Angela Zgardan este născută în orașul Soroca, Republica Moldova. A studiat la Universitatea de Medicină din Chișinău. Din anul 1999, împreună cu soțul și cele două fiice, este stabilită cu traiul în Lisabona, Portugalia. Ambii soți activează în domeniul medicinii.
- Care este situația la momentul actual în Portugalia?
- La momentul actual în Portugalia, datorită pandemiei, ca și în alte țări, este declarată Starea de Urgență. Toate instituțiile de învățământ sunt închise, toată lumea stă acasă. Sistemul național de sănătate în Portugalia este bine organizat, acum lucrăm mai mult, se deschid Centre de observare speciale pentru examinarea și tratarea pacienților cu COVID-19. Se difuzează emisiuni ce țin de educarea populației, pentru a stopa răspândirea virusului, informații pentru populație, când și cum să apeleze la medic. Ne aflăm la o nouă încercare a vieții, însă eforturile depuse de populație sunt primordiale. Fiecare încearcă să își îndeplinească sarcinile stabilite și, totodată, să ajute după posibilități, în această situație. Avem două fete studente, care studiază on-line. Sunt foarte ocupate cu lecțiile, teme, lucrări de grup, teste etc. Eu și soțul, în pofida carantinei, suntem în prima linie. Mergem la serviciu, unde zilnic contactăm cu pacienți suspecți ori infectați și încercăm să folosim toate metodele posibile de prevenire a răspândirii înfecției.
- Cum s-a schimbat viața dvs. în această perioadă?
- Este evident că viața noastră și, în general, a tuturor s-a schimbat radical. De la modul de trai până la modul de alimentare. De exemplu, în alimetație folosim mai multe fructe și legume, sucuri naturale și cât mai mult ne hidratăm. Sunt excluse întâlnirile cu rudele, prietenii și alte evenimente unde se adună mai multă lume. Totodată și igiena personală și generală e mai severă. Carantina este respectată de toți cu multă înțelegere și răbdare. Realizăm multe consultații prin telefon, coordonăm situațiile de urgență, precum și patologiile cronice. Rețetele sunt prescrise în sistemul central de prescriere, după care rețeta e trimisă prin mesaj telefonic pacientului și orice farmacie din țară are acces la ea. La fel este și cu examenele complimentare de diagnostic. Ce ține de securitate, la serviciu suntem echipați cu costum impermeabil, mănuși, mască, ochelari, care le folosim limitat și cu prudență.
- Ce măsuri a instituit statul portughez, pentru combaterea COVID-19?
- Măsurile de protecție în Portugalia nu diferă mult de alte state. Atât doar că carantina a fost instalată aproape imediat, la inceputul primelor cazuri de infectare și toți se supun regulilor. Populația portugheză este îmbătrânită, din acest motiv se iau măsuri suplimentare pentru protecția celor mai vârsnici. Totul e închis, străzile sunt pustii. Realizăm faptul că virusul este foarte agresiv, dar suntem otimiști. Urmărim cu atenție știrile din țara-gazdă și din alte țări. Citim, căutăm răspunsuri corecte la toate întrebările și cerințele pacienților noștri. Sunt realizate multe consultații la telefon, mai bine zis telemedicina, la fel, în afara orelor de serviciu și la sfârșit de săptămână.
- Cunoașteți situația conaționalilor noștri care sunt stabiliți cu traiul în Portugalia?
- Majoritatea cetățenilor moldoveni stabiliți în Portugalia au medic de familie. Sistemul național de sănătate în Portugalia este bine organizat. Sunt și mulți medici din Moldova care activează în spitale și Centrele de Sănătate portugheze. Toți moldovenii cu viză de reședință sau domiciliați au dreptul la servicii medicale. Ne cunoaștem între noi medicii, dar și mulți conaționali, prin intermediul asociațiilor care activează, cu care comunicăm în permanență. De asemenea, ne străduim să-i ajutăm pe toți cei care ne cer ajutorul. Ambasada Moldovei în Portugalia este la fel, un suport important pentru conaționali.
- Cum vedeți situația din Republica Moldova?
- Urmărim cu atenție situația din țară și suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în prezent în Moldova. Vreau doar să mă alătur la indicațiile și recomandările furnizate de autoritățile Republicii Moldova: starea de carantină, izolarea și supravegherea persoanelor în etate, grija pentru pacienții cu boli cronice, femeile însărcinate și, nu în ultimul rând, recomandăm să fie protejați lucrătorii medicali, să fie disponibilizate măsurile de protecție, având posibilitatea să reziste în prima linie la confruntarea pandemiei. Conaționalilor le recomadăm: Stați acasă! Este nevoie să fim solidari în aceste clipe grele, pentru că doar împreună vom învinge.

Interviu realizat de Aliona PURCI