Anul VIII, nr. 1, 1 – 31 ianuarie 2016
PORTUGALIA: „Magia fulgilor de nea”
Un articol de Rodica Gherasim
Pe data de 27 decembrie 2015, în oraşul Barreiro, Portugalia, Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „Mioriţa” a organizat Sărbătoarea „Magia fulgilor de nea”.
În localul Asociaţiei Portugheze Clube 31 Ianuarie „Celtii” s-au adunat părinţi şi copii moldoveni, români, portughezi. Din tavanul sălii „cădeau” fulgi de nea confecţionaţi de către copiii Clubului Literar-dramatic „Moştenitorii” al aceleiași asociaţii. Părinţii s-au simţit ca în copilărie, cu iernile pline de zăpadă, cu pom de crăciun, cu sunetul clopoțeilor şi melodia colindelor. Pe scenă, la „gura cuptorului”, lângă masa cu colăcei, crăciunel şi candeluţă, trebăluia gospodina casei, ajutată de gospodar, pregătindu-se de oaspeţi-colindători, urători. La fereastra cu galbenă gutuie şi muşcată s-a cântat piesa „Galbenă gutuie”. Au răsunat apoi colinde ale grupului de femei şi ale grupului de bărbaţi ale asociaţiei „Mioriţa”. N-a lipsit nici tradiţionala urătură „Bădiţa Traian”, culeasă din folclorul autentic. Gospodina le-a dat colacul binemeritat, aşa cum dictează tradiţia strămoşească.
Copiii de la Clubul literar-dramatic „Moştenitorii” au interpretat cântecul „Fulgi de nea”, primind binecuvântarea autoarei Ada Zaporojanu, căreia doresc, pe această cale, să-i aduc mulţumiri şi multe salutări.
Prezente au fost şi Zâna Iarnă, şi Alba ca Zăpada, care îl pierduse pe Moş Crăciun, dar pe care l-a găsit până la urmă, căci fusese după cadouri tocmai la fabrica „Bucuria” din R. Moldova. Iar cei care l-au ajutat să încarce sacul au fost Aliona şi Victor Garlea din Chişinău, profesori universitari, şi Iurie Eftimescu. Oaspeţii sărbătorii au fost membrii Centrului Cultural Moldav din or. Cascais, care au venit cu un mănunchi de colinde, şi Liga Femeilor din Almada. Toţi au meritat colăcei împletiţi cu atâta Drag şi Dor de casă, de elevii ei, de şcoala dragă din satul Morenii Vechi, Ungheni, de către cea care a dăruit 40 de ani copiilor, fiind învăţătoare la clasele primare – dna Eudochia Gherasim.
Sărbătoarea a primit binecuvântarea părintelui Oleg Chiaburu de la Parohia Sfântul Andrei din or. Setubal, care a venit să dăruiască tradiţionalul colac şi vin sfinţit. Şi de această dată, actorul portughez Pedro Oliveira a venit la sărbătoare cu o melodie (pe versuri şi muzică proprie) în portugheză şi cântecul „Urare” din repertoriul formaţiei Catharsis. În această zi şi-a sărbătorit ziua de naştere şi mămica a doi băieţei ce fac parte din Clubul literar-dramatic „Moştenitorii”, dna Eugenia Gliga, căreia i s-a cântat „La mulţi ani” în prezenţa lui Moş Crăciun.
Când e vremea colindelor şi a urăturilor, când se aud clopoţei în îndepărtată Ţară, singura merinde sufletească este tradiţia adevărată, păstrată cu sfinţenie şi dăruită copiilor, descendenţi ai moldovenilor născuţi pe alte meleaguri, care trebuie să-şi cunoască rădăcinile şi să nu lase să se stingă focul din vatră.
Rodica Gherasim, Barreiro, Portugalia