ARTICOL

Anul VIII, nr. 2, 1 – 29 februarie 2016

Cimișlia NEWS: Mai mult decât un CLUB politic

Un articol de Olga Coptu

Mai mult decit un clubClubul Politic al Femeilor (CPF) din Cimișlia este mai mult decât un club, este, de fapt, o platformă de comunicare și de realizare a proiectelor, un generator de idei, și reflectă viziunea de viitor a femeilor active din societate.

Proiectul Consolidarea reprezentării politice a femeilor prin dezvoltarea abilităților de lider și promovarea lor în viața politică din R. Moldova, implementat de către Clubul Politic al Femeilor 50/50, este sprijinit financiar de către Fundația Est-Europeană. Beneficiarii proiectului sunt persoane și comunități din raioanele Briceni, Cahul, Cimișlia, Strășeni, Telenești.

Din CPF Cimişlia fac parte femei din 5 localități: Satul Nou, Selemet, Batîr, Porumbrei şi or. Cimişlia, iar coordonator al proiectului este Natalia Răileanu.

Sarcina Clubului rămâne și în continuare să consolideze abilităţile de advocacy la femei pentru a promova dimensiunea de gen în APL şi în comunitate. Întru realizarea acestui obiectiv, Clubul va stabili o comunicare eficientă între femeile active din societate şi factorii de decizie, astfel încât subiectele gender sensibile să se regăsească mai des pe agenda locală.

Prima ședință din acest an început în forță, fiind identificate și discutate mai multe probleme actuale din orașul Cimișlia.

Dna Ludmila Capcelea, consilier orăşenesc, a subliniat competențele actualilor consilieri din oraș și a vorbit despre femeile active, pentru care se impune necesitatea de a le susţine, încuraja și instrui în continuare.

La această întâlnire s-a vorbit despre noul proiect al ziarul nostru din anul 2016, pagina Cimișlia News, în care atât cetățenii, cât și factorii de decizie din oraș vor găsi o platformă accesibilă de comunicare.

Participantele la ședință au identificat şi au prioretizat  problemele stringente care afectează populația orașului și în mod direct femeile, printre care:

–           închiderea nejustificată a grădiniţelor de copii în perioada de vară;

–           alimentaţia necalitativă a copiilor din grădiniţele oraşului;

–           absența terenurilor de joacă amenajate în unele grădiniţe și majoritatea cartierelor din oraș;

–           lipsa unei grădiniţe/grupe  pentru copii de creşă ș.a.

S-a decis organizarea în viitorul apropiat a unei şedinţe de lucru cu reprezentanţii comitetelor părinteşti din toate grădiniţele oraşului pentru a discuta toate problemele identificate cu participarea consilierilor .

De asemenea locuitorii sunt chemați să se implice în activitățile culturale din Cimișlia, femeile au fost îndemnate să participe activ în viaţa social- culturală a comunităţii.

Natalia Răileanu a îndemnat membrele clubului să participe în calitate de voluntare la organizarea Expoziţiei –Târg „Parada Florilor”, care se va desfăşura în or. Cimişlia pe data de 24 aprilie curent. Prezent la această întrunire, Mihai Motroi, șeful Direcției sociale și protecției familiei, a propus să se organizeze următoarea ședință a CPF în incinta instituției pe care o conduce.

Olga Coptu