ARTICOL

Anul VII, Nr. 3, 1-31 mai 2015

Diaspora din Sacramento şi San Francisco, SUA

Un articol de Aurica Andronic-Kirkwood 

Diaspora din Sacramento1În una din vizitele mele la baştină, m-am întâlnit cu o colegă de faculaltate, Lena, care mi-a zis: „Dragă, din pozele tale, pe care le urmăresc, una conclud: sunteţi mai moldoveni şi mai patrioţi decât moldovenii de aici!” Am răspuns atunci: „Sunt sigură că inima de om iubitor de ţară vibrează puternic oriunde. Dar, totuşi, am înţeles că depărtarea intensifică sentimentul de iubire de ţară. Voi aveţi norocul să vă adunaţi cu cei dragi când doriţi şi cum doriţi. Majoritatea rudelor noastre sunt departe. Am învăţat să facem relaţii puternice cu moldovenii de pe loc şi să aducem Moldova acolo unde suntem.”

Probabil că apreciem mult mai mult ceea ce ne este drag sufletului atunci când pierdem. De multe ori, atunci când duci lipsa a ceea la ce ţii mult, îi înţelegi adevărata valoare. Sunt de acord: baştina şi mama sunt şi trebuie să fie sfinte oriunde ai fi. Dar eu, abia aflându-mă departe de ele, le-am înţeles şi le-am pătruns în miezul esenţei.

Tot mai des mă compar cu somonii. Avem la cinci minute de noi o crescătorie de peşti roşii. Toamna, când e momentul de depunere a icrelor, toţi somonii care ajung la vârsta maturităţii fac peste o jumătate de mie de kilometri ca să vină acolo unde au fost concepuţi. Cunosc şi găsesc locul după miros şi un instinct inexplicabil. Eu nu am simţul mirosului atât de dezvoltat precum îl au somonii, dar este acolo în Moldova un magnet ce mă atrage oriunde aş fi. Acest magnet sunt oamenii scumpi, locurile natale, obiceiurile şi aerul mioritic pe care nu-l respir atât de adânc nicăieri în lume.

În discuţiile cu cu prietenii şi rudele am înţeles că în Moldova se produc mari schimbări pozitive. Le sesizez şi eu de fiecare dată când revin acasă. Îmbucurător e faptul că moldovenii încearcă să arate ceea ce au frumos şi altora. Poate că majoritatea din ei au văzut multe lucruri frumoase peste hotare şi cred că şi în Moldova sunt locuri unice demne de a fi arătate lumii. Turismul ia amploare şi se revalorifică ceea ce a fost dat uitării. Festivalurile le compar cu florile care ne fac viaţa spirituală mai bogată. Am asistat la multe festivaluri în Moldova, dar mă bucur că le putem face şi în SUA.

Diaspora din sacramento2Eu locuiesc în Sacramento, capitala statului California. San Francisco e doar la două ore şi ceva de mers cu maşina de la noi. E un oraş frumos şi e pe locul trei între cele mai vizitate şi cel mai scump oraş din SUA. Avem două comunități puternice de moldoveni la Sacramento şi San Francisco. Am întâlnit acolo oameni frumoşi la suflet, cărora le pasă de soarta Moldovei şi care se străduiesc să aducă tradiţiile ţărişoarei noastre aici în SUA.

Trei ani la rând venim lângă San Francisco să sărbătorim Ziua Limbii Române şi Paştele. Organizatorul acestor evenimente este Oleg Ciubotaru. Venim cu muzică, sarmale în oale de lut de la Hoginesti, plăcinte de casă făcute ca de mama, şi, desigur, încercăm să înscăunăm voia bună şi alaiul. Şi adulții, şi copiii se simt împliniţi şi bucuroşi. Cei mari cântă, dansează şi glumesc, cei mici se joacă, desenează tricolorul sau încrustează ouă.

Pe 4 octombrie 2014, Ruslan Vdovicenco, cu ajutorul întregii diaspore, a organizat primul Festival al Toamnei. Evenimentul a avut loc în San Francisco şi au venit moldoveni din locuri depărtate să se bucure de toamnă şi atmosfera de acasă. Oaspete de onoare a fost dl Igor Munteanu, ambasadorul Moldovei în SUA. După încheierea festivalului am avut ocazia să discutăm cu Domnia Sa despre aşteptările ambasadei Moldovei la Washington de la diasporă, modul în care putem face ca Moldova să fie mai atrăgătoare pentru SUA, cum ar putea moldovenii din SUA contrubui la dezvoltarea Statelor Unite și Moldovei, cum putem promova idei noi şi cum să le facem auzite atât la baştină, cât şi la Washington DC. Consider că această întrunire a fost una de bun augur şi a constituit o punte nouă de colaborare dintre oficialităţile Moldovei şi diaspora de pe coasta de Vest a SUA.

Printre evenimentele mult aşteptate de moldovenii de aici se numără şi Festivalul „Mărţişor”, pe care îl organizăm de trei ani în San Francisco. Organizatorul George Kulea se străduiește să încorporeze noi tradiţii moldoveneşti şi să aducă mereu oameni noi la acest festival. Bunăoară, anul acesta, Evghenia Berzan din New York a venit cu o expoziţie de pictură a maeştrilor din Moldova. Julieta Kleven, o moldoveancă din Los Angeles, a prezentat multe din modelele sale de modă. Festivalul e deschis de ansamblul „Hora” din care fac parte 7 instrumentişti moldoveni. Directorul artistic al ansamblului este Nicolae Prisăcaru, fost acordeonist în orchestra ansamblului „Joc”. De asemenea, e o tradiţie să invităm Perlele Moldovei din Chişinău: Andreea Braga, Tatiana Tigirlas, Ghenadie Moroşanu şi Vasile Moroşanu. De fiecare dată, aceștia ne răvăşesc sufletele cu cântece ce ne readuc în Moldova.

Comunitatea românească solicită basarabenii la festivalurile româneşti şi la serile colindului. Venim cu cea mai mare plăcere la toate concertele de suflet cu Irina Loghin, Gheorghe Gheorghiu, Maria Dragomiroiu şi a alți interpreţi de muzică de peste Prut. Toamna trecută ne-a vizitat Pavel Stratan, iar pe 2 mai curent în Sacramento ne va bucura cu un concert Gheorghe Țopa.

Tot pe 2 mai 2015 Diaspora de pe coasta de Est a SUA se va întâlni cu personalătăți remarcabile din Moldova, cum ar fi Maia Sandu, ministrul Educaţiei, precum şi cu moldoveni care au reușit să se afirme în SUA. Printre ei se numără Mircea Eni, arhitect din Chicago, fost student la Harvard; Jeanne Batalova, analist politic la Washington; Viorica Marian, profesor în ştiinţele comunicării, fostă studentă la Universitatea Cornell; Vlad Dragalin, doctor în ştiinţe matematice, actualmente lider în domeniul farmaceutic în Philadelphia; Igor Cialenco, profesor în ştiinţe matematice la institutul de Tehnologie din Chicago; Lilian Gaibu, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Chicago; Elena Dragalin, preşedinta Convenţiei Moldo-Americane, şi Evghenia Berzan, fondatorul şi preşedinta organizaţiei Noroc din New York. Mă bucur că mulţi din foştii mei elevi de la liceul „Mihai Eminescu” din Cimișlia, cum ar fi Diana Casapu-Rusu, Lilian şi Jana Gaibu, Slavic Sobețchi, sunt lideri în diaspora de pe coasta de Est a SUA.

Am mulţi prieteni de suflet. Ce tristă aş fi dacă nu i-aş avea alături pe cei mai înflăcărați membri ai diasporei din Sacramento: Mariana Mikesell, Veaceslav Dragomir, Gheorghe Arabagi, Adrian Galben, Vica Prisăcaru, Tudor Casian. Ei sunt cei care organizează alegerile în Parlamentul Moldovei la Sacramento.

Nu-mi imaginez o sărbătoare de familie fără ca să vină ei, prietenii mei, cu o mângâiere caldă, un cântec de suflet, o melodie la un instrument muzical, o glumă şi o vorba frumoasă din adâncul inimii.

Americanii au o expresie: „Acasă este acolo unde eşti tu!” Dacă nu a fost să fim toţi acasă în Moldova, am adus Moldova, casă noastră frumoasă, aici unde suntem noi. Ne bucură faptul că o putem aduce. Avem atâtea lucruri frumoase pe care le putem lăsa moştenire copiilor noştri. Eu mă simt bogată când îmi amintesc că sunt o mlădiţă din neamul meu moldovenesc. Mă simt mândră când, de Ziua Paşaportului, le povestesc elevilor mei din clasa I că sunt din Moldova. Majoritatea elevilor mei născuţi în SUA confecţionează mărţişoare, dansează dansul Alunelul, dansul Pinguinului şi înscenează Găinuşă Porumbacă. Mă bucur că am putut aduce ţărişoara mea aici şi vorbi învățăceilor şi colegilor mei despre existenţa unei ţări de care ei nici nu au bănuit. Sunt un val în oceanul vieţii, care a pornit dintr-un capăt de pământ și a ajuns în altul. Sunt valul care poartă în sine seva şi textura pământului natal. Bunicul meu îmi spunea: „Omul sfințește locul”. Locul unde eşti devine frumos prin faptul că poţi aprinde şi dărui lumină. Îndemn toţi băştinaşii Republicii Moldova, atât pe cei care locuiesc departe de hotarele ţării, cât și pe cei de pe loc, să nu uite nicicând de unde îşi trag rădăcinile. Să continue să aprindă lumina şi frumosul acolo unde sunt.

Aurica Andronic-Kirkwood,

Sacramento, California, SUA