duminică, mai 28, 2023
AcasăDiasporaAdresare către cetățenii originari din Repubica Moldova, aflați peste hotarele țării

Adresare către cetățenii originari din Repubica Moldova, aflați peste hotarele țării

Comisia pentru Susținerea Diasporei

Stimați conaționali,

pe perioada stării de urgență, în vederea desfășurării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19 și  conform prevederilor Dispoziției nr. 6 din 26.03.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, acțiunile de repatriere a cetățenilor moldoveni aflați în stăinătate vor fi efectuate cu curse charter, de care vor beneficia cetățenii moldoveni incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților începând cu 29.03.2020, prioritate având studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățeni aflați în dificultate. Persoanele incluse în listele sus-menționate vor fi informate în prealabil despre detaliile privind modalitatea de achiziționare a biletelor de călătorie.

În continuare, conform punctului 18 din Dispoziția nr. 17 din 13 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, au fost suspendate rutele  transportului rutier de persoane în trafic internaţional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale şi în regim taxi, cu excepţia curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Reieșind din cazul ce privește circa 300 de moldoveni, care la data de 25 aprilie s-au pornit spre Moldova din Franța cu cursele care organizase tentativa de trecere a mai multor frontiere cu destinația România și Moldova, precizăm că au fost opriți la hotarul cu Germania din motive că nu a avut aprobare pentru transportarea pasagerilor de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Sau în cazul  cetăţenilor moldoveni blocaţi la hotarul dintre Ungaria şi România,  au rămas blocate la acele puncte de frontiere din cauza problemelor legate de depăşirea perioadei de şedere în UE.

În această ordine de idei, rugăm și îndemnăm conaționalii aflați în străinătate, la responsabilitate personală, să se conformeze regulilor și indicațiilor autorităților locale și a Comisiei pentru Situații Excepționale, și să evite călătoriile pe cale terestră în această perioadă de criză, cu agențiile care nu dețin autorizarea necesară. Astfel vom contribui cu toții, nemijlocit la diminuarea situațiilor inopinate, la o bună colaborare și mult mai eficientă între instituțiile de resort a Republicii Moldova și a țărilor prin care pot fi asigurate preventiv coridoare de trecere pentru agențiile solicitante.

De asemenea, o bună cooperare între cetățeni și autoritățile acreditate de către Republica Moldova, poate fi un exemplu bun la nivel internațional, atât a imaginii țării noastre cât și a cetățenilor aflați pe teritoriul țărilor gazdă.

Pe final, membrii Comisiei pentru Susținerea Disporei (CSD), oferă asistență pentru a informa, preveni și soluționa dificultățile moldovenilor privind:

1) completarea Chestionarului pentru cetățenii MD care doresc sa fie repatriați cu rute charter;  

2) informa despre rutele autorizate pentru transportarea persoanelor pe cale terestră.

3) documentarea asupra procedurii de extindere a dreptului de ședere a cetățenilor Republicii Moldova în statele terțe.

Suntem la dispoziția dstră indiferent de țara în care vă aflați. Urări de sănătate și numai bine!

Lista membrilor CSD și datele de contact

1.Grecia – Svetlana Lisagor Vergis, președinte, +30 6972030969, s.lisagorvergis@gmail.com

2. Italia – Ludmila Posilețcaia, secretar, +39 389 992 6470, l.posiletcaia@gmail.com

3. Letonia – Gheorghe Tofan, membru, +371 29 323 270, mio2014rica@gmail.com

4. SUA – Olga Osadcii, membru, +1 (256) 585-8354, olgaosadcii@gmail.com

5. Federația Rusă-Olga Cebotari, membru, +7(495)123-39-44/+79162480743 olgacebotari92@mail.ru

6. Federația Rusă – Lidia Selezeni, membru, +7 922 797-67-77, selezen17@mail.ru

7. Liban – Ludmila Ivanova-Tossounian, membru, +961713561, emilia1998@mail.ru

8. Federația Rusă – Carolina Vetrova, membru,  +7 920 466-82-20, mold.vrn@yandex.ru

Autor: Svetlana Lisagor Vergis, Atena, Grecia

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments