ARTICOL

Anul VIII, nr. 7, 1 – 31 decembrie 2016

GRECIA

Republica Moldova la Târgul Internațional de Crăciun din Atena  

Un articol de Svetlana Lisagor Vergis

republica-moldovaÎn data de 26 și 27 noiembrie 2016, la Atena s-a desfășurat cea de-a  17 ediție a Târgului Internațional de caritate, organizat de asociația de binefacere „Prietenii copiilor” și realizat cu implicarea ambasadelor din Atena, sub egida primăriei capitalei elene. Evenimentul a avut ca scop ajutorarea copiilor din familiile vulnerabile din Grecia.26

Standul Republicii Moldova a fost prezentat de Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” (Un.A.I), sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia. Este al doilea an de participare a Uniunii Moldo-Elene și membrii săi s-au implicat activ în organizarea și prezentarea unuia dintre cele mai colorate și impresionante standuri ale țărilor participante.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta HelExpo Palas, care, timp de două zile, a fost invadat de mii de vizitatori ce au admirat culturi din toate colțurile lumii. Participanții au expus și bucate tradiționale, captivând vizitatorii cu arome și gusturi multinaționale.

Cu acest prilej, membrii Un.A.I au amenajat un stand cu produse moldovenești –  vinuri, dulciuri și bucate tradiționale: colaci și crăciunei, sarmale, clătite dulci și sărate, friptură cu brânză și mămăligă. Procesul de pregătire a mămăligii i-a fascinat pe vizitatori, care au gustat cu mult interes și plăcere pâinea din făină de păpușoi, numită la Eleni „bobota”. De asemenea, membrii comunității au expus pentru vânzare obiecte de artizanat, lucrări decorative de Crăciun, bijuterii, obiecte de tricotaj și broderii confecționate de ei și o întreagă galerie de tablouri ale artiștilor plastici stabiliți în Grecia.

Și, nu în ultimul rând, de o apreciere deosebită s-au bucurat ansamblul de dansuri „Moldoveneasca” și grupul de copii „Mugurel” din cadrul Un.A.I, care au prezentat o culegere de cântece și dansuri naționale.

 

Svetlana Lisagor Vergis, Președinte Un.A.I.

Atena, Grecia