ARTICOL

Târgul de Post 2016

Un articol de Oleg Chicu

Tirgul de postAnul acesta, cea de-a III-a ediție a târgului de post „Vegan Show” a avut loc în data de 27 martie, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de către compania „Etno-Gastronomica” și revista „Просто&Вкусно”, având ca partener principal brandul „OM”.

Amenajat frumos de angajații Moldexpo, precum și de echipa doamnei Tamara Șchiopu, târgul a adunat, în incinta pavilionului nr. 3, peste două mii de vizitatori pe parcursul întregii zile.

Sloganul acestei ediții a fost „Activ, eco, sănătos”, și aceasta pentru că cei prezenți au avut parte nu numai de bucate de post, ci și de produse ecologice, activități sportive, prezentări tematice etc.

Dacă anul trecut cei mai mulți participanți au fost din rândul micilor producători agricoli, de data aceasta principalii vânzători au fost diferite companii și branduri cunoscute din Republica Moldova. Acestea au pus la dispoziție produse alimentare, atât conservate sau uscate, cât și proaspete; ceaiuri; uleiuri; produse cosmetice etc. – toate ecologice. Desigur, nu au lipsit nici micii fermieri, dar aceștia au fost reprezentați într-un număr mai mic.

Cele patru colțuri ale pavilionului au fost amenajate pentru prezentări gastronomice și diferite masterclass-uri, oferite de mai mulți specialiști în domeniul nutriției și a modului sănătos de viață.

Pe scenă s-au desfășurat activități sportive și dansuri, la care au fost implicați și vizitatorii. Cei mici au avut parte de un teren de joacă. Aici ei au desenat, au creat imagini din legume, au participat la diferite jocuri și au fost pictați pe față.

Tirgul de post_p.1În centrul pavilionului a fost amenajată „Cafeneaua Vegană”. Aici, cei șapte comercianți au oferit doritorilor cele mai gustoase și neobișnuite mâncăruri, de la tartine cu germeni de lucernă și sosuri de leurdă și urzică, până la sushi de post și frigărui de legume. Bineînțeles, au fost prezente și bucatele tradiționale de post: sarmale, plăcinte, salate, prăjituri etc.

Cei prezenți au avut ocazia să-și încerce și norocul, participând la o tombolă, unde premiul mare a fost „Coșul de Post”, un coș plin cu diferite produse puse în vânzare la eveniment.

În cadrul concursului „Polonicul de Aur” au fost prezentate și degustate mai multe tipuri de ceaiuri de casă. Producătorul ceaiului care a reușit să uimească juriul a câștigat un contract cu un cunoscut hotel din Chișinău, având astfel posibilitatea de a-și vinde produsul și de a-și iniția propria afacere.

Ediția din acest an a contribuit și la susținerea a două organizații de caritate: „Asociația Națională Învingem Fibroza Chistică ” și „Centrul Phoenix, pentru copii cu dizabilități din or. Râșcani”.

Un mod sănătos de viață însumează mai multe obiceiuri zilnice pe care le avem și le trăim. Contează ce mâncăm, dacă facem mişcare, dacă consumăm alcool sau dacă fumăm, dar și cum gândim și cum interacționăm cu societatea.

Evenimentele de genul „Târgul de Post”, precum și antreprenorii sau organizațiile care promovează aceste aspecte, aduc o contribuție enormă statului, mediului ambiant și, în primul rând, omului. Cum spunea și Iuvenal: „Mens sana in corpore sano”.

Oleg Augustin Chicu