Anul VIII, Nr. 5, 1-30 septembrie 2016
Zilele Diasporei în Republica Moldova
Comunicat de Presă
Zilele Diasporei au loc în Republica Moldova anual, în a treia săptămână a lunii august, conform hotărârii Guvernului din 8 iunie 2016. În anul curent, Zilele Diasporei au găzduit două mari evenimente la nivel național precum Congresul Diasporei, ediția a VII-a și Forumul de Afaceri al Diasporei, ediția a II-a și peste 50 de activități la nivel local în 34 de autorități publice locale.
Zilele Diasporei sunt organizate în Republica Moldova cu scopul de a asigura dialogul la nivel de diasporă-țară, pe de o parte, și țară-diasporă, pe de altă parte, de a mobiliza și implica asociațiile din diasporă în procesul de promovare a Republicii Moldova prin acțiuni comune, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.
Evenimentele din cadrul Zilelor Diasporei au fost organizate în anul curent cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora – Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), NEXUS Moldova, PNUD Moldova.
Congresul Diasporei
În contextul organizării Zilelor Diasporei, în perioada 19-20 august 2016, la Palatul Republicii din orașul Chișinău s-a desfășurat ediția a VII-a a Congresului Diasporei.
La eveniment au participat 181 de delegați din 27 țări și 79 de reprezentanți ai administrației publice centrale, locale și parteneri internaționali.
La Congresul Diasporei a participat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci, miniștri, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai organizațiilor internaționale și, pentru prima dată de când se organizează Congresul Diasporei în Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților publice locale.
Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat diaspora să susţină parcursul european al Republicii Moldova, solidarizându-se cu guvernarea în implementarea obiectivelor de îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor. Premierul a menţionat că pe parcursul anului 2016 s-a muncit mult pentru recâștigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare în instituţiile statului, iar rezultatele sunt deja vizibile. „Am devenit credibili în ochii partenerilor externi, suntem veritabili asociați ai Uniunii Europene, Fondul Monetar Internaţional ne va credita cu o sumă substanţială, România a deblocat împrumutul destinat Moldovei, Banca Mondială este gata să ne ofere în continuare împrumuturi, iar exemplele pozitive pot continua şi ele cu siguranţă vor continua”, a declarat şeful Cabinetului de miniştri.
În final, Prim-ministrul a mulţumit reprezentanţilor diasporei că promovează cu demnitate Republica Moldova pentru hotare, devenind astfel veritabili ambasadori ai ţării. Totodată, şeful Executivului i-a îndemnat să se implice activ în elaborarea şi implementarea politicilor statului şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a situaţiei din ţară.
La rândul lor, reprezentanţii diasporei au vorbit despre problemele şi provocările cu care se confruntă, despre importanţa valorificării potenţialului intelectual al diasporei şi a implicării acesteia în activitatea statului. Totodată, ei s-au arătat deschişi să participe la elaborarea strategiilor de dezvoltare a Republicii Moldova şi au făcut un şir de propuneri în vederea modernizării ţării prin preluarea bunelor practici internaţionale în diverse domenii.
La Congres au fost abordate, de asemenea, diverse subiecte precum rolul asociațiilor din diasporă și a asociațiilor de băștinași pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și provocările pe care le întâmpină reprezentanții diasporei în desfășurarea activităților filantropice; Eficiența accesării unei platforme de crowdfunding pentru acoperirea mijloacelor financiare pentru consolidarea diasporei și implicarea activă în proiecte comune menite să dezvolte Republica Moldova; Votul în diasporă; Efectele migrației: copii și vârstnicii rămași acasă, Riscuri și soluții.
Noi oportunități pentru Republica Moldova la Forumul de Afaceri al Diasporei, ediția a II-a
Diaspora Business Forum a făcut parte din seria amplă de evenimente ale lunii august, dedicate diasporei, precum și aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței și a avut drept obiectiv crearea unei platforme de comunicare între oficiali guvernamentali, oameni de afaceri și manageri din cadrul companiilor internaționale, originari din Republica Moldova din peste 20 de țări, factori de decizie, autorități publice locale și reprezentanți ai mediului privat din țară.
Scopul reuniunii a fost de a facilita investițiile directe ale diasporei în Republica Moldova, de a crea rețele de excelență în afaceri și parteneriate de afaceri mutual benefice, precum și de a stabili un dialog continuu între participanți.
Prezent la forum, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat meritul diasporei în dezvoltarea economică a ţării noastre, în special prin remitenţele trimise de conaționalii noștri stabiliți temporar peste hotarele țării. Şeful Executivului a vorbit despre măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în ultimele şase luni pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv şi prosper, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova. În aceeaşi ordine de idei, Premierul a reiterat determinarea Guvernului de a reforma domeniul controalelor de stat, de a reduce numărul actelor permisive pentru lansarea afacerilor, dar şi de a promova în continuare documente de politici care să fie simple şi clare pentru cei care doresc să activeze în sectorul privat, făcând referinţă la proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației şi la alte iniţiative, care sunt pe agenda Guvernului.
Agenda forumului a inclus teme de discuții de posibil interes pentru oamenii de afaceri din diasporă: „Oportunități de dezvoltare locală”; „Modernizarea sectorului agroalimentar”; „Viitorul domeniului IT și BPO în Republica Moldova”.
În cadrul Forumului de Afaceri, un accent important s-a pus pe prezentarea oportunităților de investiții și parteneriate la nivel local. Spre exemplu, cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora – proiectul NEXUS Moldova și proiectul UNDP „Migrație și dezvoltare locală” – au fost colectate, tipizate și prezentate în cadrul evenimentului – peste 50 de opțiuni de investiții în diverse comunități din țară.
Forumul de Afaceri al Diasporei, organizat de Biroul pentru Relații cu Diasporă al Cancelariei de Stat,a avut loc pe 21 august 2016, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, cu susținerea organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ). Ediția a treia a Forumului de Afaceri al Diasporei va avea loc peste doi ani, în 2018.
Ana-Maria, Italia: „Tabăra DOR e fantastică!”
O sută de copii din 13 țări – Italia, Ucraina, România, Spania, Grecia, Portugalia, Cehia, Austria, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Germania și Republica Moldova – cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani au participat la programul DOR – Diaspora*Origini*Reveniri – ediția a patra, organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora în perioada 20-28 august 2016.
Mai mult de jumătate dintre participanți au venit la DOR pentru prima dată, aceasta fiind și una dintre noutățile ediției. Pe parcursul a șapte zile, copiii au avut o agendă încărcată. Ei au participat la ateliere de meșteșugărit, olărit, ornamente populare, instrumente populare, împletitul din pănuși, din lozie, de limba română, muzică, dans, tradiții populare, tradiții culinare. Cei o sută de copii au vizitat, de asemenea, Cetatea Sorocii și Orheiul Vechi.
Invitatul special al programului din acest an a fost maestrul Eugen Doga. Copiii, împreună cu marele compozitor, au cântat melodii în interpretarea lui, au vizionat secvențe din filmul „Maria, Mirabela”, al cărui coloană sonoră a fost compusă de dl Doga. De asemenea, compozitorul le-a povestit participanților la DOR 2016 cum a fost filmat filmul „Maria, Mirabela”, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.
Participanţii la Programul DOR au avut posibilitatea să dialogheze cu Prim-ministrul, Pavel Filip, adresând întrebări dintre cele mai diferite: de la planurile sale în calitate de şef al Executivului, până la visurile şi şotiile din copilărie. Premierul a subliniat că este foarte important ca toţi copiii migranţilor moldoveni să păstreze legătura emoţională cu ţara de baştină şi să cunoască tradiţiile acesteia. „Eu vă doresc să vă simţiţi bine aici şi vreau să vă văd cât mai des şi mai curând acasă. Casa dumneavoastră este Republica Moldova”, a accentuat Prim-ministrul.
Programul DOR este destinat generației a doua de migranți, originari din Republica Moldova și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor cu țara lor de baștină. Al patrulea an la rând, programul DOR s-a desfășurat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.