ARTICOL

Anul VIII, nr. 1, 1 – 31 ianuarie 2016

PORTUGALIA: Surorile Osoianu la Festivalul tradițiilor și sărbătorilor de iarnă din Portugalia

Un articol de Olesea Tanașciuc

Surorile OsoianuSe spune că e bine să primeşti colindători, pentru că urarea lor aduce noroc. La fel face și comunitatea moldovenilor din Portugalia, care an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, are parte de cele mai frumoase colinde și urături, pentru că anume ele sunt o parte importantă a spiritului Crăciunului.

Anul acesta, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Deschide uşa creştine…” din Portugalia a ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul aniversar, organizat de Centrul de Cultură şi Artă „Trei culori”, a avut loc duminică, 20 decembrie, în localitatea Palmela.

După cum au promis, organizatorii au oferit publicului un program bogat, în care a evoluat Ansamblul etno-folcloric familial din Republica Moldova „Surorile Osoianu”, cele cinci voci gemene care, la sfârşit de secol XX, au adus colindul în scena profesionistă, ansamblu mult apreciat acasă ca promotor veritabil al folclorului autentic. Surorile Osoianu au interpretat colinde tradiționale și alte melodii frumoase, umplând golurile din sufletul moldovenilor din Portugalia.

De asemenea, au venit să colinde peste cei 400 de spectatori și Ansamblul bărbătesc al Asociației „Doina” din Algarve, precum și un grup de compatrioți și membri ai asociațiilor „Liga Femeilor Moldave din Portugalia” și „Miorița”. Au răsunat cântece populare, dansuri, plugușorul, urătura de Sfântul Vasile, toiagul cu clopoței, Sorcova și s-a semănat, iar gazdele serii, în frunte cu Elena și Valeriu Ticu, au oferit tradiționalul colăcel și dulciuri tuturor, așa cum e datina strămoșească.

Oaspeți speciali la eveniment, care au venit cu urări de bine, au fost Consulul țării noastre la Lisabona dl Oleg Răilean, Ambasadorul României în Portugalia dl Vasile Popovici și șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din Republica Moldova dl Valeriu Turea, care a transmis publicului un mesaj deosebit și emoționant, a dorit tuturor conaționalilor sănătate, realizări frumoase, putere de muncă și a subliniat că este mândru de fiecare dată când aude că comunitatea moldovenilor din Portugalia are o imagine foarte bună în lume.

Festivalul a avut loc grație suportului Biroului Pentru Relații cu Diaspora din Moldova, dar și al unor antreprenori portughezi.

Olesea Tanașciuc, Lisabona