duminică, mai 28, 2023
AcasăȘtiri98% din alegători sunt convinși că este important ca fiecare să participe...

98% din alegători sunt convinși că este important ca fiecare să participe la alegeri

Majoritatea absolută a alegătorilor (98%) este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri, arată un sondaj de opinie realizat după scrutinul prezidențial de anul trecut. Însă, doar 69% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată. 80% dintre aceștia (în creștere cu 31% față de sondajul precedent desfășurat după alegerile parlamentare din 2019) susțin că nimeni nu le poate influența decizia de a merge sau nu la vot. 15% dintre cei chestionați afirmă că se pot lăsa convinși doar de membrii familiei și prieteni.

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova, în perioada 11 decembrie 2020 – 20 ianuarie 2021. La sondaj au participat 1510 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cel al populației generale pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019.

Cercetarea mai arată că 97% din respondenți sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor prezidențiale. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Conform respondenților, în aproape toate cazurile ar fi fost respectate măsurile de protecție în timpul exercitării dreptului de vot, cu excepția utilizării pixului personal.

Astfel, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral. 33% din respondenți doresc să se implice în procesul electoral sub diferite forme, preponderent în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali. 88% din respondenți (cu 8% mai mult față de studiu anterior) susțin că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă, iar 84% (cu 13% mai mult față de studiul anterior) sunt siguri că aceasta poate contribui la o implicare mai activă a cetățenilor în cadrul alegerilor.

Nivelul de interes față de viața social-politică a țării a crescut semnificativ în comparație cu sondajele precedente (6,8 puncte față de 5,5 puncte), ceea ce înseamnă nivel de interes înalt, potrivit cercetării.

În același timp, 4% din respondenți au observat nereguli în ziua scrutinului (în descreștere cu 5% față de studiul anterior). De asemenea, 41% dintre alegători au informat despre neregulile observate (dublu față de alegerile parlamentare din februarie 2019).

Studiul evidențiază și anumite deficiențe sistematice, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la prezidențialele din 2020 nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 33% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul este în creștere cu 10% față de studiul anterior. De asemenea, doar 12% din respondenți cunosc corect toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. 50% din respondenți (în scădere cu 8%) cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale din listele electorale la secțiile de votare și 32% (în creștere cu 5%) cunosc că pot face acest lucru și pe site-ul CEC.

Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani și mai mult din 480 localități. 74% din chestionare au fost realizate în limba română și 26% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,5%.

Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments