ARTICOL

Anul VIII, nr. 1, 1 – 31 ianuarie 2016

ITALIA: „Am venit să colindăm” 

 Un articol de Cristina Blănaru

Anul acesta, pe data de 10 a lunii lui Gerar, la Padova a avut loc concertul „Am venit să colindăm”,  organizat de Biserica Ortodoxă Moldovenească „Nașterea Maicii Domnului” din Padova, cu parohul protoiereul Vasile Șestovschi, în colaborare cu Asociația „Moldavi nel Veneto”. Aflată deja la cea de a 3-a ediție, această sărbătoare ne-a transmis și în acest an atmosfera sărbătorilor de iarnă sărbătorite „ca acasă”.

Am venit sa colindamCu frumoase și mult dorite colinde de Nașterea Domnului ne-au delectat corul Bisericii Ortodoxe Moldovenești „Nașterea Maicii Domnului” din Padova și ceata de colindători a familiei Prodan/ Sângureanu/ Roșca. Mai mici ca vârstă, dar nu ca importanță au fost colindătorii corului junior „Silver Bells – Clopoțeii de argint” al Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Un cor relativ tânăr, dar care are deja adunat la activ concerte și participări la diverse serate literare. Constituit la 7 ianuarie 2015 din inițiativa doamnei Lucia Palii Păduraru și domnului Constantin Prodan, corul a participat la sărbătorile din cadrul comunității parohiale a Bisericii Nașterea Maicii Domnului: Sărbătoarea Mironosițelor Femei, Ziua Internațională a Copiilor, Hramul Bisericii – 21 septembrie, la seratele literare organizate de Biblioteca din localitatea Limena, Padova, „Sotto le stelle” din 26 iunie 2015 și „Natale con noi” din 18 decembrie 2015. Cu pregătiri duminicale regulate, corul a ajuns să-și îmbogățească semnificativ repertoriul cu cântece creștine și colinde, cântece despre plaiul natal, mamă, Mărțișor. La concertul de duminică, corul a bucurat spectatorii cu un recital de poezie și colinde tradiționale („Domn, Domn să-nălțăm”, „Steaua sus răsare”, „Căprița”, „Moș Crăciun”) și din repertoriul internațional, precum „Gingle bells” în italiană și „I have a dream” (repertoriu ABBA în engleză).

Am venit sa colindam_p.1La sărbătoare a mai fost prezent și mult îndrăgitul Moș Crăciun, care a împărțit cadouri tuturor copiilor din sală, și ne-a vizitat și o ceată veselă de urători, care, pe fundal de melodii populare și cu zvon tradițional de bici și zurgălăi, au urat tuturor un an nou rodnic și prosper.

Prezentatorii concertului, Nicolae Dumbravanu și Lilia Lungu, au stăruit să amintească că sărbătorile creștine sunt un potrivit prilej de a face bine celor mai triști ca noi, astfel îndemnând publicul să contribuie în măsura posibilităților la ajutorarea a doi copii din Moldova care necesită intervenție medicală urgentă.

Serata a continuat cu evoluarea artiștilor noștri: familia Sângureanu – Beatrice (voce), Nicolae (nai) și Angela (pian), Eugeniu Oglindă și Victoria Martin și, nu în ultimul rând, ne-a întregit bucuria oaspetele de onoare al seratei, interpreta de muzică ușoară, compozitoarea, textiera și cantautoarea Georgeta Voinovan. A încălzit inimile publicului cu melodiile sale de o adâncă încărcătură emoțională și cu o tematică textuală mereu actuală: dor de mamă, dor de casă și țară, povara străinătății. O adevărată maestră a cuvântului, de o înaltă inteligență emoțională, a știut cum să ridice publicul adult, dar și cel „tânăr” la o horă sau cum să-l facă să-și oprească gândul la rostul vieții și valorile umane eterne. Sărbătoarea s-a încheiat cu un „La mulți ani” pentru interpretă și cu „Drumurile noastre toate”, interpretat  de toți artiștii prezenți la sărbătoare.

Mulțumim din inimă organizatorilor, în special parohului Bisericii Ortodoxe Moldovenești cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Padova, protoiereului Vasile Șestovschi, pentru o bună organizare și plăcută atmosferă din seara zilei de duminică, 10 ianuarie 2015. O mulțumire aparte a fost adusă sponsorilor concertului TR Trucks, Air Global Service, patronatului ACLI Moldova, Gastronomica Plai Natal, Ale trasporti, Șendrea autotrasporti, autotrasporti Somersbi s.r.l, Igor Grigoraș autotrasporti, Pizzeria Speedy Pizza şi partenerilor media: Gazeta Basarabiei și Assomoldave.

Aducem mulțumiri și recunoștință tuturor celor implicați în organizare pentru oportunitatea de a savura din plin din atmosfera sărbătorilor de iarnă, a Nașterii Domnului și Anului Nou aici, pe meleaguri străine.

 

Cristina Blănaru, Padova