ARTICOL

Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia

 La data de 29 octombrie curent, în orașul Oeiras din Portugalia, în incinta Palatului  Marques de Pombal a avut loc cea de-a III-a ediție a Zilei Vinurilor Moldovenești în Portugalia.

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa soților Simion și Viorica Croitoru, stabiliți de 17 ani în Portugalia, grație susținerii din partea Oficiului National al Viei și Vinului din Republica Moldova (ONVV), a  Primăriei orașului Oeiras, a  Frăției din  Carcavelos, a colaborării  voluntare a Asociației „Miorița” și a Ansamblului de dansuri „Hora Moldovenilor” din cadrul Centrului Cultural Moldav.

La sărbătoare au fost prezenți oameni de afaceri care activează în domeniul vitivinicol și comerț; E.S. Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan; consilierul Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, Valeriu Ostafii; primarul orașului Oeiras, Isaltino Morais; secretarul general de la Confraria do Vinho de Carcavelos (Frăția vinului Carcavelos), Lurdes Vaz; reprezentanți ai Administrației publice locale din Oeiras; reprezentanta Rețelei Europene a Orașelor Vinicole (RECEVIN), Anabela  Caeiro; bloggeri portughezi în domeniu.

În discursul său, Ambasadorul Dumitru Socolan a reiterat angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru consolidarea relațiilor bilaterale și intensificarea cooperării comercial-economice moldo-portugheze. De asemenea, oficialul a subliniat importanța implicării reprezentanților diasporei în procesul de dezvoltare  economică a țării-baștină, precum și necesitatea implicării active a acestora în evenimentele de promovare a obiceiurilor și tradițiilor naționale.

Oaspeții sosiți la eveniment (aproximativ 120) au reușit să petreacă o după-amiază deosebită, fiind cuprinși de magia vinurilor de pe podgoriile Moldovei și să savureze din plin aroma sarmalelor, dar și a plăcintelor pregătite cu multă dăruire de către conaționala noastră Viorica Croitoru. De altfel, acesta a fost scopul primordial al organizatorilor – promovarea vinurilor moldovenești de calitate, dar și a gastronomiei tradiționale în rândurile portughezilor.

Totodată, în cadrul evenimentului s-a ținut cont și de promovarea tradițiilor naționale și a folclorului moldovenesc. Acestea din urma dând un farmec aparte sărbătorii.

Astfel de evenimente, din an în an, capătă amploare în rândurile portughezilor care devin tot mai interesați de cultura și tradițiile poporului nostru, dorind tot mai mult să viziteze Republica Moldova.

 

Sursa: www.brd.gov.md