Anul VII, nr. 7, 1 – 30 noiembrie 2015
ITALIA: Artistul plastic Iurie Braşoveanu a uimit şi oamenii de artă din Italia
Un articol de Ecaterina Deleu
În Italia, avem un artist plastic moldovean de excepţie care, de mai bine de 12 ani, ne bucură cu lucrările sale. Ne reprezintă cu onoare şi demnitate nu doar în Italia, dar şi în alte ţări, unde au ajuns de mai mulţi ani lucrările sale. Un grafician, poet şi „scriitor de icoane” (cum i-a spus un critic de artă italian) pe care trebuie să-l redescoperim la el acasă, în Republica Moldova. Operele lui Iurie Braşoveanu reprezintă o parte din tezaurul cultural şi spiritual al nostru, parte care trebuie recuperată, aşa cum ar trebui să procedăm în cazul atâtor oameni de artă şi de cultură plecați peste hotare.
Nu e deloc simplu să depăşeşti, în Italia, condiţia de străin şi să fii recunoscut într-un domeniu sau altul. Maestrul Iurie Braşoveanu a reuşit acest lucru. S-a impus pe piaţa culturală şi meritul său e remarcabil. La expoziţia internaţională care a avut loc în luna mai 2015 într-un oraş din nordul Italiei, proprietarul Galeriei ,,ELLE” Andrea Lucchetta a spus: ,,Iurie Braşoveanu este un artist de mare interes internaţional; cu poezia creaţiilor sale a adus faimă galeriei şi a făcut-o să crească pe plan cultural”.
Lucrările artistului plastic basarabean Iurie Braşoveanu sunt pline de profunzime filosofică, au mesaje complexe și o simbolistică aparte, iar frumuseţea pe care o exprimă opreşte locului vizitatorii pentru admirare. Un mesaj polisemantic, care ţine deopotrivă de frumos, de perfecţiune, credinţă, viaţă, moarte și priorităţi… Iurie Braşoveanu este un artist plastic perfecţionist, pasionat de frumos, atras de tainele infinitului și romanticism, un poet care „scrie poezie ridicând spre lumină dragostea și durerea”, ilustrează cărți și pictează icoane, plămădeşte forma, o experimentează mereu şi, în acelaşi timp, rămâne fidel marilor artişti clasici. Arta lui Iurie Braşoveanu poate fi concepută ca un refugiu al artistului, dar şi ca re-modelare, o re-creare a lumii, o personalizare a unui paradis artistic plin de mister. Sentimentul de misticism şi sacru – remarcat de criticii de artă italieni – prevalează în lucrările sale.
În perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2015, Galeria ,,ELLE” a găzduit o altă expoziţie internaţională, la care au participat cu lucrări artişti plastici cu renume: Ariela Böhm, Iurie Braşoveanu, Silvia Caimi, Gianluca Coren, Giulia Crotti, Giovanni Daurea, Luca Ferrise, Francesco Frattaroli, Giovanni Furlani, Eleonora Mazza, Elena Monti, Nicola Morea, Giancarlo Novello și Angelo Sblendore. Vernisajul a avut loc la 27 septembrie, iar criticul de artă Siro Perin a prezentat lucrările expuse.
Tematica predilectă a artistului nostru plastic este „Lumina sacrală”, cu contrastul și armonia dintre alb şi negru. ,,Viaţa şi moartea, ziua şi noaptea, iubirea și înălțarea, binele şi sublimul – toate fac parte din anii şi zilele noastre, acestea sunt legile Universului și ale naturii, pe care trebuie să le respectăm. Mesajul meu îl transmit prin linii și punctele fidelității filosofice”, spune artistul Iurie Braşoveanu.
Iurie Brașoveanu este un artist de valoare, care de mai mulţi ani este prins între două lumi: ramurile străinătății și rădăcinile de acasă. Italia, care i-a oferit şansa de a crea, de a-şi valorifica talentul și măiestria, este țara unde a restaurat opere de artă din anii 1632, pe care artiştii noştri pot doar visa să le vadă şi să le atingă. Au urmat restaurări în renumita ,,Villa Rey” (Vila Regilor), unde locuia regele când orașul Torino era capitala Italiei, la Mănăstirea ,,Sfânta Maria” din Torino. Lucrări care au rămas semnate cu numele lui Iurie Brașoveanu se găsesc și la Paris, și Megeve din Franța.
Lumea sa însă, de la începuturi şi dintotdeauna, este acasă, în Republica Moldova, pe care o poartă mereu în suflet și în gând. Acolo unde-s poveştile bunicilor și povețele părinților, acolo unde timp de 20 de ani a fost profesor de arte plastice, acolo unde a început, de la Opera lui Mihai Eminescu, ilustrațiile de carte, unde zece ani la rând (1990-2000) au urmat expoziţii personale cu genericul ,,Închinare la Luceafăr”, la Biblioteca Centrală din Sângerei.
Creaţia este un refugiu pentru un artist plastic ce înfruntă în fiecare zi o altă lume, cu multe încercări şi prejudecăţi . Un talent veritabil – e foarte puţin spus în privinţa artistului plastic Iurie Braşoveanu, care are câteva repere fundamentale: Credinţa, Baştina, Arta clasică.
APRECIERI:
Icoanele lui Iurie Braşoveanu: rugăciune vizuală şi dialogare cu spiritualitatea
Operele lui Iurie Braşoveanu par să graviteze într-o atmosferă suspendată, într-un spaţiu dematerializat, abstract, fiind traversate de un sentiment de misticism şi sacru. Astfel de conceptualism la Iurie Braşoveanu este confirmat şi de faptul că el este un pictor și grafician talentat și, totodată, un „scriitor” de icoane (cuvântul lui Dumnezeu în Tradiţie a fost într-adevăr scris cu imaginea, folosind un limbaj codificat de secole). Icoanele sale sunt ca o rugăciune vizuală atât pentru a conduce artiştii să trăiască în neprihănire, cât şi pentru a dezvolta o execuţie aproape rituală şi o dialogare cu spiritualitatea pentru a dobândi capacitatea de a se ţine departe de lumea materială. … Deci, suntem în prezenţa unui poet al spiritului, care, însă, a lăsat cuvântul şi s-a exprimat în favoarea picturii, impregnată fie de o aură metafizică tipică, pe plan etnografic – artiştii din Europa de Est erau obişnuiți să vadă lumea în mod vertical (ajunge să te gândeşti la Marc Chagall) – astfel încât toate subiectele lui gravitează suspendate la jumătatea distanţei între cer şi pământ, fie de o dimensiune apotropaic care identifică lupta eternă dintre bine şi rău, care tinde, în ciuda tuturor, mereu spre pozitiv.
Siro Perin, critic de artă, Italia.
Sacrul la Iurie Braşoveanu, ca o cale de logodire cu eternitatea cerului
Dintotdeauna am crezut că scriitorii au cea mai solidă armă de a reda multitudinea de sentimente și emoții care pot să vibreze în sufletul omului, am crezut că ei dețin sabia cea mai tăioasă pentru a zdrobi o inimă și un cuget, am crezut că ei sunt sculptorii desăvârșiți și pot înălța până la absolut al nostru unic zbor… Dar toate s-au spulberat când, într-o noapte târzie, m-am întâlnit cu iubirea creionată de o frumusețe șlefuită până la forma absolutului, cu visul , ca iluzie a unei vieți proiectate mai presus de ale noastre idealuri, cu lacrima de foc a unei dureri tăcute și mistuitoare, cu sacrul, ca o cale de logodire cu eternitatea cerului… cu universul sublim al lui Iurie Braşoveanu. Lucrările sale sunt o mărturie vie a faptului că el și-a ridicat propriul Castel de Fildeş, o lume nouă, virgină, pură, intactă de păcatul omenesc, unde se întâlnește cu formele divinității, unde dă glas durerii care doare şi despică sufletul în bucăți şi unde iubirea vorbește în toate limbile lumii… Imaginile grafice ale marelui artist îmbogățesc, prin profunzimea lor, cartea mea de poezii „Suferinţa naşte versul ” (Premiul Mare la Festivalul Internațional de Poezie„ Grigore Vieru”, Ediția a VII-a). Ele redau din lacrimile cuvintelor născute nu din iluzii, ci dintr-un suflet aplecat către durerile altora, precum şi către propriile fericiri şi suferințe. Pentru arta Maestrului Iurie Braşoveanu, care trăieşte şi în paginile cărţii „Suferinţa naşte versul”, vin cu frumoase mulţumiri şi am certa convingere că artiştii de o astfel de valoare nu cunosc noţiunea de timp, iar ei şi creația lor vor triumfa asupra efemerităţii clipei…
Ecaterina Deleu