ARTICOL

Anul VIII, nr. 3, 1 – 31 martie 2016

 

Festivalul “Mărțișor” în Portugalia la a XI-a ediție

Un articol de Olesea Tanașciuc

Festivalul MartisorDeja de 11 ani la rând Festivalul Mărţişor, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în diaspora din Portugalia, aduce Primăvara în casele și inimile conaționalilor noștri stabiliți peste hotare. Anul acesta, evenimentul organizat de Centrul Cultural Moldav din Portugalia, a avut loc pe data de 6 martie în incinta Colegiului Marista din localitatea Carcavelos.

Ca de fiecare dată, oaspeții au fost întâlniți cu gânduri bune, seninătate și tradiționalul mărțișor prins la piept. Totodată, acest eveniment a servit și ca un mesaj de „Bun Venit” noului Ambasador al Republicii Moldova în Portugalia, domnul Dumitru Socolan.

Este un Festival frumos de la care nu lipsește cântecul, muzica și dansul. Pe scenă au evoluat colectivele artistice din cadrul diasporei, ca grupurile „Opincuța”, „Brâuleț”, Ansamblul de dans pentru maturi „Hora Moldovenilor”, Ansamblul etnofolcloric „Busuioc”, grupul de copii al Asociației C.A.P.E.L.A. Cu cântece populare au încântat publicul Ioana Ghieș, Iuliana Glibiciuc, Mihaela Moraru, Cristina Școlnîi, Cristina Maidan, iar cu un moment poetic au venit Veronica Maidan și frații Vadim și Octavian Ceban.

Invitați speciali ai serii au fost Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Excelența Sa Dumitru Socolan, Ambasadorul României la Lisabona, Excelența Sa Vasile Popovici, care nu a venit cu mâna goală, ci a oferit Centrului Cultural DEX-ul Limbii Române, Consilierul Cultural al Ambasadei României, dna Mihaela Crăciun, un reprezentant din cadrul Înaltului Comisariat pentru Migrație (ACM-GATAI, Clarisse Machado, și responsabili ai Autorităților Locale din São Domingues de Rana și Cascais.

Ambasadorul RM a transmis un mesaj de felicitare și urări de bine tuturor celor peste 500 de spectatori prezenți în sală, precizând că are toată simpatia și deschiderea pentru o colaborare frumoasă dintre Ambasadă și comunitatea moldovenilor din Portugalia.

Olesea Tanașciuc, Lisabona