ARTICOL

Anul VII, nr. 6, 1 – 30 septembrie 2015

Un italian îndrăgostit de Moldova

Un italian1Redactor-șef al revistei „Moldova în Progres”, Luigi Savoia încearcă să contribuie la promovarea Republicii Moldova prin diverse proiecte naționale și internaționale.  

Îndrăgostit de Moldova, de tradițiile și locurile pitorești de aici, Luigi Savoia se străduiește să vorbească limba română la perfecție, cu un accent italian care se face remarcat din start. A îndrăgit mult această țară, pentru că de aici îi este soția și câteva rădăcini ascunse. Prima impresie pe care și-a făcut-o călcând pe aceste meleaguri a fost exprimată printr-un singur cuvânt: „ger”! În pofida frigului de afară și a iernii care își făcea simțită prezența, dumnealui se simțea ca acasă.

De la chimie până la marketing, strategii de comunicare și jurnalism „nu sunt decât 11 ani”

„Sunt un italian, care după mai mulți ani de activitate în domeniul chimiei a ales să-şi schimbe jobul. Aproape 11 ani de zile am fost responsabil de un laborator de chimie într-o centrală termoelectrică în Calabria, Crotone, localitatea în care m-am născut. Mama mea este româncă, tata e italian. În 2011 fabrica noastră a fost închisă timp de un an pentru renovare şi eu am venit în Moldova, în vacanţă, deoarece cunoşteam o fată moldoveancă. Este soţia mea dragă deja de trei ani. Era luna martie şi afară erau – 23 de grade, foarte frig. Am reuşit totuşi să mă plimb prin Chişinău şi am rămas impresionat de multitudinea de parcuri și de centrele culturale importante: teatre, muzee, mănăstiri. Atunci am zis că acest oraş ar trebui să fie foarte frumos vara. Și într-adevăr, când am revenit mai târziu, în luna iulie, Chişinăul era schimbat total: totul era frumos, verde, cu miros de flori, foarte atrăgător pentru mine. Mai târziu m-am pus şi am studiat un pic de istorie și așa, din octombrie până în ianuarie 2012, m-am gândit şi am zis: „Hai să încercăm să promovăm Moldova prin alte metode”. Am văzut că erau multe reviste pe piaţă, dar totuşi lipsea ceva… Am început să mă gîndesc la un proiect nou, la „cum vede un străin Moldova”. Deci, cum vedeam eu, cu ochii mei, Moldova” ne relatează Luigi Savoia.

Promovarea Moldovei – o punte spre un viitor mai frumos

Un italian2„Moldova în Progres” este o arenă de promovare activă a patrimoniului național, a valorilor economice, sociale, culturale, de educaţie şi colaborare pe care le însumează Republica Moldova. Este proiectul prin care Luigi Savoia vede calea directă și reală spre Europa, către piața europeană și atragerea investițiilor și turiștilor la noi în țară.

,,Inițial, acest proiect a fost gândit nu doar pentru a promova Moldova, ci ca o platformă pentru schimb economic, de artă şi cultură, dintre regiunea italiană din care vin, Calabria, şi Moldova. De fapt, în primele trei ediții ale revistei găsiți articole despre Calabria, despre bucătăria, economia şi istoria acestei zone din sudul Italiei. După aceste prime trei ediţii am sesizat că putem realiza acest proiect pentru Moldova. Treptat, am luat legătura cu moldovenii care s-au stabilit în Italia, am început să facem parteneriate cu diverse asociații din diasporă şi să relatăm aceste realități dintre Moldova şi Italia”, își amintește dl Savoia.

De remarcat e faptul că atuci când intri în biroul său, ai impresia că faci o incursiune în istoria Moldovei. Pereții sunt decorați frumos cu tablouri ilustrând monumente-simbol de arhitectură și personalități marcante care au dus faima țării noastre în lume, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Colaborare pentru prosperare

Se spune că pentru a obține ceva, este nevoie de mult efort și de implicare. Acest proiect a plăcut tinerilor, studenților, dar și mai multor companii naționale și internaționale, care au fost foarte receptive când a venit vorba despre promovarea unei țări cu o istorie bogată.

Unul dintre cei mai importanţi parteneri ai revistei este Camera de Comerţ Italiană din Moldova, ACIM, cu care Luigi Savoia colaborează zi de zi. „Este o instituţie guvernamentală italiană, aici în Moldova, care încearcă să atragă mai mulţi investitori. Prin intermediul lor, încercăm să promovăm cea mai frumoasă Moldovă. Este foarte important că suntem susținuți și putem implementa programe şi proiecte pentru persoanele care vor să revină în ţară, să investească sau, pur şi simplu, pentru studenţii care au idei originale şi doresc să le dezvolte. La momentul actual colaborăm cu mai multe instituţii, cum ar fi: Ministerul Agriculturii, Agenţia Turismului în Republica Moldova, ODIMM, MIEPO, Fundaţia Regina Pacis, UFC-Moldova, Biroul de traduceri INTERTEXT, Serviciu Fiscal de Stat FISC, Serviciul vamal etc. Am organizat câteva evenimente împreună cu liceele Gh. Asachi şi Principesa Natalia Dadiani”, ne relatează entuziasmat Luigi Savoia.

Valori pe care le considerăm importante, dar pentru care nu avem timp

Uneori, avem obiceiul de a evita să privim în sufletele celorlalţi. În suflete se ascund comori pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, nu le putem atinge, dar pe care le putem simţi. Printre aceste comori sunt și valorile pe care le impărtășim. În pofida diferențelor – de naționalitate, statut social etc. –, oamenii au valori comune. Pentru managerul italian, o valoare primordială, dar pentru care nu-i ajunge timp este familia. ,,Familia este cea mai importantă valoare pentru mine. Mi-ar plăcea să petrec mai mult timp cu familia mea, dar munca de zi cu zi nu-mi permite acest lux. Deseori, îmi dau seama că până și sâmbăta sau duminica tot îmi găsesc ceva de lucru”, zice dl Savoia.

„Promovăm cea mai frumoasă Moldovă”

Noi suntem prezentul și viitorul acestei țări, susține Luigi Savoia și vine cu îndemnul să „promovăm cea mai frumoasă Moldovă. Iar pentru cei interesați de progresul acestei țări, cei care vor să promoveze frumosul ascuns pe acest picior de plai, încercaţi să aflaţi mai mult despre proiectele noastre sociale şi să vă implicaţi activ atât pentru dezvoltare personală, cât şi pentru promovarea ţării în care vă sunt rădăcinile şi inima.”

Luigi Savoia crede într-un viitor frumos și luminos al Moldovei. Această țară este un loc pitoresc și o sursă de inspirație pentru fiecare.