ARTICOL

Anul VI, Nr. 9, 1-15 iunie 2014

Sărbătoarea copiilor la Padova

Un articol de Aliona Purci

sarbatoarea copiilor PadovaLa data de 1 iunie, în oraşul Padova, Italia, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Copilului. Evenimentul a fost organizat de către asociaţia „Gazeta Basarabiei” (Padova), în colaborare cu Biserica Ortodoxă Moldovenească „Naşterea Maicii Domnului” din Padova şi Biroul Relaţii Interetnice.

Peste 30 de copii au recitat poezii, au interpretat cântece în limba română şi italiană şi s-au bucurat împreună cu părinţii lor de sărbătoare. Participanţii au primit diplome, cărţi cu poveştile lui Ion Creangă, Spiridon Vangheli, reviste dedicate copiilor din diasporă, iar din partea parohului bisericii din Padova, preot Vasile Şestovschi, câte un îngeraş.

La eveniment a fost prezent şi Consulul Republicii Moldova în Italia, Oleg Nica, care a vorbit despre deschiderea în curând a Consulatului Republicii Moldova în orasul Padova. Limbas Maria, Jidacevschi Irina, Pralea Cristina, Vizdoagă Ion şi Victor, Crina Mădălina Grumeza, Pădutreţ Adriana, Macari Sofia – sunt câţiva din copiii care au participat activ la eveniment. Toţi participanţii s-au bucurat de sărbătoare, dulciuri şi zâmbetele celor mici.

O iniţiativă frumoasă a avut loc şi în oraşul Mestre, care a unit copii din mai multe comunităţi pentru a sărbători împreună. Au fost prezenţi copii din Ucraina, Pakistan, Marocco, Bangladesh şi, desigur, din Republica Moldova. Copiii au recitat poezii, au cântat şi chiar au spus rugăciuni în limbile lor materne. Această întâlnire a oferit un schimb bogat de experienţă pentru copilaşi şi demonstrează încă o dată că copiii au o limbă comună şi nu au nevoie de multe cuvinte pentru a se înţelege între ei.

La sfârşit, fiecare copil a primit în dar dulciuri din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către asociaţia „Dacia”, pre-şedinte Eugenia Belibov, cu suport financiar din partea Partidului Democrat din Republica Moldova.

Astfel de iniţiative unesc comunitatea noastră, ne ajută să formăm un raport de prietenie cu alte comunităţi existente pe teritoriul Italiei şi reuşesc să-i aducă pe maturi în lumea celor mici, plină de fantezie, lumină şi vise.

Aliona Purci,

Padova, Italia