Anul VIII, nr. 4, 1 – 31 mai 2016
Noroc Olanda!
Un articol de Victoria-Eliza Chirnițchi
Noroc Olanda este o inițiativă a cetățenilor moldoveni stabiliți în Regatul Olandez, menită să păstreze căldura de acasă în rândul moldovenilor plecați, dar și să promoveze tradițiile moldovenești în țara lalelelor. Mica organizație și-a început activitatea în 2012, la inițiativa Dorinei Baltag, lui Alexandru Bivol, Irinei Burlacu, lui Artur Vacarciuc, lui Dumitru Dediu și Irinei Bocan. Ideea care i-a unit a fost curiozitatea de a-i cunoaște pe alți moldoveni din țara lalelelor, de a se socializa și de a iniția activități în comun pentru moldovenii din Olanda și Moldova. Astfel, s-au organizat șezătorile moldovenilor care au dus la crearea website-ului www.norocolanda.nl și, mai târziu, a paginii omologe pe Facebook. Șezătorile, precum și pagina web au fost create cu scopul de a consolida comunicarea și structura informația despre și pentru comunitatea moldovenilor din Olanda.
„Comunitatea noastră își propune sa perpetueze punctele forte ale culturii moldovenești prin răspândirea și promovarea tradițiilor noastre dincolo de hotarele Republicii Moldova”, povestește Dorina Baltag, inițiatoare a mai multor proiecte marca Noroc Olanda. Pe lângă șezători, comunitatea organizează proiecte și alte diverse activități unde spiritul horelor, Mărțișorului și bucătăria moldovenească bucură nu doar inimile moldovenilor, ci și ale celor care sunt interesați sa ne descopere.
Un exemplu relevant în acest context este inițiativa Mărțișorul Călător, în cadrul căreia membrii grupului confecționează mărțișoare și le împart locuitorilor Olandei. Gastronomia, muzica si portul național nu lipsesc din agenda programului, astfel înrădăcinând tradiția și atmosfera de acasă adânc în inimile membrilor comunității, indiferent de locul unde se află aceștia.
Pentru al treilea an consecutiv, echipa Noroc Olanda organizează Taste of Moldova (în traducere – Gustul Moldovei) de Ziua Regelui, impresionând turiștii și localnicii cu tot soiul de delicatese moldovenești, dar și cu confecțiuni manuale cum ar fi: accesorii, torbițe și gentuțe, papioane, bijuterii etc. Ideea acestui proiect a apărut în 2014, când am organizat o tarabă la care să expunem articole făcute în Moldova, iar din 2015 am dorit să facem cunoscută Moldova mai ales prin intrigarea papilelor gustative. Astfel, atât în Maastricht, precum și în Amsterdam, moldovenii au vândut dulceață de casă: de nuci, de gutui, de cireșe albe, de caise, de zmeură ș.a. Prin astfel de evenimente, echipa și-a propus să promoveze Moldova altfel, să o facă cunoscută olandezilor, dar și miilor de turiști care vin să sărbătorească Ziua Regelui. Sperăm ca în acest mod să transmitem cât mai multe mesaje pozitive despre Moldova și să spargem stereotipurile.
Pe lângă promovarea culturii moldovenești, Noroc Olanda își pune ca scop să unească moldovenii, catalizând formarea unei comunități strânse și active prin organizarea de diverse șezători, cuconade, excursii, unde predomină spiritul și căldura moldovenească. Prin urmare, Noroc Olanda are mai multe scopuri, printre care de a genera un schimb cultural între Moldova și Olanda și de a difuza tradițiile noastre peste hotarele țării, precum și de a crea o „casă” a moldovenilor plecați în Olanda.
Victoria-Eliza Chirnițchi, Maastricht