ARTICOL

Anul VII, nr. 8, 1 – 31 decembrie 2015

ITALIA

 „Te iubesc, Ion și Doina”

Un articol de Marcela Ciobanu

Te iubescVineri, 30 octombrie, a avut loc la Roma prima proiecție a filmului documentar „Te iubesc, Ion și Doina”, în cadrul mai multor proiecții organizate în diferite orașe din lume, în memoria soților Aldea-Teodorovici, care au trecut spre nemurire în noaptea 29/30 Octombrie 1992.

Inițiativa acestor evenimente de comemorare a fost lansată de către Diaspora unionistă și Blocul unității naționale și a fost preluată de mai multe asociații și persoane fizice din cadrul diasporei românești din toată lumea.

Evenimentul de la Roma a fost organizat de Asociația Dacia și a avut loc la Biblioteca Rispoli, o bibliotecă publică din circuitul „Biblioteche di Roma”, care de câțiva ani încoace găzduiește Ziua Europeană a Limbilor, celebrată de Asociația Dacia cu diferite inițiative. In sala mică de proiecție s-au adunat circa 30 de spectatori, români de pe ambele maluri de Prut care locuiesc la Roma, prieteni italieni care urmăresc cu drag evenimentele comunității noastre. Am fost onorați de prezența  reprezentantei Ambasadei Republicii Moldova la Roma, doamna Nicoleta Croitoru-Bantea.

După un scurt cuvânt de introducere și mulțumire Platformei Acțiunea 2012 care a lansat ideea, regizoarei Leontina Vatamanu care a depus o muncă enormă și lăudabilă și casei de producție OWH în persoana domnului Virgil Mărgineanu care ne-a transmis documentarul și a avut încredere în organizatori, am lăsat ca filmul să aibă cuvântul.

Cele 100 de minute ne-au transportat la înălțimea celor doi mari artiști și ne-au ținut suspendați până la sfârșit. Toți cei prezenți, inclusiv oaspeții de limbă maternă italiană au urmărit cu deosebită atenție și puternică trăire documentarul.

„Cu toți am trăit și am simțit dragostea celor doi titani față de aproape, față de neam. Sacrificiul lor ne responsabilizează, ne întărește si ne obligă să continuăm ceea ce au început Ion și Doina. Da, Basarabia a renăscut prin muzica lor și credem că acesta este chiar mesajul documentarului. Acum depinde numai de noi să terminăm ceea ce au început soții Aldea Teodorovici”, ne-a declarat o tânără din partea dreaptă a Prutului.

„Am reușit să urmăresc bine filmul până la sfârșit și datorită subtitrărilor în limba engleză. Vă mulțumesc din suflet pentru că ne-ați oferit această posibilitate, am înțeles că istoria celor doi este de fapt istoria voastră ca neam, cât de mult ați avut de suferit”, ne-a spus o doamnă italiană vizibil emoționată. De altfel, mai mulți dintre cei prezenți aveau ochii umezi la sfârșitul proiecției.

„Astăzi am participat la un eveniment emoționant care m-a făcut sa trăiesc și să retrăiesc momente unice din istoria neamului nostru. Privind acest documentar inedit, am realizat că fiecare din noi, vorbesc de pământenii noștri, s-ar regăsi cel puțin într-o secvență, într-o frază, într-un cântec interpretat de ei. Gândul meu pleacă la Cristi, fiul lor, care a păstrat genialitatea părinților și simplitatea lor”, ne-a mărturisit o tânără originară din Republica Moldova.

În concluzie, au fost citite mesajele regizoarei Leontina Vatamanu și a producătorului Virgil Măgureanu, care au salutat comunitățile de români moldoveni din toate localitățile unde va fi proiectat documentarul și au transmis dorința ca „filmul să fie o punte spre acasă, care să-i facă mai puternici și mai uniți, oriunde ar fi”, exprimându-și totodată mulțumirea că „cinematografia și cultura din Republica Moldova își găsesc locul în agenda culturală din Europa și nu numai”.

La final a fost împărțit un colac de sufletul marilor artiști în timp ce toată sala cânta cântecul lor „Răsai”.

În aceste zile în special, Republica Moldova trăiește o criză cumplită sub mai multe aspecte, iar aceste „idealuri mai înalte decât munții”, cum ar spune Ion Aldea, să-l aibă Domnul în paza sa, ne reamintesc că nu totul este pierdut, că am putut altădată și vom mai putea. Idealul lor, dragostea curată față de țara lor, nu a murit, ci mai face suflete și inimi să vibreze în unison.

Vom avea și noi o zi de Paște, vă iubim.

Marcela Ciobanu, Asociația Dacia