ARTICOL

Anul VIII, nr. 2, 1 – 29 februarie 2016

PORTUGALIA: Sub semnul prieteniei 

 Un articol de Rodica Gherasim

Sub semnul prieteniei„Există multe cazuri de prietenii şi de afinităţi culturale, foarte productive, care se constituie în fascinante modele de verticalitate axiologică”.

Un asemenea caz de prietenie autentică întru spirit şi cultură este prietenia dintre Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni Mioriţa din or Barreiro, Portugalia, şi asociaţiile din regiune.

Pe parcursul lunii ianuarie, Asociaţia Mioriţa a fost implicată în numeroase activităţi cultural-educative care au dialogat sub semnul acestei prietenii.

Luna s-a încheiat cu două evenimente de neuitat pentru locuitorii oraşului Barreiro, întrucât duminică, 31 ianuarie, şi-au serbat ziua de naştere Clubul de Instruire şi Divertisment „Celtii”, ajuns la cea de-a 84-a aniversare, şi Corul Polifonic din Barreiro, care şi-a comemorat cea de-a 13-a aniversare.

Asociaţia Mioriţa a fost prezentă la ambele sărbători cu numere artistice din folclorul neamului. Au fost aduse în scenă cântece din repertoriul Surorilor Osoianu şi, desigur, nelipsite au fost romanţele „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soţ” etc. Mini-corul asociaţiei, compus din bărbaţi şi femei, a dorit să aducă la urechea publicului local frumuseţea şi melodicitatea romanţelor noastre.

Copiii, membrii Clubului Literar-Dramatic al Asociaţiei, au cântat şi au dansat Hora sub aplauzele furtunoase ale spectatorilor.

Acestea au fost darurile imateriale ale membrilor Asociaţiei Mioriţa. Iar la capitolul daruri materiale au fost aduse bomboane de la „Bucuria”, vin moldovenesc şi obiecte din ceramică, confecţionate de către meşterii populari din Moldova.

Într-o lume a deriziunii şi dezastrului, într-o lume unde se duce o luptă între politicieni, un asemenea exemplu precum prietenia dintre aceste asociaţii devine definitoriu pentru un eventual reţetar al supravieţuirii ontologice. Să te afli, geografic, la mii de kilometri, dar în ciuda distanţei să trezeşti în conştiinţa prietenului tău (fie portughez, fie angolez sau de altă naţionalitate) dorul de „focul din vatra Ţării tale”, este demn de respect. E ceea ce fac părinţii şi copiii Asociaţiei Mioriţa.

Să simţi că ei, prietenii, te-au primit în sânul familiei lor, să simţi nevoia de a te ruga pentru cel de departe, să stai alături de cel cu care ai ceva autentic de împărtăşit, aceasta este sete de Dumnezeu,  sete de tradiţiile şi obiceiurile neamului cu un gust de DOR nebun de CASĂ.

La Mulţi Ani Clubului 31 ianuarie „Celtii”, la Mulţi Ani Corului Polifonic din Barreiro!

 

Rodica Gherasim