Aida Capatina este originară din nordul Moldovei, raionul Donduşeni. A absolvit facultatea de Stomatologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău. În 2009 a susţinut teza pe „110/110 e lode”, obţinând titlul de Doctor în Igienă Dentală la Universitatea din Padova, Italia.Actual este angajată în cadrul unui cabinet stomatologic în provincia Treviso din Regiunea Veneto din nord-estul Italiei.Actual este angajată în cadrul unui cabinet stomatologic în provincia Treviso din Regiunea Veneto din nord-estul Italiei.
- Care este situația la momentul actual în Italia?
- Italia a fost prima țară din Occident care s-a confruntat cu pandemia, subestimând inițial pericolul. Primele două cazuri de Coronavirus în Italia, au fost confirmate pe 30 ianuarie la un cuplu de turiști chinezi. Iar primul caz de transmisie secundară a avut loc în Codogno (Lombardia) pe 18 februarie 2020. Sistemul sanitar italian este decentralizat și Regiunile au adoptat metode de luptă diferite împotriva virusului Covid 19. Politici diverse au dat și rezultate diferite: succesul Regiunii Veneto sunt un exemplu pentru celelalte Regiuni. La data de 06.04.2020 în Italia situatia este următoarea: Cei infectați au ajuns la 132.547; 22.837 vindecări și 16.523 decese (vârsta medie de 78 ani, 69% bărbați și 31% femei). Atestăm scăderea numărului de pacienți care se află în terapie intensivă și se încetinează transferul pacienților infectați din Lombardia spre alte spitale. În Regiunea Veneto sunt în jur de 11.400 contaminați, 654 decese- numărul este inferioar decât altor Regiuni din nordul Italiei, deoarece au fost facute 150 mii de tampoane și izolate la timp persoanele pozitive, a fost folosită auto-carantina voluntară. Mai multe fabrici din Veneto s-au reprofilat și au confecționat 4 milioane de măști, care au fost distribuite gratuit de catre Protecția civilă populației din Regiune. Au fost cumpărate și efectuate 100 mii de teste serologice pentru verificarea persoanelor ce au creat anticorpi la virus. În fiecare seară Comisarul Extraordinar pentru urgența Covid 19, șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli raportează la televiziune despre situația la zi. Cazurile din Italia sunt extrem de subevaluate: în realitate – raportul unui pacient certificat este pentru fiecare zece neidentificate, deci se estimează mai mult de 1-2 milioane de contaminați în Italia. Urgia care a lovit Nordul Italiei se retrage încet, iar izolarea populației a împiedicat răspândirea virusului spre sud. Presiunea pe sistemul național de sănătate scade treptat. Datele ne confirm această tendință de câteva zile. O tendință care ne liniștește, arătându-ne eficiența măsurilor de combatere a răspândirii infecției virale.
- Cum s-a schimbat viața dvs în această perioadă?
- Viața s-a schimbat radical. Din frenetică a devenit sedentară și iesim doar o dată pe săptămână după cumpărături. Menținem legăturile cu rudele și prietenii prin rețelele de socializare. În sistemul de învățământ de toate nivelele, lecțiile se petrec în modalitatea on-line. Ultimul Decret semnat de Președintele Giuseppe Conte expiră la 13 aprilie. Deja de la mijlocul lunii aprilie. Imediat după sărbătorile de Paște – unele sectoare de afaceri și comerț ar putea iniția lucrul, dar, pentru a ieși din casă, merge la plimbare, întâlniri cu rudele și prietenii în mod liber, va mai trebui să asteptam săptămâni întregi. În orice caz, regulile nu se vor schimba în viitorul apropiat. Mentinerea distanței de un metru și folosirea măștilor în locuri publice vor ramâne, intrările în magazine vor continua a fi eșalonate. De asemenea, interdicția, de asamblare va rămâne în vigoare mult timp: nu se vor organiza evenimente publice, petreceri sau demonstrații. Normalitatea va reveni doar atunci când vom avea un vaccin: a declarat viceministrul Sănătății, Pierpaolo Sileri.
- Referitor la respectarea carantinei, cetățenii italieni respectă aceste reguli?
- Eu personal sunt în concediu forțat, deoarece cabinetele stomatologice sunt deschise doar pentru pacienții ce au durere acută și doar pentru urgențe. Autoizolarea este esențială, pentru a evita transmiterea virusului și pentru a nu supraîncărca spitalele. Nu pot spune când se va încheia carantina, doar sacrificiul tuturor este unica cale pentru a depăși cât mai repede situația dată. Toți cetățenii trebuie să respecte invitația de a sta acasă, și să nu iasă, decât dacă este strict necesar. În acest moment, cea mai eficientă măsură pentru limitarea răspândirii Covid 19 este limitarea contactelor personale și sociale la minim, nu numai pentru a ne proteja noi înșine, dar și pentru a proteja persoanele în vârstă și cu patologii grave. Cu cât respectăm mai mult deciziile autorităților despre autoizolare, cu atât vom ieși mai repede din starea de urgență! În data de 9 martie, Premierul Giuseppe Conte a anunțat prin decretul “Io resto a casa”(Eu râmăn acasă), într-o conferință de presă la Palatul Chigi, că măsurile care au fost introduse anterior în Lombardia și în alte 14 provincii pentru a opri contaminarea cu coronavirus vor fi extinse pe întreg teritoriul italian: „Toată Italia a devenit o zonă roșie”. La început în Italia, problema a fost subestimată, nu s-au luat în serios de către populație restricțiile prevăzute de Guvern și plimbările în aer liber continuau. Ulterior cifrele infectaților și celor decedați au început să crească rapid, toți au înțeles că unica metodă în lipsa tratamentului și vaccinului este autoizolarea. La început s-a creat puțină panică în privința aprovizionării cu produse alimentare, erau cozi la supermarketuri, apoi s-a văzut că magazinele sunt aprovizionate regular și nu lipsește nimic de pe rafturi. În stradă poliția locală și carabinierii efectuază controale ale autocertificările și buletinelor de identitate, iar în cazul aflării în stradă fără motiv, se acordă amenzi de la 206 la 3000 de euro. Chiar dacă suntem îzolați fiecare pe la casele lor, ne simțim alături prin participarea la diferite flash-moburi de la ferestrele și balcoanele caselor cu întonarea imnului și a altor cântece, aplauze în adresa lucrătorilor medicali, expunerii desenelor copiilor cu sloganul “Totul va fi bine!”. În așa fel, se manifestă pozitivitatea și solidaritatea poporului italian, ce în acest moment greu, și-a redescoperit patriotizmul. Toți contribuie cu ce pot, pentru a reveni cât mai repede la normalitate. În acest moment contribuția fiecăruia cea mai pretioasă este să Stea Acasă.
- Care alte măsuri de protecție se iau în această perioadă în Italia?
- Măsurile luate sunt urmatoarele: permiterea ieșirii din casă doar pentru motive strict necesare (deplasarea la locul de muncă, achiziționarea alimentelor și medicamentelor; însoțirea câinelui și practicarea sportului în raza de 200 m de la zona de reședință). Se optează pentru asistență domiciliară: pentru pacienții pozitivi asintomatici sau în stare ușoară unitatea de asistență medicală, după ce a constatat necesitatea izolării la domiciliu, informeză medicul de familie, explică pacientului măsurile care trebuie luate și furnizează măștile chirurgicale. Medicul de familie monitorează starea prin telefon și trimite rapoarte către departamentul de sănătate publică, în cazul agravării simptomelor poate face vizita la domiciliu. În acest fel spitalele nu sunt supraîncărcate, internarea fiind disponibilă pentru pacienții în stare gravă. Vor fi implimentate cu ajutorul unităților sanitare mobile pe scară largă teste în apropierea magazinelor alimentare. Diagnosticarea imediată, tratamentul și autoizolarea vor îstopa nivelul de înalt de infectare cu acest virus periculos.
- Ce măsuri ia statul față de persoanele care sunt în dificultate financiară?
- Statul italian a alocat finanțări de 400 de miliarde de euro pentru companii, fabrici și uzine (200 pentru piața internă, au demarat alte 200 pentru consolidarea pieței de export), iar prin Decretul “Cura Italia” a creat măsuri economice în valoare de 25 miliarde de euro, dintre care trei miliarde și jumătate asistenței medicale și protecției civile, peste 10 miliarde pentru protejarea forței de muncă, astfel încât nimeni nu își va pierde locul de muncă, s-a impus interdicția concedierii angajaților, 5 miliarde pentru măsuri sociale ca sprijin pentru familii și lucrători în dificultate financiară, măsuri de susținere pentru angajați care au fost suspendați temporar din serviciu. Tot prin aceste măsuri s-a decis suspendarea plăților impozitelor, imprumuturilor bancare, moratoriu pentru creditele ipotecare, prelungirea termenului de plată a impozitelor până la 30 septembrie, 2020. Lucrătorii autonomi vor primi o indemnizație de 600 de euro pentru luna martie, iar bugetarii vor primi alocații de somaj până la 9 săptămâni. A fost promovată activitatea profesională la distanță.
- Ce părere aveți referitor la situația de acasă? Aveți careva recomandări pentru sistemul medical din Moldova?
- Astăzi angajații din sistemul de sănătate se află în prima linie în lupta cu infecția COVID-19. Trecem printr-o perioadă când fiecare dintre noi a înțeles valoarea cuvântului sănătate și valoarea lucrătorilor medicali. Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale, mulți din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară. Din datele disponibile, am observat că în Moldova, 30% din cei infectați cu coronavirus sunt lucratori medicali! Nu subestimați problema, pentru că întregul sistem medical este în pericol prin transformarea spitalelor în centre de răspândire a virusului. Situația epidemiologică este alarmantă. Trebuie asigurate condiţii adecvate de muncă, suficient echipament medical, echipament de protecție (măști, mănuși, viziere, costume de protecție și dezinfectanți, teste pentru controlul periodic a pozitivității la virus) și remunerare corespunzătoare a personalului. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie conștiincioși și responsabili și în special să stea acasă. Îndemnul medicilor este: “Ajutați-ne să vă ajutăm!”. Sunt preocupată de faptul, dacă Republica Moldova va putea face față acestei crize. Ar fi bine ca statul nostru să ceară ajutoare internaționale așa cum a facut ministrul de externe italian pentru a salva cât mai multe vieți omenești. Îmi exprim recunostința față de lucrătorii medicali pentru profesionalism, devotament și abnegație!
Interviu realizat de Aliona PURCI