ARTICOL

Anul VI, Nr. 15, 16-31 octombrie 2014

Doină, dor și omenie

 Un articol de Aliona Purci

Doina dor si omenieNu în zadar se spune că toamnele în Moldova sunt de aur. Anume toamna, se numără bobocii, se strâng roadele și se văd rezultatele muncii unui an întreg. În Italia toamnele sunt altfel. Aici toamna are o altă culoare. Aici nu cad frunzele de pe toți copacii și nici nu se strâng toate roadele. Aici toamna are și alt gust. Din acest motiv, câteva asociații moldo-italiene din provincia Modena au adus toamna din Moldova în Italia.

Pe 12 octombrie, în orașul Sassuolo (Modena) a avut loc cea de-a doua ediție a acestei frumoase sărbători cu genericul „Doină, dor și omenie”. Evenimentul a fost organizat de către grupul socio-cultural „Plai”, condus de Maria Antoci în colaborare cu asociația „Mihai Eminescu ” din Reggio Emilia, grupul muzical „Datina”, Biserica Ortodoxă Română din Reggio Emilia și Crucea Roșie din Canal San Bovo (Trento), sub patronatul primăriei din Sassuolo și cu sprijinul Partidului Democrat din Republica Moldova.

Evenimentul dedicat frumosului anotimp al culorilor, a adunat în jur de 400 de persoane. Conaționalii noștri au ascultat cu drag melodiile domnului Iulian Caranfil, ex-component al legendarei formații „Noroc” din Republica Moldova. Programul cultural a fost completat cu o frumoasă prezentare a copiilor moldoveni care frecventează școală duminicală. Ei au recitat poezii și au interpretat cântece în limba română. Nu a lipsit nici tradiționala „Casa Mare” care a fost împodobită cu obiecte lucrate manual de gospodinele noaste.

La eveniment au fost prezenți: E.S. Doamna Ambasador al Republicii Moldova în Italia, Stela Stîngaci; Consulul General al României în Italia, Eugen Șerbănescu; primarului orașului Sassuolo, Claudio Pistoni.

Va iesi oare diaspora la vot2Doamna Ambasador  i-a îndemnat pe pământenii noștri să promoveze în continuare frumoasele noastre tradiții și datini, chiar dacă sunt departe de casă. Primarul orașului internațional al ceramicii (Sassuolo) a vorbit numai de bine despre conaționalilor noștri stabiliți cu traiul în această frumoasă comună. Domnul Eugen Șerbănescu a felicitat organizatorii sărbătorii pentru buna desfășurare și a ținut să amintească celor prezenți că la începutul lunii noiembrie românii din întreaga lume sunt chemați să-și aleagă un nou președinte.

Din Republica Moldova, ca reprezentant al Partidului Democrat, a venit Olga Coptu care la rândul său a menționat că suntem în prag de alegeri. Alegeri care ar putea fi hotărâtoare pentru țara noastră. „Diaspora are un cuvânt greu de spus și trebuie să se mobilizeze la fel ca în 2010. În listele electorale ale PDM sunt trei reprezentanți din diasporă. Vocea diasporei contează, iar cei plecați trebuie să-i responsabilizeze pe cei din țară să meargă la vot pe 30 noiembrie”, a precizat Olga Coptu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o expoziție/degustație de vinuri și alte produse autohtone moldovenești și desigur cu o horă „ca acasă”.

Un eveniment frumos ce dovedește încă o dată că omul sfințește locul. Indiferent  unde ne aflăm, purtăm în suflet bucata de pământ de unde am pornit, cu toate tradițiile și obiceiurile frumoase care ne reprezintă.

Aliona Purci

Padova, Italia