COMUNICAT DE PRESĂ

Anul VIII, nr. 5, 1 – 30 septembrie 2016

Școala Sustenabilității

Comunicat de Presă

scoala-sustenabilitatii_p-1În comuna Răzeni, raionul Ialoveni, în perioada 16-18 august 2016 s-a desfășurat proiectul „Școala Sustenabilității”, organizat de către comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), în colaborare cu Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova), și cu suportul mai multor asociații din diasporă. Au fost selectați 20 de participanți dintre cei 106 candidați înregistrați din 13 țări, precum: R. Moldova, Olanda, Canada, Franța, România, Italia, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Anglia, Ungaria și Belgia. Prima ediție a Școlii Sustenabilității a întrunit cinci hub-uri de lucru, prin care se vor pune, de fapt, bazele unor viitoare afaceri sau proiecte sociale de amploare, despre care ne povestesc inițiatorii acestora:

Ion Radu (România), Hub 1. Plastic Reciclat Fantastic: Procesul de reciclare a plasticului este unul destul de complicat. Începând cu faza de colectare-sortare și până la obținerea produsului final sunt o mulțime de procese: sortarea tip la tip, culoare la culoare, fărâmițarea, spălarea, atingerea unor temperaturi înalte în cuptoare, debitarea surplusului de material, finisarea etc. Pentru început, vom pune accent mai mult pe procesul de pregătire a materiei prime. Vom construi un utilaj de fărâmițare a plasticului, un utilaj pentru spălarea fulgilor rezultați în urma fărâmițării și câteva prese pentru a începe realizarea unor obiecte mai simple. De asemenea, în tot acest timp, vom proiecta și realiza utilaje de injectare și extrudare a plasticului, precum și un cuptor cu diferite matrițe pentru a transforma fulgii de plastic în semifabricate și, ulterior, în produse finite.

Irina Zuza (Olanda), Hub 2. Consumăm Responsabil: Inițiativa reprezintă un proiect de solidaritate socială ce are drept scop punerea bazei unei prime bănci de alimente din Republica Moldova. Fiind eficient utilizat în țările europene, acest mecanism presupune colectarea surplusului de produse alimentare de la agenții economici din acest domeniu și redistribuirea lor către clasele sociale financiar dezavantajate (familii social vulnerabile, case de copii, bătrâni etc.). Familiile și instituțiile beneficiare vor fi selectate în baza unor anchete sociale. În funcție de gravitatea cazurilor, prioritate li se va acorda celor ce duc o acută lipsă de hrană. Sperăm să ajutăm, treptat, un număr cât mai mare de persoane, însă aceasta depinde și de contribuția agenților economici, anume ei vor fi cei care vor decide ce cantitate de alimente reprezintă un surplus.

scoala-sustenabilitatii

Ana-Maria Eftodi și Dorina Baltag (Franța/Olanda), Hub 3. Torbița Eco: Torbițele din material textil sunt un accesoriu extrem de versatil și pot fi utilizate în orice situație, fie vorba de mersul la cumpărături sau o plimbare prin parc. Sunt durabile și, cel mai important, re-utilizabile. Pungile de plastic nu sunt biodegradabile, necesită cheltuieli exorbitante pentru reciclare, sunt responsabile pentru moartea unui număr mare de animale și păsări și emit substanțe toxice în procesul îndelungat al degradării naturale. Prin inițiativa noastră propunem înlocuirea pungilor de plastic cu cele din material reciclabil și ecologic. Împreună cu echipa formată vom dezvolta bazele unei afaceri sociale și vom decide planul de acțiune care vizează toate aspectele tehnice ce țin de confecționarea și distribuirea torbițelor.

Ion Braga (Estonia). Hub 4. Protejăm – Reflectăm – Salvăm: Această inițiativă face parte din domeniul securității publice și al antreprenoriatului social, iar obiectivul său este de a crea și promova haine reflectorizante pentru a micșora riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. Reflectorizantul permite, pe timp de noapte, ca pietonul să fie observat la o distanţă de până la 300 de metri de către şofer. În mod obişnuit, un şofer poate să observe un pieton la o distanţă de doar 40 de metri. Reflectorizantele, ca accesorii, sunt pe larg utilizate în Țările Nordice. Finlanda a fost prima țară care a introdus această practică. Multe companii din domeniul vestimentar aplică elemente reflectorizante în timpul confecționării hainelor. În special la hainele pentru sport și cele pentru copii. Reflectorizantele pentru haine reprezintă o necesitate actuală. Pietonii trebuie să fie la fel de responsabili ca și șoferii. Cum șoferii sunt obligați să poarte centura de siguranță, la fel și pietonii trebuie să poarte reflectorizante la haine. Reflectorizantele pot fi confecționate în condiții casnice. E nevoie doar de material reflectorizant și ingeniozitate.

Oleg Chicu (Moldova/Italia). Hub 5. Hârtia 2RE: RE-ciclată & RE-utilizată: Inițiativa presupune reciclarea hârtiei și propune instalarea tomberoanelor specializate pentru hârtie, colectarea și reciclarea acesteia pentru a fi re-utilizată. Tomberoanele pentru colectarea hârtiei și a cartonului vor fi instalate la ieșirea din instituțiile de învățământ și entităților publice care vor accepta propunerea de a colecta hârtia pe care ei, normal, ar arunca-o. În primul rând, ele vor fi plasate într-un loc accesibil pentru toți cei ce desfășoară o activitate în zonă. În al doilea rând, tomberonul trebuie plasat într-un loc ce permite supravegherea, măcar și periodic, de către un funcționar al instituției respective. În așa mod, pot fi prevenite anumite accidente neplăcute: aruncarea altor tipuri de deșeuri, furturi, vandalizări etc. Scopul inițiativei este, în primul rând, acela de a organiza colectarea și transportarea hârtiei către fabrica cea mai apropiată din România sau către un intermediar de la noi din țară. O parte din banii acumulați în urma vânzărilor vor fi reinvestiți pentru a mări raza și capacitatea activității, iar o parte va fi utilizată pentru procurarea și plantarea puieților pe terenurile destinate împăduririi.

Pe parcursul celor trei zile, participanții au avut parte de cursuri oferite de personalități notorii, originare din R. Moldova, care au reușit să pună pe roate o afacere sau un proiect social de succes. Astfel, tinerii au fost instruiți cum să inițieze o activitate, cum să o promoveze și cum să evite anumite riscuri care pot apărea pe parcurs. De asemenea, s-a atras o deosebită atenție și principiului sustenabilității care, în contextul globalizării și avântului comercial abuziv (cantitate fără calitate), este neglijat, mai ales în țările slab dezvoltate.

Pe lângă training-uri, participanții, în cadrul unuia din cele cinci ateliere de lucru ales, au dezvoltat inițiativele propuse inițial și au realizat un plan de activitate. În ultima zi, aceste cinci inițiative au fost prezentate și apreciate de juriu. Astfel, trei dintre cele cinci inițiative, au primit câte un premiu bănesc care urmează să fie utilizat pentru inițierea afacerii sau proiectului social.

Fetele din cadrul hub-ului 3 „Torbița Eco” au primit premiul cel mare, în valoare de 500 de euro. Celelalte două premii au fost oferite hub-urilor 1 și 4 – „Plastic Reciclat Fantastic” și respectiv „Protejăm-Reflectăm-Salvăm”.

Faptul că acest eveniment s-a desfășurat în zona rurală atrage după sine un aport însemnat pentru promovarea localităților din R. Moldova, tot mai des afectate migrație, mai ales din partea celor tineri. Organizatorii au avut grijă să implice atât autoritățile locale, cât și gospodarii din sat, care au oferit în chirie propriile locuințe.

Proiectul „Școala Sustenabilității” face parte din cadrul Programului de Granturi Diaspora Engagement Hub, realizat cu sprijinul financiar al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).