ARTICOL

Anul VIII, nr. 1, 1 – 31 ianuarie 2016

ITALIA: „Natale con noi”

Un articol de Cristina Blănaru

Natale con noiÎn data de 18 decembrie 2015, corul de copii al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Padova (preot paroh protoiereul Vasile Șestovschi), împreună cu Asociația „Moldavi nel Veneto”, a participat la serata literară Natale con noi, organizată de Biblioteca Municipală din or. Limena, provincia Padova, Italia. Corul de copii al bisericii este relativ tânăr, dar a fost invitat deja a doua oară la evenimente organizate  de această bibliotecă.

Am împărtășit cu publicul emoțiile și atmosfera sărbătorilor noastre de iarnă, dând start micului nostru recital cu pastelul „Iarna” de Vasile Alecsandri, recitat pe fundal de doină. Am delectat publicul din sală cu colindele bine cunoscute la noi „Steaua sus răsare”, „Domn, Domn să-nălțăm”, „Moș Crăciun”, dansul „Căprița”, toate interpretate sub conducerea doamnei Lucia Păduraru,  conducătorul corului, și acompaniate la acordeon și fluier de către domnul Constantin Prodan.

Aducem câteva crâmpeie din blogul cititorilor bibliotecii www.amicidellabiblioteca.altervista.org : „Grație acestor copii am simțit gustul iernilor din Est, geroase și pline de zăpadă, înveselite însă de vivacitatea și culoarea vechilor lor tradiții. Copii frumoși, educați și cuminți, care au meritat lungi aplauze. Ne-am bucurat să vedem cât de bine sunt integrați printre noi și, cu toate acestea, cât de mult țin la rădăcinile lor și se străduiesc nu doar să le păstreze, ci și să le împărtășească altora”.

Recitalul copiilor s-a încheiat cu piesa „Gingle Bells” în italiană, urmată de urări de bine adresate publicului cu ocazia sărbătorilor Nașterea Domnului și Noul An 2016. Sărbătorile de iarnă sunt pentru cei plecați un prilej de întoarcere la rădăcini și tradiții și această ocazie, oferită de bibliotecă, ne-a dat posibilitatea de a transmite căldura sărbătorilor de Crăciun și gazdei noastre italiene.

Cristina Blănaru, Padova