Anul VIII, nr. 3, 1 – 31 martie 2016
Mărțișor 2016
Mesaj de la dna Monica Babuc, Ministru al Culturii în Republica Moldova
La acest început de Martie, ne-am propus un interviu cu dna Monica Babuc, Ministru al Culturii, iar când am citit mesajul Domniei Sale cu ocazia Festivalului Mărțișor, am considerat oportun să-l transmitem tuturor cititorilor ziarului nostru, atât celor de acasă, cât și moldovenilor din afara granițelor. Având certitudinea că dna Ministru va reveni pe paginile ziarului nostru, echipa Gazeta Basarabei urează tuturor femeilor – Să aveți parte de multe primăveri și să ne regăsim fericiți în Mărțișor, la Chișinău, sau în alte orașe ale lumii!
Dragi prieteni!
Trăim într-o epocă a schimbărilor. Schimbări de tot felul – economice, sociale, vin în fiecare zi peste noi și încearcă să ne impună să ne schimbăm câteodată percepția asupra unor lucruri care ne-au devenit familiare de foarte mulți ani. Chiar și schimbările climatice, așa cum ați observat, vin și ele să ne facă altfel tablourile vieții care ne înconjoară. Vara nu mai este întotdeauna un anotimp al culorilor și roadelor, toamna nu întotdeauna își prelungește zilele cu frumusețea coroanei frunzelor pentru ca să ne dea posibilitate de nostalgii luminoase, iarna nu ne mai încântă cu troienele ei spulberate și ghioceii chiar pot înflori în ianuarie. Iar de fapt februarie ne-a purtat pe străzi mai mult cu umbrele decât în cojoace și, cu toate acestea, există un miracol în această zi de întâi martie! Un miracol care probabil vine din codul genetic al poporului nostru și vine transmis de un simbol. Acest simbol nu este altul decât mărțișorul! Pentru că în ciuda ceții și a burniței de afară, în fiecare primă zi de primăvară știm foarte bine că o să dăruim celor dragi nouă acest mic simbol; aceste două fire alb-roșii împletite care simbolizează dragostea, căldura și speranța. Așadar, Mărțișorul este talismanul speranței poporului nostru, care vine să ne aducă lumină, dragoste și încredere în viitor. Iar odată cu el poposește la noi minunatul Festival Internațional de Muzică „Mărțișor”, aflat în acest an la frumoasa aniversare de 50 de ani.
În aceste zece zile în care se va desfășura Festivalul, ne vom putea bucura de prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și de pe mapamond și o să ne alinăm sufletele, audiind o gamă extraordinară de muzică interpretată de muzicieni de toate genurile. Printre muzicienii implicaţi în programul Festivalului alături de artişti consacraţi sunt nume tinere, sonore, în plină afirmare pe marile scene ale lumii. Majoritatea dintre aceştia sunt compatrioţii noştri – veritabili ambasadori ai culturii naţionale. Prin această prezență diversă ca stil și gen, reiterăm importanța promovării și dezvoltării tuturor formelor de exteriorizare a frumosului, esteticului, astfel încât fiece persoană să poată regăsi acea latură a culturii care îl va aduce mai aproape de ideea progresului prin cunoaștere, prin artă, atât de importantă acum în parcursul european al țării noastre.
Spectacolele Festivalului ne oferă adevărate regaluri muzicale, diverse ca gen: de la jazz veritabil cu Orchestra Lundstreem, Dmitri Klevenski, Jazz Orchestra Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice la improvizaţiile jazz, folk și rock ale lui Vally Boghean şi Alex Calancea Band, clasica va fi reprezentată de extraordinara Natalia Gavrilan (Italia), baritonul Azamat Jeltîrguzov (Kazahstan), virtuoşii pianişti Eduard Kunz (Rusia) şi Tomoko Siromoto (Japonia), de la celebrul Cor Piatniţkii (Rusia) la Orchestra Naţională de Femei din Jiangsu (China), de la Soso Pavliaşvili la Ștefan Bănică Junior şi Formaţia 3 Sud Est şi concertele simfonice susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijor Mihail Agafiţa, şi Orchestra naţională de cameră a Sălii cu Orgă, dirijor Cristian Florea. De concerte inedite ale Festivalului vor avea parte şi publicul din Anenii Noi, Ungheni, Soroca, Bălţi, Tiraspol, Cantemir etc. Și pe această cale, mulţumim tuturor celor care şi-au adus contribuţia la organizarea ediției din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, în special Fondului Interstatal Umanitar al Statelor membre ale CSI.
Născut acum jumătate de veac în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, Festivalul și-a propus ca, în prima decadă a lunii martie, să transforme Chişinăul într-un centru cultural de anvergură, iar printre oaspeţi să-i regăsim pe cei mai mari muzicieni ai timpului. Și așa se întâmplă în fiecare an. Indiferent de conjunctura socială, financiară și politică, Festivalul are loc, iar Chișinăul devine o adevărată capitală culturală, pentru care suntem mândri și recunoscători predecesorilor. În context, aș sublinia că ediția din acest an va purta cu pietate însemnul celui care timp de 22 de ani şi-a adus aportul considerabil la organizarea Festivalului, regretatul Valentin Goga, Maestru în Artă, cavaler al Ordinului de Onoare, fost director al Palatului Naţional din Chișinău, plecat la cele veşnice în preajma debutului Festivalului din acest an. Dânsul a fost fidel unui crez exprimat de renumitul cântăreț Jimi Hendrix: „Muzica nu minte. Dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică”.
Așadar, fie ca cele 10 zile de festival să ne aducă o schimbare în sufletele noastre, să contemplăm farmecul ascuns al acestei arte – muzica, care vine să susțină dăinuirea noastră în vremi.
Bun venit, Mărțișor – 2016!
Monica Babuc
Ministrul Culturii