atitudinea celor de acasă nu e întotdeauna foarte prietenoasă… Suntem acuzați că am trădat și  suntem priviți de multe ori de către familie și societate doar ca donatori.  Niciun business nu merge ușor din cauza corupției și birocrației, din cauza atitudinii dușmănoase a reprezentanților statului față de întreprinzători…

Societatea moldavă e plina de contradicții și oscilează în simpatiile sale între vest și est, în funcție de vizitele oficialilor și concertele oferite gratis…  Problemele identitare sunt tot acolo unde au fost cu 20 de ani în urmă…  La nivelul cetățeanului de rând,  societatea încă nu s-a lămurit până la capăt nici de unde vine, nici ce limbă vorbește, nici unde merge… Cât despre atitudinea față de asociațiile din Diasporă, suntem acuzați că  cerem bani de la statul nostru sărac…

Avem aproape un milion de cetățeni plecați din Republica Moldova anume din cauza sărăciei. Problemele economice, sociale și politice ale statului nu sunt nicidecum cauzate de diasporă.

Din contra, în mare parte familiile rămase acasă, dar și statul se mențin pe linia de plutire anume datorită remitențelor (peste un miliard şi jumătate de dolari anual) trimise aici pentru consum. De multe ori constatăm că  prețurile pentru produsele alimentare și îmbrăcăminte sunt mult mai mari la Chișinău decât în Europa sau SUA.

Diaspora nu cere bani de la guvernul moldav pentru salarii și beneficii, ci așteaptă colaborare și susținere de la societate în promovarea culturii și limbii române în statele de reședință… Cum ar fi cărțile, manualele, costumele sau drapelele naționale, adică tot ce tine de cultură, tradiție, obiceiuri. România este un bun exemplu în acest sens. Emil Cioran are o frază extraordinară care se referă la fiecare dintre noi, oriunde am fi:  „Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva”…

Uneori am impresia că cei care rămân acasă sunt mai puţin patrioţi decât cei plecaţi, care păstrează şi promovează pe cont propriu, în timpul lor liber, valorile naţionale, transmițându-le și copiilor… Eu aş vrea să-i întreb pe cei de acasă: cât timp cheltuie fiecare  din ei cu muncă voluntară pentru neam si ţară? Nu mă refer la proiecte finanţate din afară… Câţi organizează activităţi culturale sau de binefacere pentru copiii comunităţii pur şi simplu aşa, din  îndemnul inimii?

Și mai am o mare îndoială privind determinarea societății moldovenești de a merge hotărât pe calea integrării europene. Am impresia uneori că orice parvenit sau corupt, având bani suficienți, poate deturna alegătorul autohton…   Concertele organizate în ultima perioada, din mila unor sponsori dubioși, piețele pline de chipiuri și drapelele roșii, ma fac sa realizez, cu durere în suflet,  cât de departe este Basarabia mea de normalitate…

În încheiere…

Diaspora este trup din trupul poporului moldav. Ea nu trebuie privită ca o masă omogenă. Suntem oameni vii, cu problemele, grijile și bucuriile noastre. Suntem, în același timp, soli ai Republicii Moldova și aliații săi firești, oriunde am fi. Îi dorim un viitor luminos, în care fiecare cetățean se simte respectat și protejat. Un viitor sigur pentru copiii și nepoții noștri. Ne dorim o Moldovă prosperă, să avem unde reveni și să avem cu ce ne mândri. Un astfel de viitor poate fi asigurat numai prin aderarea la marea familie a Uniunii Europene.

Așteptam cu toții alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, la care Diaspora să participe masiv  în convingerea că votul ei va apropia  integrarea în Uniunea Europeană. Sper să particip peste doi ani la un nou Congres al Diasporei, la care să constatăm cu toții că țara  noastră de baștină a mai făcut câțiva pași spre Democrație, spre Bunăstare și spre Civilizație.

Ala Mândâcanu,

purtător de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei 2012-2014,

președintele Comunității Moldovenilor din Québec, Canada