ARTICOL

Anul VII, Nr. 3, 1-31 mai 2015

iProsop – festivalul prosopului tradițional

Interviu cu Anastasia Badan, manager de proiect iProsop.

iProsopDe Duminica Mare, se readuc în actualitate horele de odinioară, hramurile și tradițiile vechi. Satul Selemet invită la Festivalul „iProsop”, organizat în premieră pe țară unde vor fi prezentate cele mai frumoase tradiții și rolul prosopului la aceste ceremonii.

Care este scopul evenimentului?

Scopul evenimentului este unul ambițios, care vizează foarte multe aspecte importante pentru societatea noastră. În primul rând, ne propunem să readucem în actualitate tradițiile pierdute de confecționare a prosopului autentic, pe care strămoșii noștri le-au cultivat și păstrat cu sfințenie sute de ani. Patrimoniul cultural pe care l-am moștenit nu poate fi evaluat în bani, pentru că el valorează mult prea mult. Meșterițele de odinioară creau adevărate opere de artă, dedicându-se totalmente procesului de țesere, de aceea este de datoria noastră să apreciem, să valorificăm, să promovăm și, astfel, să readucem în viață tradițiile rurale printr-un eveniment social care trebuie să redea demnitate satului moldovenesc.

iProsop este primul și unicul proiect în Republica Moldova care își propune să scoată în evidență prosopul țesut manual și să reabiliteze imaginea autentică și originală a motivelor ornamentale caracteristice acestei zone. Prin intermediul acestui eveniment ne propunem să dezvoltăm un microbusiness local pentru meșterițele din localitățile rurale și să  promovăm turismul rural.

Ce valori promovaţi?

iProsop promovează valorile cultural-naționale ale tradițiilor seculare, pentru a asigura dezvoltarea și renașterea satelor Moldovei. Totodată susținem valorile patriotice și implicarea socială în rândul tinerei generații. Ne dorim să cultivăm respectul față de țară, cultură și tradiții, ajutând astfel cetățenii să fie încrezători în viitor și în capacitatea lor de a face schimbări.

Ce activităţi veţi desfăşura în cadrul evenimentului?

Gazeta Basarabiei_nr.3_2015 - WEB008Vom desfășura o serie de  activități cu specific tradițional și distractiv: un târg vibrant de prosoape și alte articole artizanale va crea atmosfera necesară pentru o zi de dezvoltare și agrement atât pentru localnici, cât și pentru cei sosiți din depărtare; un târg expozițional de prosope, unde fiecare va putea să-și expună prosopul pentru a fi evaluat de către experți; Master Class-uri interactive și ateliere demonstrative și de informare în arta meșteșugăritului, țesut, broderie și creare a prosoapelor; activități interesante pentru copii, menite să antreneze micuții în confecționarea a tot ce ține de un prosop; Teatrul Gastronomic  prezentat de către invitați speciali; bucate tradiționale pregătite de către localnici; un spectacol de zile mari cu ansambluri folclorice și interpreți celebri precum și multe alte actvități interesante pentru toți cei prezenți într-o atmosferă de sărbătoare.

Câți vizitatori aşteptaţi? Aveți și invitaţi de onoare?

Ne propunem să aducem la Selemet pe toți cei ce își iubesc plaiul, ce țin la tradiții și doresc să petreacă timpul într-o atmosferă caldă de sărbătoare. Peste 3000 de vizitatori își vor face drum spre sudul Basarabiei, în stepa Bugeacului, unde datinile străvechi încă mai trăiesc.

Sunt așteptați oaspeți din Norvegia, Franța, Italia, Romania și toate colțurile țării.

Cine vă susţine la realizarea activităţii propuse?

Evenimentul este organizat de primăria satului Selemet și Asociația Obștească „Familii Migrante”. Principalii susținători în organizarea festivalului iProsop sunt sătenii, care s-au implicat îndrăzneț în realizarea acestui proiect precum și partenerii noștri: Ministerul Culturii, postul de radio Kiss FM, Etno-Gastronomica, compania de Design GraficDoubleS Creative, Asociația Transilvăneană pentru literatură și cultura poporului român (ASTRA), Despărțământul ASTRA „Mihail Kogâlniceanu” din Iași ș.a.

Scopul nostru principal este de a promova artele tradiționale, produsele meșterilor populari, de a altoi dragostea pentru autentic, tradițional, național.

Sunt invitați toți cei interesați să participe la acest eveniment cultural unic.  O condiție de dresscode este portul tradițional sau elemente ale acestuia și, evident, prosoape –  cât mai multe prosoape care vor crea atmosfera autentică de Duminica Mare.