COMUNICAT DE PRESĂ

Anul VIII, nr. 5, 1 – 30 septembrie 2016

CIMIȘLIA, Republica Moldova

Avem un nou Centru NEXUS. Acum suntem și la Cimișlia

Comunicat de Presă

Toată lumea a fost sunată, invitată, panglicile cumpărate, meniul discutat, aprobat și… da, încă multe alte zeci de detalii au fost puse la punct, mai puțin emoțiile. Trebuie să recunoaștem că ne-au chinuit un pic, dar într-un final le-am depășit. Acum gata, am respirat ușurați! Am reușit să deschidem cel de-al V-lea Centru NEXUS din țară și el se află în orașul Cimișlia.

avem-un-nou-centru

Emoții mari înainte de lansare

Cu câteva minute înainte ca primii invitați la eveniment să apară, am reușit să-l prind pe Sergiu Andronachi, directorul Centrului NEXUS Cimișlia. Sergiu mai avea atâtea de făcut, iar din cauza emoțiilor vocea îi ceda și mâinile îi tremurau. Chiar și așa a găsit câteva clipe să-mi împărtășească marea bucurie pe care o simțea: „Sunt foarte fericit că se deschide un nou Centrul NEXUS, la noi, în Cimișlia. Iar eu promit să mă implic personal ca să ofer tot suportul informațional necesar ca oamenii care se află în procesul de migrație să fie pregătiți și informați. Doar nu în zadar sloganul nostru este: migrează pregătit, revino mulțumit.

Cornelia Ciofu, manager operațiuni Centre NEXUS, s-a ocupat și s-a asigurat personal că tot ce s-a planificat pentru această zi a și fost îndeplinit cu mult profesionalism și atenție: „Lucrurile merg înainte, echipa este calificată, este gata să înceapă activitatea și este plină de entuziasm. În spatele acestei lansări stă munca imensă a întregii echipe și fiecare și-a făcut treaba așa cum trebuie. Sperăm să ajungem acolo unde ne-am propus și să îndeplinim tot ce ne-am propus, sau, mai exact, ceea ce și-a propus Nicolaas, cel care a și inițiat conceptul NEXUS. O inițiativă extrem de ambițioasă a unei singure persoane. Care părea ceva fantastic acum câțiva ani, atunci cânt toți îi spuneau că este imposibil. Dar el nu a renunțat, iar acum iată ce rezultat avem – azi deschidem cel de-al V-lea Centru NEXUS !

La ora 11:00, exact după cum am promis, totul era gata pentru lansare. Oaspeții făceau coadă să se înregistreze, emoțiile noastre s-au domolit și totul era perfect aranjat.

avem-un-nou-centru_p-1

Primul care ne-a felicitat pentru reușită a fost Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia: „Datorită noului Centru vom avea o migrație mai sănătoasă, oamenii vor fi mai informați atunci când pleacă, dar și când revin. Așa că noi vă spunem ”bine ați venit în Cimișlia” și sperăm că datorită vouă Cimișlia o să pară atractivă și pentru alte fonduri și alte organizații de cooperare internaționale.

NEXUS informează și sugerează idei de dezvoltare locală

Gheorghe Răileanu, primarul de Cimișlia a punctat foarte bine toate lucrurile pe care a reușit să le facă NEXUS în țara noastră. „Îl urmăresc de mult timp pe Nicolaas de Zwager. Am avut posibilitatea să-l ascult la diferite ședințe republicane. Imediat am apreciat ceea ce face el, pentru că  face niște lucruri extraordinare, care au fost omise de autoritățile din Republica Moldova. Nicolaas este un pionier. El este primul care a arătat niște cifre despre ce se întâmplă în țara noastră, apoi tot el este primul care a spus ce s-ar putea de făcut, a venit cu soluții. Pentru că fenomenul migrației este un fenomen nou, cel puțin în forma în care se întâmplă acum. Acest fenomen necesită niște cercetări profunde, cu niște date foarte exacte, care ne-ar lumina cum am putea să găsim soluții pentru problemele cu care se confruntă migranții. Iar inițiativa NEXUS asta și face.”

Migrează pregătit, revino mulțumit!

Special pentru lansarea Centrului NEXUS Cimișlia, de la Viena a venit și vice-directorul Agenției Internaționale pentru informații în Țările – Surse (IASCI Viena), Ulrike Bruderle, care a explicat și a accentuat încă o dată care sunt obiectivele noastre: „Ieri, în avion, când veneam în Moldova, am întâlnit un migrant, o persoană publică din Republica Moldova, numele căruia nu-l voi da, care m-a întrebat ce faceți voi ca să motivați moldovenii să revină acasă? Desigur că noi nu avem soluții magice prin care să-i convingem să revină. Dar noi facem studii ca să aflăm care sunt necesitățile lor, ce vor să găsească aici și cum ar trebuie să găsească lucrurile acasă. Și împreună cu partenerii noștri locali, naționali și internaționali încercăm să găsim soluții care să contribuie la dezvoltarea locală.

La nivel internațional există câteva exemple de cooperare economică de succes între Moldova și alte țări dezvoltate. Și azi am venit chiar cu un exemplu. Am adus cu mine un produs de îngrijire corporală, de o calitate foarte bună. Iar producătorii acestor creme lucrează în exclusivitate cu levănțică din Republica Moldova. Iată un exemplu bun, cum materia primă de aici se poate transforma într-un produs de calitate în străinătate. Iată o legătura dintre migrație și dezvoltare. Și vreau să adaug că Moldova are multe alte produse de calitate care ar putea fi folosite la nivel global. ”

Olga Coptu, șefa Biroului pentru relații cu diaspora (BRD) a menționat că informația de calitate joacă un rol decisiv pentru migranți, iar NEXUS reușește cu adevărat să-și îndeplinească această misiune: „Oamenii trebuie să știe și să înțeleagă că atunci când au nevoie să plece sau să revină, trebuie să se informeze. Și este foarte important ca ei să fie informați corect. Deschiderea Centrului NEXUS Cimișlia, anume în incinta primăriei, facilitează oarecum viața oamenilor, pentru că foarte mulți vin anume la primărie ca să ceară ajutor. Și aici angajații NEXUS Cimișlia vor fi un suport pentru administrația publică locală.”

Radu Danii, coordonator național de programe la Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) – finanțatori NEXUS, a apreciat munca și efortul făcut de echipa noastră: „NEXUS este o inițiativă cu care ne mândrim, care reușește să îmbine în mod argumentat și armonios aspirațiile migranților pe de o parte și necesitățile comunităților locale pe de altă parte. NEXUS izbutește într-un mod foarte reușit să includă aici și contribuția sectorului privat.”

Dragi prieteni de la Cimișlia și din sudul țării, acum suntem și mai aproape de voi. Veniți să ne puneți întrebări și să ne cereți ajutorul. Pentru că noi vă așteptăm cu mare drag. În Cimișlia ne puteți găsi pe strada Ștefan cel Mare 14, et. 3 (în incinta primăriei) sau ne puteți contacta la numărul de telefon: 062100410.

Doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!