ARTICOL

Anul VII, nr. 8, 1 – 31 decembrie 2015

PORTUGALIA

 Ziua Culturii Republicii Moldova în Portugalia

Un articol de Olesea Tanașciuc

Ziua CulturiiOmul poartă în suflet cultura țării sale oriunde în lume. Chiar dacă sunt departe de casă, majoritatea conaționalilor noștri nu uită de unde au plecat și transmit mai departe urmașilor tot ce avem mai frumos și sfânt.

Cu scopul de a aduna într-o singură sărbătoare mai multe aspecte frumoase ce țin de cultura și tradițiile Moldovei (Ziua Independenței, Ziua Limbii Române, Toamna de Aur, Festivalul Vinului ș.a), în Portugalia a avut loc Ziua Culturii Republicii Moldova. Festivalul cu genericul „Sfântă țară și frumoasă”, ajuns anul acesta la cea dea V-a ediție, a fost organizat de către Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni din Portugalia „Miorița” și a avut loc pe data de 8 noiembrie în orășelul Barreiro.

Sărbătoarea a început cu un moment poetic în lectura marilor poeți ai neamului Dumitru Matcovschi și Grigore Vieru, urmat de Imnul Național.

Cu numere artistice de excepție s-au prezentat membrii Asociației „Miorița”, împreună cu copiii de la Clubul literar-dramatic „Moștenitorii” al aceleiași asociații, membrii „Centrului Cultural Moldav”, Asociația „Liga Femeilor din Almada”, Asociația „Doina” din or. Faro și Asociația „Busuioc” din Setubal. Cu cântece au bucurat publicul și Victoria Leucă, Ion Reniță și Ioana Ghies, iar dl Vadim Lavranciuc a venit cu un colaj de melodii la acordeon. De asemenea, la eveniment au fost prezenți copiii programului „DOR” și Asociația mediatică „Pro Diaspora”.

Un moment de excepție a fost interpretarea cântecului „Bucurați-vă” de către actorul portughez Pedro Oliveira, care a cântat într-o română perfectă.

Oaspeți la eveniment au fost dna Mihaela Crăciun, consilier al Ambasadei României în Portugalia, soprana Elena Dumitrescu Nentwig, consilieri ai autorităților locale din Barreiro și Moita, precum și președinți ai diferitor asociații de imigranți.

Oaspeții au avut ocazia să admire expoziții de artizanat, de vestimentație în stil etno a tânărului modelier Ana Javgureanu, de produse cosmetice naturale, prezentată de către Angela Andriuță, o expoziție de cărți ale diferitor autori basarabeni și o expoziție de vinuri și alte băuturi autohtone, prezentată da către firma importatoare „Atlantic Dinamic”, iar Agenția de turism „Davia Travel” a prezentat oferte avantajoase pentru călătoriile din/spre Moldova.

Clubul „Dançutib” al Univesității senior din Barreiro a venit cu o surpriză, prezentând la final un poster cu inscripția „Portugal+Moldova”.

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea piesei „Sfântă ni-i casa”, care a conturat cu emoții frumoase întreaga sărbătoare.

 Olesea Tanașciuc, Lisabona