Anul VII, nr. 5, 1 – 31 iulie 2015
Oamenii sunt în drept să îşi redobândească justiţia şi să demonstreze împotriva guvernului şi a corupţiei
Interviu. Rubrică permanentă: „Puncte cardinale, orientare în actualitate”
Interviu cu Monica Macovei, expert pe justiție pentru Consiliul Europei în Europa de Est, având misiuni diplomatice inclusiv în Republica Moldova
realizat de Alla Tofan, în exclusivitate pentru Gazeta Basarabiei
Alla Tofan: Care este opinia dvs. vis-a-vis de “demisia de onoare” a premierului Chiril Gaburici?
Monica Macovei: Acuma este la modă să se spună “demisie de onoare”, se simt mai bine dacă își spun că își dau demisia de oanoare. Demisia este demisie. Însă dacă putem compara cu ce se întâmplă în România, chiar e de onoare. Adică la noi premierul a declarat că își dă demisia dacă e urmărit penal, după care a intrat la DNA și a aflat că este urmărit penal, a zis că nu și-o mai dă. Acuma zice că și-o va da când va fi condamnat definitiv de un judecător. Deci nu are onoare deloc. Așa că din acest punct de vedere sunteți mai buni decât noi.
AT: La începutul lunii decembrie, anul trecut, ați declarat că sunteți mulțumită de rezultatul alegerilor parlamentare din RM și de păstrarea vectorului european. Ce spuneți acuma de realitățile de la Chișinău?
MM: Nu înțeleg de ce Partidul Liberal nu este la guvernare. A făcut parte din coaliția proeuroeană. Îmi este greu să cred că reformele proeuropene pentru parcursul european al Moldovei vor fi făcute cu susținerea Partidului Comunist, așa cum este constituit acuma guvernul. Știind că domnul Plahotniuc face toate aranjamentele, iarăși am dubii foarte mari că lucrurile vor merge bine pentru cei care vor continuarea drumului proeuropean. Pe de altă parte, să nu uităm că politicienii vin și pleacă, și că ceea ce vor oamenii este mai importat, mai ales atunci când se exprimă. Și am toată admirația pentru cei din Republica Moldova, care au ieșit și au demostrat împotriva guvernului în număr de zeci de mii. Noi nu mai vedem asta în România. Aceasta nu poate să rămână fără consecințe. Că până la urmă, pragmatic vorbind, vrei votul oamenilor, nu?!
AT: Oamenii sunt dezamăgiți, iar în presă se vehiculează informații, precum că acestea mișcări civice ar fi “organizate din umbra”? De ce se creează asemenea situații de a induce în eroare și justiției și populația?
MM: Sunt “unii” care vor să nu se iasă la vot, să nu iasă cei care gândesc liber, cei dezamăgiți pe bună dreptate de ceea ce se întâmplă. Să nu iasă la vot și să iasă cei care sunt manipulați. Și pot să mă refer direct la Federația Rusă care încurajează, dealtfel, corupția, și lipsa unei justiții independente, pentru că un stat măcinat de corupție e un stat mult mai ușor de manipulat și, eventual, de cucerit.
AT: Igor Dodon, liderul socialist, susține că unioniștii sunt împotriva statului de drept. Să ceri unire, în cazul Moldovei și a României, înseamnă să fii împotriva statului RM?
MM: Nu. Problema unirii putea fi rezolvată în anii 90, când toți actorii internaționali erau de acord, dar Iliescu nu a vrut. Și acuma mă întreabă nemții de ce nu ne-am unit în 90. Eram susținuți de SUA și de Germania, când populația din România era total pentru. Acuma nu este chiar așa. Va veni și momentul acela, trebuie să fie un moment internațional, nu poți așa peste noapte că vrei tu.