ARTICOL

Anul VIII, nr. 1, 1 – 31 ianuarie 2016

Cină de Crăciun altfel

 Un articol de Olga Coptu

Câțiva tineri motivați din diasporă au hotărât în acest an să dăruiască o cină de Crăciun. Și pentru că orice inițiativă are un început, iar orice lucru frumos începe cu un om frumos, această activitate a fost gândită de către Dorina Baltag, de la Maastricht, împreună cu colegii de la Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora (FTBD), care și-au propus să gătească o cină de sărbătoare pentru vârstnicii de la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Cimișlia.

Cina de Craciun_p.1

„Sunt profund măgulită de mărinimia oamenilor. În mai puțin de două săptămâni am reușit să transform ideea în realitate și să le organizăm mai mult decât o cină de Crăciun. Am povestit ideea colegilor de la FTBD, care au susținut și s-au implicat cu multă dedicație. La apelul meu, lansat pe Facebook, au reacționat peste 40 de persoane din diverse țări precum Olanda, Franța, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, România, Moldova și, drept urmare, am reușit să colectez o sumă de bani echivalentă cu cca 17.000 lei în doar patru zile. Pentru mine aceasta a fost dincolo de orice așteptări; am reușit să pregătim o cină festivă și cadouri personalizate și, de asemenea, să răspundem la unele necesități vitale ale Azilului. Am procurat un tonometru, câteva seturi de pampers, stoc de hrișcă, orez, paste și altele. Și nu în cele din urmă, a fost o adevărată sărbătoare și acțiune de suflet”, ne-a spus Dorina, inițiatoarea acestei acțiuni. Din suma adunată, tinerii au reușit să bucure și copiii de la Centrul social pentru copii din satul Selemet, unde au dus câteva colete cu dulciuri.

Astfel, pe 25 decembrie, cei 34 de bătrâni de la Azilul din Cimișlia au fost colindați de către 19 tineri. Mai apoi, sub coordonarea renumitului bucătar-diplomat Petru Scalețchi, care s-a alăturat cu mare drag acestei acțiuni, tinerii le-au organizat bătrânilor o cină de sărbătoare. „Astăzi ne-ați organizat o adevărată sărbătoare, ne-am bucurat de o atmosferă ca în familie. De o astfel de cină, ca la restaurant, cred că nu s-au bucurat bătrânii niciodată. Vă mulțumim din suflet și vă dorim multă sănătate, bucurie și împlinire”, le-a spus colindătorilor dl Tudor Ghenciu, directorul Azilului. Înainte de a pleca, cei 19 tineri au îmbrăcat căciula lui Moș Crăciun și au oferit bătrânilor cadoul pe care aceștia l-au cerut lui Moș Crăciun: fructe, biscuiți, dulciuri și lenjerie de corp.

Cina de Craciun_p.3_1

„Cina organizată cu și pentru bătrânii de la Azilul din Cimișlia a fost o adevărată lecție de viață. Mi-am hrănit sufletul știind că vom bucura pe cineva, dar totodată am trăit momente de tristețe din cauza singurătății bătrânilor de acolo. Oamenii în etate, bunicii noștri, cei ce au făurit toată viață lor pentru noi, urmașii lor, acum sunt neglijați și uitați de toți. De aceea noi, tinerii, nu trebuie să uitam de ei, de nevoile lor, pentru că oricine poate ajunge cândva în aceeași situație. Am fost impresionată de dorința de viață, de înțelepciunea pe care o au acești bătrâni. Recită versuri din folclor, zâmbesc cu sinceritate, pastrându-și în același timp credința și iubindu-i pe toți, deși au trecut prin atâtea încercări în viață. Asta am simțit eu de Crăciun”, a spus pentru „Gazeta Basarabiei” Anastasia Badan.

Tinerii au comunicat cu acești bătrâni, care, la rândul lor, le-au cântat colinde, le-au spus poezii, dar și le-au povestit despre tristețea ce îi macină, mulți dintre ei simțindu-se singuri, uitați de cei dragi. „Timpul petrecut acolo m-a făcut să conștientizez că pe această lume sunt foarte mulți oameni uitați de semenii lor și de societate, oameni care își petrec bătrânețile în lipsuri pe care nu le merită. Dar mai presus de limitările financiare și de condițiile de trai precare, acestor persoane le lipsește un lucru și mai important: afecțiunea umană. Anume stropii de lumină și de recunoștință pe care i-am observat în ochii multora dintre ei m-au convins că această acțiune a fost un succes și am făcut o faptă cu adevărat creștinească și umană în ziua nașterii Domnului!”, își împărtăsește impresiile Ion Ursu, unul dintre cei 19 tineri care s-au alăturat acțiunii.

Cina de Craciun_p.3_2

Toți cei implicați în această acțiune, din Republica Moldova și, în special, cei din diasporă, s-au mobilizat foarte repede, s-au implicat pentru că le pasă și pentru că doar împreună putem mișca Moldova. Țara noastră înregistrează un rapid proces de îmbătrânire a populației; în timp ce migranții îngrijesc bătrânii portughezi, italieni sau francezi, acasă rămân bunicii și părinții noștri neajutorați. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei trebuie în mod urgent să elaboreze un Program Național de asistență și protecție a vârstnicilor. Pe umerii migranților, mai mult decât remitențele, în scurt timp va grava și povara îngrijirii acestor bătrâni. Pe termen lung statul trebuie să fie pregătit pentru a asista un număr mare de bătrâni rămași fară sprijin: aceștia sunt profesorii, muncitorii, bibliotecarii și vecinii noștri, aceștia suntem noi.

 

Olga Coptu