ARTICOL

Anul VII, nr. 4, 1 – 30 iunie 2015

Republica Moldova după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015)

Interviu. Rubrică permanentă: „Puncte cardinale, orientare în actualitate”

Interviu cu Nicu Popescu, Cercetător Senior, Institutul pentru Studii de Securitate al UE, Paris, Franța,

realizat de Dorin Dușciac, în exclusivitate pentru Gazeta Basarabiei

Nicu PopescuDorin Dușciac: După părerea Dvs – cum trebuie să se simtă cetățenii Republicii Moldova dornici de o aprofundare a procesului de integrare europeană, după recentul summit de la Riga?

Nicu Popescu: Moldova a avut așteptări reduse de la Riga, pentru că a obținut deja cam tot ce se putea obține de la Uniunea Europeană în această etapă a relației UE-Moldova – și liberalizarea vizelor, și Acordul de Asociere, și asistență financiară. Deci în acest sens faptul că Riga nu a adus mari schimbări în relația Moldova-UE este mai degrabă un semn al succesului acestei relații de până acum. Acum principala miză pentru Republica Moldova este să implementeze Acordul de Asociere. Sunt aproape o mie de pagini care trebuie implementate în următorul deceniu. Este foarte mult de lucru. Anume această implementare contează cel mai mult acum.

DD: Care va fi după părerea Dvs viitorul Parteneriatului Estic în următorii 5 ani?

NP: În toamna anului curent UE va lansa niște propuneri noi privind revizuirea politicii europene de vecinătate. Următorii 5 ani vor dominați de necesitatea și procesul de implementare al Acordului de Asociere. Dacă acest proces se va derula cu succes, în 5 ani Republica Moldova ar putea discuta serios aspirația sa de a adera la UE. Dacă implementarea acestui acord nu va avansa prea bine, atunci și situația de peste 5 ani va fi destul de deprimantă nu doar în plan de politică externă ci mai ales pe plan intern.

DD: Care sunt principalele piedici în avansarea mai rapidă a reformelor și în apropierea mai temeinică de UE în Republica Moldova?

NP: Corupția. Aceasta duce la faptul că în țara noastră nu vin prea mulți investitori străini, nu se creează suficiente locuri de muncă, iar cetățenii nu au încredere în instituțiile publice și în clasa politică. Iar acum, și imaginea Moldovei în UE are de suferit din această cauza.

DD: Ce părere aveți despre recentele informații apărute în mai multe surse media, referitor la „caracterul inevitabil” al extinderii agresiunii Federației Ruse și în alte regiuni ale Ucrainei, posibil chiar și în Republica Moldova (regiunea din Stînga Nistrului)?

NP: Nu cred că este inevitabil. Nu cred că Federația Rusă are necesitatea de a acționa militar contra Moldovei acum. Pe de o parte, evoluțiile politice interne – discreditarea partidelor politice formal pro-europene, popularitatea crescîndă a partidelor pro-eurasiatice – sunt tendințe care convin Rusiei, și Rusia nu are nici un interes să agite spiritele militare în condițiile în care situația politică internă pare să-i fie favoravila. Sunt mai degrabă îngrijorat de faptul că dacă Ucraina nu se stabilizeaza, mai ales în Regiunea Odesa, atunci și Transnistria poate juca un rol în scenariul unei astfel de destabilizări regionale.