ARTICOL

Anul VII, Nr. 5, 1-31 iulie 2015

Românii din Franța, acțiuni comune în contextul comemorării a 75 de ani de la raptul Basarabiei

Comunicat de presă

GB Nr. 92 - Lansare de carte 1Reprezentanții filialelor din Franța ale Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) au organizat în colaborare cu mai multe asociații partenere o serie de evenimente în contextul comemorării a 75 de ani de la raptul Basarabiei prin agresiunea URSS împotriva României, din 28 iunie 1940.

Invitatul de onoare al organizatorilor a fost istoricul Igor Cașu, cercetător la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova. În prima parte a evenimentului a avut loc proiecția filmului documentar ,,Stalin – dictatura terorii” (BBC, 2014), urmată de conferința ținută de invitatul de la Chișinău, sub genericul ,,Relațiile franco-române în perioada interbelică”. Istoricul Igor Cașu a subliniat în acest cadru sprijinul constant al Franței pentru recunoașterea Marii Uniri de la 1918, precum și în favoarea integrității teritoriale a României în perioada interbelică. Totodată, conferențiarul a demonstrat legătura dintre capitularea Franței în fața Germaniei naziste, din 21 iunie 1940, și agresiunea ulterioară a URSS împotriva României (ultimatumul din 26 iunie și anexarea din 28 iunie a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța). Intervențiile lui Cașu au fost completate de istoricul Matei Cazacu și de președintele asociației ,,La Maison Roumaine”, Alexandru Herlea. În cea de-a doua parte a evenimentului a fost lansat volumul ,,Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violența și rezistența în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956”, semnat de Igor Cașu. Cartea a fost prezentată publicului de Matei Cazacu și ambasadorul Republicii Moldova în Franța, ES Oleg Serebrian.

GB Nr. 92 - Lansare de carte 2Evenimentul de comemorare de la Paris se înscrie în programul ,,Diplomația Unirii”. Acțiuni similare, în contextul împlinirii a 75 de ani de la ocupația sovietică au loc în circa 200 de localități ale lumii, la București, Chișinău, Beijing, Roma, Londra, Dublin, Luxemburg, Madrid, Barcelona, Atena, și altele.