ARTICOL

Anul VII, Nr. 3, 1-31 mai 2015

Jos populiștii!

Un articol de  Dorin Dușciac

ApelDiasporaPeste câteva săptămâni cetățenii Republicii Moldova sunt din nou așteptați la urnele de vot, pentru a-și alege primarii și consilierii de toate nivelele (locali, raionali, municipali). Ca de fiecare dată în cazul alegerilor locale generale din republică, atenția opiniei publice se concentrează asupra celei mai mari unități teritoriale – municipiul Chișinău. Până în momentul scrierii acestor rânduri, în cursa pentru fotoliul de Primar General al municipiului Chișinău, dar și pentru locurile în Consiliul Municipal Chișinău s-au înscris mai mult de 10 concurenți electorali. În aceste condiții, locuitorii capitalei vor avea de unde alege.

În situația creată după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, după nevotarea unui guvern condus de Iurie Leancă (cel care a fost perceput de către o bună parte a opiniei publice drept „candidatul natural” la funcția de Prim-ministru), după imensul scandal legat de dispariția unei sume record din activele câtorva bănci din Republica Moldova și după protestele stradale care s-au succedat, majoritatea partidelor politice se află într-o situație cel puțin delicată. Atât cei care se află astăzi la guvernare în coaliția minoritară PLDM-PD, cât și cei care s-au aflat recent la guvernare sau au susținut în trecutul recent guvernarea (PL, Blocul electoral condus de Iurie Leancă, PCRM) sunt în situația de a încasa reproșuri din toate părțile. Cert este faptul că recentele afaceri dubioase legate de gestiunea defectuoasă a Băncii de Economii au aruncat o umbră de neîncredere asupra partidelor (sau, în general, a forțelor politice) care în anii precedenți figurau în lista celor mai puternice. În mod evident, societatea este în așteptarea unei alternative politice. Necesitatea stringentă a unei alternative pe plan politic nu este doar o percepție, o impresie lăsată de nemulțumirea generală. Demonstrația poate fi făcută și folosind o serie de indicatori măsurabili. Cel mai vizibil dintre acești indicatori este dezvoltarea în ultimul timp a unor curente populiste în politica din Republica Moldova. Și socialiștii conduși de Igor Dodon, și „Partidul Lor” condus de Renato Usatîi, și tot felul de alți caraghioși apăruți ca ciupercile după ploaie nu fac decât să confirme o regulă generală, răspândită în toate țările cu regimuri politice pluraliste: criza partidelor „clasice” este acompaniată, întotdeauna, de creșterea în popularitate a caraghioșilor. În fapt, a unor „flutură-vânt” (vorba unui cunoscut ziarist din România), care sunt mereu în căutare de parvenire.

Pentru partea sănătoasă (și, din fericire, majoritară) a societății, acesta este un semnal: în mod clar, clasa politică trebuie reformatată, resetată. Alegerile locale generale sunt o ocazie formidabilă pentru a da startul acestei reformatări. În Republica Moldova, la fel ca și în alte țări, alegerile locale se deosebesc de alte scrutine prin proximitatea candidaților cu alegătorii. De multe ori, alegătorii vor vota nu pentru o doctrină politică sau pentru un partid, ci pentru oamenii pe care îi cunosc și în care au încredere ca în niște buni gospodari, oameni integri, harnici și curajoși, capabili să schimbe lucrurile spre bine în comuna, orașul, raionul sau municipiul pe care doresc să le conducă. Înțelepciunea oamenilor simpli ar trebui să fie cel mai bun „filtru” care să-i dea la o parte pe caraghioși. Și să permită oamenilor cinstiți să devină consilieri locali sau raionali, primari de comune sau orașe, conducători de raioane. Pentru concetățenii noștri de acasă, îmi permit să formulez un singur îndemn: votați oamenii normali, dați la o parte populiștii!

 Dorin Dușciac

 Paris, Franța