ARTICOL

Anul VIII, nr. 2, 1 – 29 februarie 2016

MAREA BRITANIE: Phoenix Rîșcani, James Bond și Insula Wight – un triunghi fericit

 Un articol de Maria Botnari

PhoenixMoldovenii stabiliți în Marea Britanie s-au adunat sâmbătă, 6 februarie, la un bal de caritate – „007 James Bond”, pentru a susține concetățeana lor, Victoria Dunford, care mai bine de patru ani adună fonduri și ajută peste 1000 de copii cu necesități speciale din Moldova.

Centrul Phoenix de la Rîșcani pentru educarea copiilor cu dizabilități din Rîșcani www.moldova-aid.orga fost lansat de Victoria în septembrie 2015, după renovarea unei grădinițe abandonate din Rîșcani. Victoria a adunat peste 5 milioane de lei în acest scop și a fost susținută de către mai multe fundații caritabile din Marea Britanie, de ambasada Marii Britanii în Moldova, dar și de către Biroul pentru Relații cu Diaspora de la Chișinău.

După lansarea Centrului Phoenix, cel puțin 45 copii pot vizita centrul de zi și 60 copii pot beneficia de intervenție timpurie lunar. Iar Victoria are grijă să-i aducă și să-i ducă acasă cu un microbuz special utilat pentru copiii în scaune rulante.

În prezent, Centrul Phoenix are nevoie de mijloace financiare pentru salarizare și cheltuieli lunare. Întreținerea lunară a unui singur copil la acest centru de talie europeană costă 1400 lei.

Balul „007 James Bond” de sâmbătă seara a avut ca scop acumularea de fonduri pentru activitatea Centrului.

Mai mulți moldoveni, dar și britanici, au participat la licitația silențioasă, tombola și cazinoul organizat. În rezultat, Victoria a adunat în jur de 90 000 lei moldovenești, fiecare bănuț fiind menit pentru Centrul Phoenix.

Iurie Bivol, fondator al companiei TaxAce din Marea Britanie, a devenit recent unul din membrii Consiliului asociației britanice MAD AID, fondată de Victoria, și prin experiența sa va susține mai departe eforturile de a dezvolta și întreține Centrul Phoenix. Iurie spune că „lucrurile mari se fac prin pași mici, cu oameni simpli” și va încerca să atragă cât mai mulți moldoveni stabiliți la Londra.

La eveniment a fost prezentat filmul documentar „Phoenix Centre Rîșcani”, produs de către David Crossman, un voluntar din Florida, SUA.

Geta Burlacu a bucurat oaspeții cu un recital și a încins o horă moldovenească împreună cu britanicii prezenți.

Relatează Victoria Dunford, fondatoarea centrului Phoenix de la Rîșcani: „Mulțumesc tuturor moldovenilor care au răspuns la invitația noastră și au venit tocmai pe insula Isle of Wight, unde sunt stabilită cu traiul, să mă susțină și să susțină Centrul Phoenix. Mesajul nostru către toți moldovenii plecați de acasă este: „Dacă vrei să faci o schimbare spre bine, implică-te!”.

Asociația MAD AID a lansat și o campanie nouă, „Sponsorizează un copil”, prin intermediul căreia persoanele interesate vor putea aloca sume bănești mai mici sau mai mari, cu frecvență lunară. Pentru întrebări referitoare la campanie, puteți trimite un mesaj la victoria@mad-aid.org.uk.

În decembrie 2015, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a decernat Victoriei Dunford medalia Meritul Civic pentru munca și dedicația sa întru susținerea copiilor defavorizați din Moldova.

 

ENDS

Pentru contribuții financiare, donații, sugestii contactați

Dna Maria Botnari

Director Executiv A.O. Moldova AID      

tel. de contact: 069616515

e-mail: director.moldovaaid@gmail.com

www.moldova-aid.org

https://www.facebook.com/moldovaaid