duminică, mai 28, 2023
AcasăArticolAna-Maria Ursu-Zlotea, despre dragoste și vin

Ana-Maria Ursu-Zlotea, despre dragoste și vin

Istoria mea în Canada se rezumă la 2 cuvinte: Dragostea și Vinul, dragostea m-a adus aici și vinul ne-a unit destinele. Din septembrie anul trecut, odată cu imigrarea în Canada, am început să mă implic activ în promovarea vinurilor moldovenești pe piața nord-americană cât și în dezvoltarea brandului Vinohora, companie care deja se bucura de succes încă din 2014.

Pentru mine întotdeauna vinul a fost o evadare în ceva frumos, un hobby care treptat a devenit și o parte din job. 

Ce este VINUL? O istorie scăldată în lumina soarelui, dansul fructelor și aromelor împerecheate cu gust? Sau e un elixir a tot ce ne face fericiti sau îneacă amarul?
Care e definiția fericirii pentru voi? Dacă s-ar explica în culori, ce ați alege? Alb, Rose sau Roșu?  Eu aș alege Roșu, nu pentru că e culoarea pasiunii ci pentru că e o culoare rebelă, ea explică atât de mult și totodată nimic. Nu cred că necesită explicație dar e corelată cu starea pe care o ai. Azi aleg Roșu și mâine poate fi Alb.

Ați observat ce vin serviti când sunteți fericiți? Sau atunci când dansați, gătiți bucatele preferate? Sau departe de casă? Care e prima amintire pe care ați simțit-o când ați luat o sorbitură de vin bun, dar din ăla buun buun?!… Vinul l-am asociat întotdeauna cu DOR-ul, vinul nu îl poți servi în fiecare zi, ci doar atunci când simți că e momentul. Asta înțeleg eu sintagma  ”a savura vinul”.

Și dacă tot suntem plecați, cine cu traiul, cu gândul sau doar cu dorința, întotdeauna vor exista comunități de oameni orientate spre același sentiment – dragostea față de țară, vin, față de gustul meleagurilor dragi. Fiindcă nu îți e dragă mai mult de Moldova fiind departe, departe de ai tăi, departe de amintiri și de tot ce te făcea fericit alergând prin mahală desculț.

Chiar și peste ocean, orice amprentă de Moldova, transformă dorul de casă, pe o fracțiune de secundă, mai puțin chinuitore.

Întotdeauna am apreciat oamenii care creează ceva frumos pentru diaspora noastră, și aici într-o zi de toamnă, l-am cunoscut pe EL, care m-a introdus în lumea vinului și mi-a schimbat viața la 360 de grade. Încă multe lucruri mai sunt de învățat, dar Canada m-a primit cu brațele deschise. 

Știați că Moldova poate fi mai aproape? Ați auzit cumva de Vinohora? 
Păi iată. Vinohora e reprezentantul și importatorul oficial a vinurilor moldovenești în Canada. De fapt Vinohora este prima și unica companie din Canada, care are licența de a îmbutelia vin importat din Moldova sub marca proprie UNEORI și Vinohora. Această marcă se regăsește în cele mai renumite rețele de magazine alimentare din Montreal, provincia QUEBEC. Pe lângă licență, Vinohora reprezintă cu succes în Canada și cunoscutele mărci Asconi, Cricova, Dor Wines,  Kvint, Rădăcini și Purcari. Urmează și alți producători în colecție. 

În tot acest răstimp am observat interesul sporit al quebecoșilor întru descoperirea vinurilor moldovenești, și cei mai buni ambasadori ai vinurilor sunt chiar ei. Tot auzeam că vinul e fantastic, ar dori să afle mai multe despre Moldova și nu știu unde să găsească mai multă informație coagulată într-o singură sursă. Astfel s-a născut ideea de a crea grupul ”Moldova – Generation of Winemakers Land” dedicat special persoanelor care doresc să cunoască cultura vinului, istoria și proveniența acestuia în Moldova, personalitățile care au contribuit la dezvoltarea industriei de vin, strugurii indigeni  și alte date/ statistici interesante despre Moldova, care o va scoate din tiparul drept țara care produce vin ieftin, dar o va scoate în evidență drept țară care produce vin de calitate la preț concurențial. Ne-am propus la fel să dezvoltăm #vinohorajourney unde toți iubitorii de vin din toate colțurile Quebec-ului să se unească la o horă de vin.

Am fost tot întrebată cum e Canada, de ce am ales să imigrez și dacă s-a meritat. Pot să zic cu certitudine că DA, s-a meritat, nu regret pe nici o fracțiune de secunda alegerea pe care am făcut-o. În Canada, de fapt ca și în orice alt stat civilizat, trebuie să muncești mult ca să ajungi departe, nu ai nevoie de pile, cumătri doar de cunoștințe, perseverență și rabdare. Aici ai un sentiment de siguranță care e greu de explicat, ci doar trebuie simțit.
Canada e un consumator activ de vin, o piață cu posibilități enorme care abia așteaptă să fie transpuse în realitate. Sper să revenim în scurt timp cu o noutate bombă despre realizările unor vinuri moldovenești pe piața canadiană, dar, până atunci, sunt încă multe proiecte care merită efortul nostru.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments