ARTICOL

Anul VIII, nr. 3, 1 – 31 martie 2016

Al III-lea Forum Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeile Contează!”

Un articol de Olga Coptu 

Al III Forum publicFemei Lideri din grupurile femei migrante, femei foste dependente de droguri, femei victime ale violenței, femei afectate și infectate cu HIV, femei cu necesități speciale, femei şi fete de etnie romă, femei în etate și femei antreprenoare s-au întâlnit cu reprezentanții partidelor politice, membri ai Parlamentului, pentru a discuta direct și deschis despre prioritățile de dezvoltare din perspectiva femeilor din Republica Moldova.

Pentru al III-lea an consecutiv a fost organizat la Chișinău un dialog în cadrul Forumului Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeile Contează!”

Organizatorii evenimentului care promovează sloganul „O Planetă 50/50 până în 2030: Acționează pentru Egalitate de Gen!” sunt Grupul Consultativ al Societății Civile (CSAG – Civil Society Advisory Group), inițiativă din care fac parte mai multe organizații nonguvernamentale de protejare și promovare a drepturilor femeilor, în parteneriat cu Platforma Femeilor Parlamentare și cu sprijinul UN Women Moldova.

În acest an grupul femeilor migrante a avut la dispoziție 20 de minute în discuția cu fracțiunile parlamentare pentru a prezenta câteva dintre principalele problemele ale migranților la revenirea în țară:

  1. Asigurarea dreptului la educație și instruire pentru copiii moldoveni reveniți din migrație.
  2. Recunoașterea studiilor şi calificărilor obținute peste hotarele ţării.

Grupul a reunit femei revenite din migrație la Leova, Bălți, Cahul și alte orașe și sate din Republica Moldova, care se confruntă cu aceleași probleme la revenire și aceleași provocări. Ele au hotărât să-și unească eforturile pentru a se consolida în asociații de migranți reveniți, astfel încât vocea migranților să fie auzită, iar bunele practici replicate în toată țara.

Al III forum public_p.1La finalul discuțiilor femeile migrante au subliniat că își doresc câteva lucruri prioritare:

  1. Asigurarea dreptului la educație și instruire pentru copiii moldoveni reveniți din migrație, prin crearea unor condiții de integrare în sistemul educațional din Republica Moldova și diminuarea efectelor negative ale procesului de integrare a copiilor migranților reveniți.
  2. Facilitarea procesului de reinserție a migranților reîntorși în Republica Moldova, prin asigurarea dreptului la informație.
  3. Funcționarea mecanismului de cooperare între autoritățile de stat, partenerii de dezvoltare, organizațiile internaționale și asociațiile migranților reveniți pentru a asigura rezolvarea problemelor semnalate.

Pentru a atinge rezultate concrete, s-a convenit asupra unor acțiuni de planificare, implementare și monitorizare a unui plan de lucru comun, în cel mai scurt timp. Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea cântecului-simbol „One Woman”.

Olga Coptu